İlyas Erbay kaleminden...

ÇİN VE ABD GİBİ İKİ DEVİ GERİDE BIRAKMANIN BÜYÜK GURURU !

İlyas Erbay tarafından
06 Şubat, 2025 14:25 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 1

ÇİN VE ABD GİBİ İKİ DEVİ GERİDE BIRAKMANIN BÜYÜK GURURU !

4 yıl önceki bir yazımda;
“Gücünü üretimden almayan hiç bir ekonomik model başarılı olamaz! Markan olacak! Yılda 60 milyar dolar net kâr eden Apple gibi, yılda 35 milyar dolar net kâr eden Samsung gibi, Yılda 6.5 Milyar dolar net kâr eden Wolkswagen gibi. 14 milyar dolar kâr eden Toyota gibi. Böyle markaların yoksa; ülkene yabancı sermaye çekmek için debelenip durursun” demiştim. Bu güne kadar farklı gazetelerde 700 kadar makalem yer aldı. Yazılarımda çoğunlukla hükümetin yanlış politikalarını kendimce eleştirdim. Ülkem adına yapılan güzel işleri de yazdım. Yazmaya da devam edeceğim.

ABD ve ÇİN gibi 2 dünya devini geride bırakmanın gururunu yaşıyoruz.
Artık, rahatlıkla Türkiye’nin de bir marka değeri var diyebiliriz.
Dünya insansız hava aracı ihracatının lideri olan Baykar,
gelirlerinin %90’ını ihracattan elde ederek, 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Dünya teknoloji devleriyle karşılaştırdığımızda; onlar kadar büyük değil ama küçümsenecek bir rakam da değil. Kısa sürede bu kadar büyümesini, İHA küresel pazarının açık ara lideri olmasını görmezden mi gelelim?. Elbetteki gurur duyuyoruz. Bu büyük başarıyı tüm dünya kabul ediyor.

Bakınız, geçtiğimiz günlerde, ABD merkezli araştırma kuruluşu CNAS’ ın askeri İHA’ların küresel pazarını konu alan bir raporu yayınlandı. Raporda ABD’nin dron pazarına hakim olduğu günlerin çoktan geride kaldığının altı çizilirken bu alandaki yarışın Türkiye ve Çin arasında sürdüğü belirtiliyor. Rapora göre Türkiye, son birkaç yılda SİHA pazarının tartışmasız hakimi konumunda.

Son 30 yılda insansız hava araçları (İHA) teknolojisinde hızlı gelişmeler yaşandı. Günümüze yaklaşıldığında ise İsrail ve ABD’nin pazar hakimiyeti artık geçmişte kalırken, Çin, Türkiye ve İran, düşük maliyetli askeri dronlar geliştirerek bu alanın yeni sözcüleri haline geldi. Özellikle Türkiye, son dönemde küresel İHA pazarında dikkat çekici bir yükseliş sergiliyor.

Bugün geldiğimiz noktada, Türkiye, silahlı insansız hava aracı pazarında dünyanın açık ara en büyük üreticisi. Pazarın önemli bir oyuncusu olarak görülen Çin, Türkiye’nin çok gerisinde. Dünyadaki satışların yüzde 65’ini Türkiye karşılıyor. Dünyanın İHA ve SİHA’lara yönelik ilgisi Dağlık Karabağ Savaşı’ndan sonra hızla arttı. Sahadaki büyük başarı gözleri üzerimize çevirdi.

2023 yılı savunma ve havacılık ihracatı rekorumuz Türkiye’mizin gurur tablosu oldu. 2022 yılında 4 milyar 364 milyon dolar olan savunma ve havacılık sanayisi ihracat rakamımız, 2023 yılında yüzde 27’lik artışla 5,5 milyar dolara ulaştı.”

Son 10 yılda, dünyanın dört bir yanına, farklı coğrafyalarda 185 ülkeye 230 çeşit ürün ihraç ettik.

2023’te en fazla ihracat yapan Türk savunma ve havacılık sanayisi şirketleri ve ihracat miktarları şöyle:
1- Baykar: 1 milyar 766 milyon dolar

2- Türk Havacılık Uzay Sanayii: 864 milyon dolar

3- Makine ve Kimya Endüstrisi: 439 milyon dolar

4- TUSAŞ Motor (TEI): 337 milyon dolar

5- BMC: 255 milyon dolar

6- Roketsan: 161 milyon dolar

7- RAM Dış Ticaret: 160 milyon dolar

8- Pratt & Whitney THY Teknik: 111 milyon dolar

9- ASELSAN: 108 milyon dolar

10- Samsun Yurt Savunma: 104 milyon dolar

ABD merkezli CNAS, “Drone Proliferation Dataset” raporunda silahlı insansız hava araçlarının küresel tedarikini inceledi. Rapordan çıkan sonuç şu; Türkiye, son yıllarda dünyanın en büyük SİHA tedarikçisi. Hemde açık ara farkla.
Bu başarıyı 2021 yılı itibariyle, rakiplerimize fark atarak yakaladık ve devam ettiriyoruz.
Artık tek rakibimiz Çin

BAYKAR başta olmak üzere, savunma sanayi şirketlerimizin her biri artık birer marka değerdir.
Bu ülkenin bir vatandaşı olarak gurur duyuyorum.

Atatürk’ün “Türk, Övün, Çalış, Güven” sözünün hayat bulmuş hali budur işte.
Savunma sanayii’nde emeği olan, alınteri dökerek çalışan herkesi; kolaylıklar ve başarı dileklerimle, saygıyla selamlıyorum.

Marka değerlerimizin sayısını artırmak zorundayız. Teknolojinin diğer alanlarında da dünya ile rekabet edebilmeliyiz.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Yorumlar

  1. Emin Eğri

    İhtiyatlıyım. Bu bilgiler gerçekse gurur duyarım.
    Benim hayalim, iş makinası üreten ve dünyaya satan bir Türkiye arzusudur. Caterpıllar, Komatsu gibi bir Türk markası olması istihdam ve zenginlik demektir.