‘Çocuklarda yetersiz uyku aile ve akran ilişkilerini olumsuz etkileyebilir’ - Karabük Haber Postası
cocuklarda yetersiz uyku aile ve akran iliskilerini olumsuz etkileyebilir C5RGr71I
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Mart, 2025 16:00 tarihinde yayınlandı
0
0

‘Çocuklarda yetersiz uyku aile ve akran ilişkilerini olumsuz etkileyebilir’

Erken çocukluk devrinde beynin temel aktivitesinin uyku olduğunu belirten Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Aytaç Uras, “Uyku, çocuk gelişiminin temel ögesidir. Yetersiz uyku çocuğun sıhhatini, aile-akran-öğretmen ilgilerini, günlük ömür aktivitelerini ve davranışlarını etkilemektedir” dedi.

Liv Hospital Samsun Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Pelin Aytaç Uras, süt çocuğunda uyku sorunları hakkında bilgilendirdi. Erken çocukluk devrinde beynin temel aktivitesinin uyku olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Uras, “Uyku çocuk gelişiminin temel ögesidir. Yetersiz uyku çocuğun sıhhatini, aile-akran-öğretmen bağlarını, günlük ömür aktivitelerini ve davranışlarını etkilemektedir. Çocukların uykusunun büyük kısmı REM uykusundan oluşmaktadır. REM ve Non REM uykuları gece boyunca döngüsel olarak yer alırlar, döngü vakti bebeklikte 50-60 dakika iken, çocukluk ve erişkinlikte 90 dakikaya uzar” diye konuştu.

“Uyku saati rutin olmalı”

Çocuklar için uyku saatinin rutin olması gerektiğine değinen Uzm. Dr. Uras, “Bebek ve çocuklar için uyku saati ile ilgili rutinler oluşturmalı, bu rutinler sevecenlikle uygulanmalıdır. Yatağa gitme vakitleri anne-baba ile çocuk ortasında çatışma ortamının oluşturulduğu vakitler olmamalıdır. Çocuğun her gün mesken dışında tertipli sportif faaliyetler yapması uyku tertibi açısından faydalıdır fakat yatmadan evvelki iki-üç saat içinde ağır idmanlardan kaçınmalıdır. Yatak odalarında hafif ışığı olan gece lambaları tercih edilebilir. Yatak odalarında televizyon bulundurulmamalıdır. Birinci uyku belirtilerini gördüğünüzde bebeğinizi yatağına yatırın. En ülkü olanı, bebeğin rahatlamasına ve uykuya geçmesine müsaade vermektir. Yatarken çocuğunuzun yanına sevdiği oyuncağını yahut özel bir eşyasını almasına müsaade verin. Bunlar çocuğunuzun uyumasını kolaylaştıracaktır” formunda konuştu.

“Uyku bozukluklarında tabibe başvurulmalı”

Çocukların pamuklu giysiler giymesine itina gösterilmesi ve oda ısısının ayarlanması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Uras, “Çocuklarda uykuya başlama davranışları ile ilgili olan uykuya dalma zahmeti ve gece uyanmalar sıktır. Ebeveynlerin yardımı olmaksızın yatağa yerleşme ve uykuya dalma, çocuklarda öğrenilen davranışlardır. Şayet çocuk uykuya dalmak için annesinin yardımına ya da özel bir uygulamaya (oyuncakla oynama, müzik dinleme) alışmışsa, gece uykusu sürecinde uyku basamakları ortasında görülen uyanmalarda da bu etraf kurallarını isteyecektir. Uykuya dalma zahmeti olan çocuklarda, bu fizyolojik uyanışlarda ebeveynin müdahalesi ya da alışılmış özel davranışların yapılması gerekir. Uyku çocukların bedensel ve ruh sıhhati açısından çok değerli bir öge olup bu bahisteki bozukluklarda çocuk doktorunuza başvurabilirsiniz” tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
corumda 3 puduhepa kadin kultur festivali basladi 885H54F8
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Mart, 2026 20:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Çorum’da 3. Puduhepa Kadın Kültür Festivali başladı

Çorum’da bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Hitit İmparatorluğu’nun güçlü kadın figürlerinden Puduhepa adına gerçekleştirilen kültür festivali yoğun katılımla başladı. Kortej yürüyüşü ve sahne gösterileriyle devam eden program, katılımcılardan ilgi gördü.

Çorum Belediyesi tarafından organize edilen festival için Hürriyet Meydanı’nda toplanan kadınlar, belediye bandosu eşliğinde Bedesten’e kadar yürüdü. Festivalde sahne alan halk oyunları ekibi, sergilediği gösteriyle izleyicilerden beğeni topladı. Kadınların toplumsal hayattaki yerini anlatan koreografi de katılımcılar tarafından uzun süre alkışlandı. Programda konuşan Vali Yardımcısı Yeliz Mercan, kadınların kültürü geleceğe taşıyan en önemli unsur olduğunu belirterek, bu tür etkinliklerin toplumsal farkındalığa katkı sağladığını ifade etti.

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ise festivalin daha geniş kapsamlı hale getirildiğini belirterek, “Bu yıl daha neşeli yapıyoruz. Daha fazla etkinlikle yapıyoruz. Allah’ın izni ile kadının gücünü, kadının enerjisini tüm şehre yansıtacağız. Bundan sonra da geleneksel hale gelecek ve devam edecek” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin