‘Çocuklarda yetersiz uyku aile ve akran ilişkilerini olumsuz etkileyebilir’ - Karabük Haber Postası
cocuklarda yetersiz uyku aile ve akran iliskilerini olumsuz etkileyebilir C5RGr71I
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Mart, 2025 16:00 tarihinde yayınlandı
0
0

‘Çocuklarda yetersiz uyku aile ve akran ilişkilerini olumsuz etkileyebilir’

Erken çocukluk devrinde beynin temel aktivitesinin uyku olduğunu belirten Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Aytaç Uras, “Uyku, çocuk gelişiminin temel ögesidir. Yetersiz uyku çocuğun sıhhatini, aile-akran-öğretmen ilgilerini, günlük ömür aktivitelerini ve davranışlarını etkilemektedir” dedi.

Liv Hospital Samsun Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Pelin Aytaç Uras, süt çocuğunda uyku sorunları hakkında bilgilendirdi. Erken çocukluk devrinde beynin temel aktivitesinin uyku olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Uras, “Uyku çocuk gelişiminin temel ögesidir. Yetersiz uyku çocuğun sıhhatini, aile-akran-öğretmen bağlarını, günlük ömür aktivitelerini ve davranışlarını etkilemektedir. Çocukların uykusunun büyük kısmı REM uykusundan oluşmaktadır. REM ve Non REM uykuları gece boyunca döngüsel olarak yer alırlar, döngü vakti bebeklikte 50-60 dakika iken, çocukluk ve erişkinlikte 90 dakikaya uzar” diye konuştu.

“Uyku saati rutin olmalı”

Çocuklar için uyku saatinin rutin olması gerektiğine değinen Uzm. Dr. Uras, “Bebek ve çocuklar için uyku saati ile ilgili rutinler oluşturmalı, bu rutinler sevecenlikle uygulanmalıdır. Yatağa gitme vakitleri anne-baba ile çocuk ortasında çatışma ortamının oluşturulduğu vakitler olmamalıdır. Çocuğun her gün mesken dışında tertipli sportif faaliyetler yapması uyku tertibi açısından faydalıdır fakat yatmadan evvelki iki-üç saat içinde ağır idmanlardan kaçınmalıdır. Yatak odalarında hafif ışığı olan gece lambaları tercih edilebilir. Yatak odalarında televizyon bulundurulmamalıdır. Birinci uyku belirtilerini gördüğünüzde bebeğinizi yatağına yatırın. En ülkü olanı, bebeğin rahatlamasına ve uykuya geçmesine müsaade vermektir. Yatarken çocuğunuzun yanına sevdiği oyuncağını yahut özel bir eşyasını almasına müsaade verin. Bunlar çocuğunuzun uyumasını kolaylaştıracaktır” formunda konuştu.

“Uyku bozukluklarında tabibe başvurulmalı”

Çocukların pamuklu giysiler giymesine itina gösterilmesi ve oda ısısının ayarlanması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Uras, “Çocuklarda uykuya başlama davranışları ile ilgili olan uykuya dalma zahmeti ve gece uyanmalar sıktır. Ebeveynlerin yardımı olmaksızın yatağa yerleşme ve uykuya dalma, çocuklarda öğrenilen davranışlardır. Şayet çocuk uykuya dalmak için annesinin yardımına ya da özel bir uygulamaya (oyuncakla oynama, müzik dinleme) alışmışsa, gece uykusu sürecinde uyku basamakları ortasında görülen uyanmalarda da bu etraf kurallarını isteyecektir. Uykuya dalma zahmeti olan çocuklarda, bu fizyolojik uyanışlarda ebeveynin müdahalesi ya da alışılmış özel davranışların yapılması gerekir. Uyku çocukların bedensel ve ruh sıhhati açısından çok değerli bir öge olup bu bahisteki bozukluklarda çocuk doktorunuza başvurabilirsiniz” tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
fq2 8
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
31 Mart, 2026 13:38 tarihinde yayınlandı
0
0

Yeşil Vatan bilinci küçük yüreklerde filizleniyor

Yenice Orman İşletme Müdürlüğü, geleceğimizin teminatı çocuklara yönelik anlamlı bir farkındalık etkinliği düzenledi.

Balıkısık İşletme Şefi Beyza Şimşek, Satuk Balıkısık İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerine ormanların önemi, ekosisteme katkıları ve doğayı koruma bilinci hakkında bilgi verdi.

Etkinlik sadece bilgi paylaşımıyla sınırlı kalmadı; çocukların kalplerine Yeşil Vatan sevgisi de işlendi. Programın sonunda öğrencilere çeşitli hediyeler dağıtılarak, doğa ve çevre bilincinin kalıcı hale gelmesi sağlandı.
Yenice Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, “Ormanlar sadece bugünün değil, yarınların da emaneti. Çocuklarımızda doğa sevgisi oluşturmak ve çevre farkındalığını artırmak adına çalışmalarımız kararlılıkla devam ediyor. Çünkü biliyoruz ki, ormanı korumanın en güçlü yolu, onu sevecek nesiller yetiştirmektir,” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin