Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Çiftçiler korona virüse rağmen üretimi sürdürüyor

Gündem Yayın: 02.05.2020 09:05
Çiftçiler korona virüse rağmen üretimi sürdürüyor

Ovacık ilçesinde Devlet Su İşleri (DSİ) 23. Bölge Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan Hatipoğlu Göleti ile sulu tarıma geçen çiftçiler korona virüse rağmen üretimlerini sürdürüyor.
İlçeye bağlı Pelitçik köyü mevkiine Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yaklaşık 20 milyon TL harcanarak yapımı gerçekleştirilen Hatipoğlu Göleti ile çiftçinin toprağının suyla buluşturulmasının ardından üretimde kalite ve rekolte yükselmeye başladı. Daha önceleri buğday ve arpa gibi kısıtlı ürün yetiştirilen tarlaların bir kısmı nadasa bırakılırken, toprağın su ile buluşması bölgede ürün yelpazesini genişletti. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün destekleri ile yeni tip korona virüs (Covid-19) salgınına rağmen tarımda üretimini sürdüren çiftçiler silajlık mısır ve yonca ekimine başladı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çiftçi Halil Çevik, önceden buğday ve arpa ektiklerini, sulu tarımın gelmesinin ardından mısır ve yonca ektiklerini söyledi.
Tarlalara suların Hatipoğlu Göleti’nden geldiğini ifade eden Çevik, “Şuan toprak değerlendi. O zaman 2 TL’ye gidiyorsa dönümü, şimdi 5-10 TL’ye giden yerler var. Yerine göre değişiyor. Hatipoğlu Barajı olmadan önce bir tarafı ekiyorduk bir tarafı nadasa bırakılıyordu. Şuanda 500-600 dekar alan ekili. Korona virüse rağmen üretimimize devam ediyoruz. Hiç kimse endişe etmesin. Üretim devam ediyor. Hiç endişe yoktur. Çiftçi üretiyor” diye konuştu.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Aroması ve tadı ile Osmanlı Çileği tarlada alıcı buluyor

Ekonomi Yayın: 08.05.2024 20:36
İhlas Haber Ajansı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde kendine has aroması ve tadı ile ilgi gören Osmanlı Çileği, tarladan hasat edilmeden satılıyor. Kilosu 400 liraya satılan çileğin yaygınlaştırılması çalışmaları devam ediyor.
Karadeniz Ereğli’de kestane toprağında yerli kara çilekle etkileşime girerek özgün bir çeşit olarak üretilen Osmanlı Çileği’nin yaygınlaştırılması çalışmaları sürüyor. Her yıl Mayıs ayında hasat edilen çilek, rengi ve aromasıyla tarlada alıcı buluyor.
Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği Başkanı Şaban Çetinkaya, kilosu 400 liradan satılan çileğin yurt dışından da yoğun talep olduğunu anlattı. Üçköyde kurum ve kuruluşların destekleriyle beş dönüm araziye kurulan Osmanlı Çileği Fide Üretim Merkezi’yle birlikte üründe artış yaşandığını aktaran Çetinkaya bu yıl 4 ton çilek hasat etmeyi hedeflediklerini aktardı.
Çetinkaya, “Mayıs ayının ilk haftasındayız daha önceki dönemlerde bu kadar olgunlaşmamıştı. Yaptığımız çalışmalar artık kendini göstermeye başladı. Bölgemizde üretim geçtiğimiz yıllara nazaran en az ikiye katlandı. Çevredeki üretim sayısı hızla artıyor. Burada yapılan çalışmalar, halkın bilgilendirilmesi, Osmanlı çileğinin yeniden anlaşılmış olması bunda büyük etken. Dolayısıyla Osmanlı çileği için insanlar yeniden üretime başladılar. Ereğli Kaymakamlığımız, Osmanlı çileği ile ilgili çilek üreticileri kursları açmaya başladı. Bu da son derece önemli bir adım. Osmanlı Çileği’nin gelişimini sağlayabilmek için bu yıl kararlar aldık. Aldığımız karar da ürünün belli bir miktarını az da olsa ilçe halkına tattırmak için manav, pazarlara küçük ambalajlarla indirmeyi düşünüyoruz. Ereğli’de yaşayan insanlar daha fazla Osmanlı çileğine yabancı kalmasın, bu lezzete kavuşsun” ifadelerine yer verdi.