Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Ağustos, 2024 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

‘Çocuklarda tablet kullanımına sınır konulmalı’

Zorunlu durumlar dışında belli kurallar çerçevesinde ve belirli sürelerle çocukların teknolojik cihazları kullanmasına izin verilebileceğini söyleyen Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Aydın, “Özellikle okul öncesi dönemde, anne-baba etkileşimine açık ve doğru programlarla teknolojik aletlerin çocuklar üzerinde olumlu etkileri de olabilir. Uygun kullanım kuralları ve sınırlamalar çerçevesinde bu araçların faydalı olabileceği unutulmamalıdır” dedi.
Liv Hospital Samsun Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Aydın, çocuklarda teknolojik cihaz kullanımı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Ömer Faruk Aydın, zorunlu durumlar dışında belli kurallar çerçevesinde ve belirli sürelerle çocukların teknolojik cihazları kullanmasına izin verilmesinin uygun olabileceğini belirtti.

“2 yaşından küçükler için uygun değil”
2 yaşından küçük çocukların teknolojik aletlerin kullanmasının önerilmediğini vurgulayan Prof. Dr. Aydın, “Çünkü dil, zihinsel, hareket ve sosyal-duygusal becerilerin gelişimi için anne-baba ve diğer yetişkinlerle sosyal etkileşim gereklidir. Okul öncesi dönemde, günlük kullanım süresi 1 saati geçmemelidir. İlk ve ortaokul döneminde ise hafta içi okul günlerinde 1 saat, tatil günlerinde ise 2 saati aşmamalıdır” diye konuştu.

“Uykudan önce kullanılmamalı”
Uykudan önceki 1 saatlik zaman diliminde dijital elektronik aletlerin kullanımının önerilmediğini belirten Prof. Dr. Aydın, “Ayrıca, kullanılacak sürenin bölünerek birkaç seferde kullanılması uygun olabilir. Ancak eğitim amaçlı kullanımlar, görüntülü görüşmeler veya konuşmalar bunun dışında tutulabilir” ifadelerini kullandı.

“Uygun sınırlar konulmalıdır”
Günümüzde çocuklar ve ergenler arasında dijital elektronik aletlerin yaygın kullanılmasının, bu araçların eğlence aracı haline gelmesine ve özel dillerin oluşmasına yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Aydın, “Ayrıca, sosyal iletişimde önemli bir rol oynamakta ve teknolojiyle olan bağlantılarını sağlamaktadır. Özellikle okul öncesi dönemde, anne-baba etkileşimine açık ve doğru programlarla teknolojik aletlerin çocuklar üzerinde olumlu etkileri olabilir. Uygun kullanım kuralları ve sınırlamalar çerçevesinde bu araçların faydalı olabileceği unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Şubat, 2026 16:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Turist rehberi ve yazar Şerif Yenen’den genç rehberlere farklılaşma çağrısı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Safranbolu Turizm Fakültesinde düzenlenen programda profesyonel turist rehberi ve yazar Şerif Yenen öğrencilerle buluştu.
KBÜ Safranbolu Turizm Fakültesinde Dünya Turist Rehberleri Günü kapsamında konuşan Şerif Yenen, genç rehber adaylarına farklılaşma ve uzmanlaşma çağrısı yaptı.
"Safranbolu’da Dünya Turist Rehberleri Günü" kapsamında gerçekleştirilen programa Safranbolu Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Avni Kırmacı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Yenen, etkinlikte 37 yıllık mesleki deneyimini paylaşarak Türkiye turizmine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kaynak eksikliğinden yola çıkarak rehber kitabı yazmaya karar verdiğini belirten Yenen, "Bir kitap olsa ve hepsini içerse." düşüncesiyle hareket ettiğini söyledi. İngilizce kaleme aldığı "Turkish Odyssey" adlı eserinin 560 sayfa olarak yayımlandığını ifade eden Yenen, kitabın akademik çevrelerden ve meslektaşlarından olumlu geri dönüş aldığını dile getirdi.
Türkiye’de rehber sayısının 16 bine yaklaştığını kaydeden Yenen, genç rehber adaylarına rekabet ortamında öne çıkabilmek için farklılaşmaları gerektiğini belirtti. "Yeni dillere yöneleceksiniz." diyen Yenen, gelecekte ihtiyaç duyulacak dil gruplarına yönelmenin önemine işaret etti.
Uzmanlaşmanın da önemli bir yol olduğunu vurgulayan Yenen, "Sevdiğiniz, uğraşmaktan zevk alacağınızı düşündüğünüz bir alan bulacaksınız, bir uzmanlık dalı bulacaksınız." dedi. Fotoğraf, kuş gözlemi, doğa, bisiklet, savaş alanları ve inanç turizmi gibi alanlarda uzmanlaşmanın fark oluşturacağını belirten Yenen, "O dalda uzmanlaşmış bir rehber olarak adınızı oraya buraya yazdıracaksınız. İşte o zaman fark oluşturursunuz." ifadelerini kullandı.
Program, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin