blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Kasım, 2024 16:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Çocukları kış dönemi hastalıklarından koruma önerileri

Kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk hava ve kapalı ortamların artması, çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaygınlaşmasına neden oluyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Buket Taneri, bu dönemde ailelerin dikkat etmesi gereken noktaları ve çocukları hastalıklardan koruma yollarını anlattı.

"Kapalı ve kalabalık alanlardan uzak durun"
Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmenin en önemli yollarından birinin dengeli ve sağlıklı beslenme olduğunu vurgulayan Medicana International Samsun Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Buket Taneri, “Sebze ve meyve ağırlıklı, protein yönünden zengin bir diyet, çocukların enfeksiyonlara karşı direncini artırır. Özellikle C vitamini içeren turunçgillerin tüketilmesi önemli” dedi.
Kış aylarında azalan güneş ışığına bağlı olarak D vitamini eksikliğinin yaygınlaştığını belirten Dr. Taneri, çocukların doktor kontrolünde D vitamini takviyesi alabileceğini ifade ederek, “Hijyen alışkanlıklarının çocuklara küçük yaşta kazandırılması gerekiyor. Ellerin sık sık yıkanması, çocukları mikroplardan korumanın en etkili yollarından biridir. Ayrıca, oyuncakların ve sık kullanılan eşyaların düzenli temizliği ihmal edilmemeli. Kış aylarında kapalı ve kalabalık alanlarda vakit geçirmek, hastalıkların bulaşma riskini artırıyor. Çocukları gereksiz yere alışveriş merkezi gibi kapalı mekanlara götürmekten kaçınılması gerekiyor. Çocukları mümkün olduğunca açık hava etkinliklerine yönlendirin. Temiz hava, bağışıklık sistemine olumlu etkiler yapar” diye konuştu.

Kışlık giyim ve soğuktan korunma
Soğuk hava şartlarında çocukların uygun şekilde giydirilmesinin önemine değinen Dr. Taneri, “Nefes alabilen kumaşlarla giyinmek en doğru yöntem. Baş, boyun ve ellerin soğuktan korunması için uygun aksesuarlar kullanılmalı. Kış aylarında yaygınlaşan grip ve diğer enfeksiyonlara karşı aşı en etkili koruma yöntemi. Çocukların yaşına uygun aşılarının mutlaka yaptırılması gerekiyor. Özellikle risk grubundaki çocuklar için grip aşısı öneriyoruz. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için yeterli ve kaliteli uyku çok önemli. Ayrıca çocukların günlük fiziksel aktivitelerle enerjilerini doğru şekilde kullanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Soğuk algınlığını hafife almayın”
Dr. Buket Taneri, kış aylarında sık görülen soğuk algınlığının basit bir rahatsızlık olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, “Uzun süren yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı veya diğer şiddetli semptomlar durumunda mutlaka bir uzmana başvurun. Anne babaların alacağı küçük önlemlerle çocukların kış dönemini sağlıklı bir şekilde geçirebilir. Hastalıklardan korunmanın anahtarı, düzenli bir yaşam tarzıdır” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Mustafa Akgün tarafından
12 Ocak, 2026 15:10 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Arslan: “Kazanan Karabük Esnafının iradesi oldu”

Karabük Kahveci Lokantacı Otelci Pastacı, Fırıncı ve Bakkallar Esnaf Odası’nın Genel Kurulu’nda mevcut Başkan Fikret Arslan, üyelerin oylarıyla yeniden başkanlığa seçildi.

Arslan, kongreye katılan tüm üyelere teşekkür ederek, seçim sürecinin esnafın güçlü iradesini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

Genel Kurulun ardından açıklamalarda bulunan Başkan Arslan, yaklaşık iki aydır devam eden seçim sürecinin çeşitli baskı ve yönlendirme girişimlerine rağmen başarıyla tamamlandığını ifade etti. Arslan, “Esnaflarımıza yapılan tüm baskılara, yönlendirme çabalarına ve oda kültürüne yakışmayan siyasi müdahalelere rağmen, esnaflarımızın büyük teveccühü ile yeniden seçilerek süreci tamamlamış bulunmaktayız” dedi.

Seçim sonuçlarının, esnafın bağımsız iradesinin en net göstergesi olduğunu vurgulayan Arslan, oda seçimlerinin siyasi partilerin ya da farklı kurumların değil, esnafın alın terinin ve vicdanının konuştuğu yerler olduğunu belirtti. Arslan, “Bugün seçimi kazanan bizler değil, Karabük esnafının haysiyeti ve bağımsız iradesi olmuştur” ifadelerini kullandı.

Yeni dönemde de aynı azim ve kararlılıkla çalışacaklarını dile getiren Başkan Arslan, esnafın verdiği desteğin sorumluluğunun bilincinde olduklarını söyledi. Arslan, “Yeni dönemimizde de eskiden olduğu gibi canla başla esnafımızı ve şehrimizi güçlü yarınlara taşımak adına kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu. Açıklamasının sonunda teşekkür ve özür mesajına da yer veren Arslan, “Bu süreçte yanımızda dimdik duran yol arkadaşlarıma, oda personelimize, sevenlerimize ve temsil etmekten onur duyduğum odamızın değerli üyelerine şahsım ve ekibim adına ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İstemeyerek de olsa kırdığımız, incittiğimiz olduysa tüm samimiyetimle özür dilerim” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin