BARTIN Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, “Yem bitkileri destekleme ödemesi kapsamında, kaliteli kaba yem üretimi yapmak amacıyla, çok ve tek yıllık yem ve yem bitkilerinden yapılan silajlar, destekleme ödemesinden faydalanabilecektir” dedi. Yem bitkileri desteklemesi konusunda bir açıklama yapan Bartın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, “2014 yılında yapılacak yem bitkileri desteklemesine ilişkin ‘Yem Bitkileri Desteklemeleri Uygulama Esasları Tebliği’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yem bitkileri destekleme ödemesi kapsamında, kaliteli kaba yem üretimi yapmak amacıyla, çok yıllık yem bitkilerinden yonca, korunga, yapay çayır mera, tek yıllık yem bitkilerinde ise fiğ, macar fiği, burçak, mürdümük, sorgum, sudan otu, sorgum-sudan otu melezi, hayvan pancarı, yem şalgamı, yem bezelyesi ve İtalyan çimi ile silajlık olarak ekilişi yapılan mısır ve belirtilen tek yıllık yem bitkilerinden yapılan silajlar, destekleme ödemesinden faydalanabilecektir. Yem bitkileri ekilişi yapan üreticilere, yapay çayır-mera için üretim yaptıkları ilk yıl, çok yıllık yem bitkilerinden yonca için 4 yıl, korunga için 3 yıl süreyle, tek yıllık yem bitkileri ekilişlerinde ise üretim yaptıkları yıl için, ürünü hasat etmeleri kaydıyla dekar başına belirtilen miktarda destekleme yapılacaktır. Desteklenecek yem bitkileri toplam ekiliş alanlarının en az 10 dekar olması gerekmektedir. Dekar başına yapılacak olan ödemeler de şu şekildedir. Yonca sulu 50 TL, yonca kuru 30 TL, korunga 40 TL, tek yıllıklar 35 TL, silajlık tek yıllıklar 50 TL, silajlık mısır sulu 75 TL, silajlık mısır kuru 35 TL, yapay çayır-mera 100 TL olmak üzere destekleme ödemeleri yapılacaktır. Yem bitkileri desteklemelerinden faydalanmak isteyen üreticilerimizin 2014 yılı (ÇKS) kayıtlarını 30 Haziran 2014 tarihine kadar mutlaka yaptırmaları gerekmektedir. ÇKS kaydından sonra ilgili destekleme müracaatları 15 Kasım 2014 tarihinde sona erecektir. Bu tarihe kadar üreticilerimizin il ve ilçe müdürlüklerimize giderek başvuruda bulunmaları gerekmektedir” dedi.


Çiftçilere Müjdeli Haber
İran’ın Trabzon Başkonsolosu Mohebati: “Dünya, İranlıların dimdik dayanmasına çok şaşırdı”
İran İslam Cumhuriyeti’nin Trabzon Başkonsolosu Naser Mohebati, dünyanın İranlıların saldırılara dimdik dayanmasına çok şaşırdığını belirterek, “Ülkemiz bir iki günlük kültüre sahip değil. Tarih boyu kültürümüz ve medeniyetimiz var. Bu kolaylıkla yıkılmaz, yakılmaz” dedi.
İran İslam Cumhuriyeti’nin Trabzon Başkonsolosu Naser Mohebati, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde bölgedeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. İran’ın kültürel yapısına vurgu yapan Mohebati, savaş ve müzakere süreçlerine dair mesajlar verdi. İran’ın tarih boyu kültürü ve medeniyeti olduğunu kaydeden Mohebati, “Bizim rehberimiz şehit oldu. Kendisi de bunu istiyordu. Liderimiz bununla çok iftihar ediyordu. Şehit olmayı arzu ettiğini çok tekrar etmişti. Çok insanlar vardı hak yolunda çalışanlar, gazilerimiz. Tarih boyunca kültürümüzde olanlar şehadeti arzu etmişlerdi, şehit oldular. Çocuklarımızın şehit olmasına çok üzüldük. Dünya, İranlıların dimdik dayanmasına çok şaşırdı. Nasıl olur da bir ülkeyi bombalarsın da memleketin lideri, insanları şehit olur ama o ülke dağılmaz ve yıkılmaz? Bizim kültürümüzde bu var. Ülkemiz bir iki günlük kültüre sahip değil. Tarih boyu kültürümüz ve medeniyetimiz var. Bu kolaylıkla yıkılmaz, yakılmaz. Ekonomimizin, insanlarımızın, binalarımızın yıkılması mümkün müydü? Ülke dimdik dayandı, istikrarını kaybetmedi. İran bunu gösterdi. İran’ın halkı önemliydi” diye konuştu.
“Müzakere olurken yeni savaş başlattılar”
Müzakere sürecine de değinen Mohebati, “Geçen sene savaştan 12 gün önce İran, ABD ve Avrupa ülkeleriyle konuşurken onlar bize saldırı yaptılar. Son savaştan 1 gün önce İran müzakeredeydi, karar verilmişti. Müzakere olurken yeni savaş başlattılar. Bu gösterir ki; onların hedefleri hiçbir zaman müzakere değildi. Müzakereden zaman kazanırlar, silahlanırlar ve büyük bir savaşa yeniden başlarlar. İran şimdi diyor ki, ‘savaşları bitirin, müzakere yapalım, konuşalım’. Bu mühim bir mesajdı” şeklinde konuştu.
“Türkiye’nin tüm telaşı bu savaşı bitirmekti”
Türkiye ile İran’ın ilişkilerine de değinen Mohebati, “İran dedi ki, ‘Ben Türkiye toprağına hiçbir zaman füze göndermedim’ ve göndermez. Türkiye ile İran’ın kardeşliği çok istikrarlıdır. Tarih boyu böyledir ve çok önemlidir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iyi mesajlar gönderdi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan çok iyi mesajlar verdiler. Bu konuda Türkiye’yi kendimize kardeş biliriz. Türkiye’nin tüm telaşı bu savaşı bitirmekti” ifadelerini kullandı.


