Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Eylül, 2023 12:00 tarihinde yayınlandı
0

Çılgın projesi için dayanak bekliyor

Mitolojik kıssaları ve tarihi kalıntılarıyla ön plana çıkan Doğu Karadeniz’in yaşanabilir tek adası olma özelliğini taşıyan Giresun Adası için hazırlanan çılgın teleferik projeleri için dayanak bekleniyor.

Giresun Endüstrici ve İş Adamları Derneği (GİSİAD) tarafından 2020 yılında hazırlanan Giresun Adası’na teleferik ve yat limanı projeleri içi hala gündemde olsa da bu çılgın projenin hayata geçirilememesi GİSİAD İdare Şurası Lideri Aykut Gezmiş’i üzüyor. Gezmiş, hem istihdama hem de kentin turizmine kıymetli katkılar sağlayacak Giresun Adası’na teleferik projesinin dünyada Hong Kong’dan sonra ikinci proje olduğunu söyledi.

GİSİAD İdare Heyeti Lideri Aykut Gezmiş, “Bölgeler ortası kalkınmışlık farkını ve Giresun’un ekonomik istikametten geri kalmışlığını ortadan kaldırmak için vilayetimize istihdam oluşturacak makro yatırımlar yapılmalıdır. Aksi halde nüfusu yıldan yıla küçülen vilayetimizde göç durmayacaktır. Vilayetimize dışardan nüfus çekecek, turizm bedelini artıracak projeler lazım. GİSİAD olarak bu husus hakkında üzerimize düşen vazifesi yapıyor ve kentimiz için istihdam sağlayıcı, katma bedel katacak yeni bir makro maksat öneriyoruz. Giresun Adası’na teleferik projesi de bunlardan birtanesidir” dedi.

“Dünyada ikinci proje olacak”

“Ada’ya Teleferik ve Gemilerçekeği Yat Limanı” projelerinin dünyada ikinci proje olacağını kaydeden Gezmiş, “Karadeniz’in tek adası olan Giresun Adası’na teleferikle ulaşım projesi, Hong Kong’dan sonra dünyada ikinci örnek olacaktır. Ada ile kara ortasındaki en yakın aralık Aksu Deresinin denize döküldüğü yerdeki dolgu alanıdır. Bu aralık yaklaşık bin 400 metredir. Doldu alanı denize yanlışsız itilerek düzleştirildiğinde bu uzaklık daha da kısalarak bin 300 metrelere kadar düşebileçektir. Biz de diyoruz ki dünyada tek örneği olan Hong Kong’dan sonra deniz üzerinde adaya seyahat projesinin ikincisi de Giresun’da olsun. Adanın doğal yapısını bozmamak ismine teleferik direğinin adanın çabucak üzerinde değil, adanın 20 metre açığına yapılacak olan bir platforma konumlandırılabilir. 70 metre yüksekliğinde toplam 3 adet direkle ve 700 metre salınım uzunluğuyla deniz üzerinde eşsiz bir seyahat vaat eden bu proje, bölgeye turist akışı sağlayacaktır. Adadaki platform üzerine kurulabilecek döner bir restoran da panoramik bir görüntü sunacaktır. Teleferik kabinleri de cam yapılarak seyahat esnasında deniz izlenebilecektir” diye konuştu.

“Yap-İşlet-Devret modeliyle projeye talibim”

Proje maliyetiyle ilgili de bilgi veren GİSİAD Lideri Gezmiş, “Giresun’u çekim merkezi haline getirecek olan bu teleferik projesinin maliyeti yaklaşık 40 milyon dolar civarındadır. Yatırımcı açısından da karlı olabilecek bu proje kendini 6 yılda amorti edebilecektir. Bu bir vizyon ve mega projedir. Bu proje devlet tarafından da yapılabilir, yap işlet devret modeliyle de yapılabilir. Bu projenin yapılabilmesi için ada SİT alanı olduğu için Bakanlar Şurası Kararı lazım. Bakanlar Konseyi Kararı alındıktan sonra buranın ihaleye çıkması lazım. Bu biçimde devletin kasasından bir kuruş çıkmadan Giresun’a dünyada ikinci olabilecek bir proje kazandırılabilir. Bu projenin lokal idare ve milletvekilleri tarafından takip edilerek gerekli kararın alınmasını öneriyoruz. Projenin yap işlet devret modeliyle ihaleye çıkması halinde talipli olmaması durumunda da ben kentim ismine bu türlü bir projenin üretimi için ihaleye girmeye talibim” sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
f 1
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
22 Mayıs, 2026 15:15 tarihinde yayınlandı
0

Karabük’te silah ve uyuşturucu ve 43 aranan şahıs yakalandı

Karabük İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince 01 Mayıs – 22 Mayıs 2026 tarihleri arasında yürütülen kapsamlı asayiş uygulamaları ve şok denetimlerde çok sayıda suç unsuru ele geçirilirken, aranan şahıslar da yakalandı.

Motosikletli Polis Timleri, yaya devriyeler (çarşı ve mahalle bekçileri) ile sivil ve resmi asayiş ekiplerinin katılımıyla gerçekleştirilen çalışmalarda il genelinde huzur ve güvenliğin sağlanmasına yönelik yoğun denetimler yapıldı.

Denetimlerde 1 adet ruhsatsız tabanca, 1 adet ruhsatsız av tüfeği, 1 adet kuru sıkı ses tabancası, 57 adet fişek ile birlikte 5,7 gram kannabinoid (bonzai) ve 2,6 gram eroin ele geçirildi.

Yapılan kontrollerde çeşitli suçlardan aranan 24’ü tutuklamaya yönelik olmak üzere toplam 43 şahıs yakalanarak adli mercilere teslim edildi.

Kumarla mücadele kapsamında “kumar oynanması için yer ve imkan sağlama” suçundan 2 ayrı iş yeri hakkında adli işlem başlatıldı. Kabahatler Kanunu kapsamında 23 şahsa toplam 274 bin 940 TL idari para cezası uygulandı.

Trafik ekiplerinin denetimlerinde ise eksiklikleri tespit edilen 26 araca Karayolları Trafik Kanunu kapsamında toplam 1 milyon 450 bin 711 TL idari para cezası kesildi.

Karabük İl Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, vatandaşların huzur ve güvenliğinin sağlanmasına yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceği belirtildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin