CHP Karabük Milletvekili ve Plan Bütçe Kurulu Üyesi Cevdet Akay, Toplumsal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair hazırladığı yeni bir kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.
Akay, 08/09/1999 ile 16/04/2008 tarihleri ortasında sigortalı olan vatandaşların kademeli emeklilik hakkından faydalanmalarını sağlamak ve esnaf ile memurların prim ödeme gün sayısını 9000’den 7200’e düşürmek maksadıyla kanun teklifi önerisi hazırladı.
CHP’li Akay, Toplumsal Sigortalar Kanunu’nda yapılan değişikliklerin sigortalılar açısından eşitsizliğe yol açtığını belirtti. 1999 öncesi işe girenlerle, 1999 sonrasında işe başlayanlar ortasında büyük bir prim günü farkı olduğunu vurgulayan ve bu durumun toplumsal güvenlik açısından ölçülürlük unsuruyla bağdaşmadığını söz eden Akay ayrıyeten, 1 Mayıs 2008’den sonra işe başlayan memurlar ve esnaflar için prim ödeme gün sayısının 9000’e çıkarılmasının da adaletsizlik oluşturduğunu söyledi.
Milletvekili Akay’ın TBMM’ye sunduğu Toplumsal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin münasebetinde şu tabirlere yer verildi:
“4447 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra birinci kere sigortalı olan ve 4447 sayılı Kanunun geçiş kararlarından yararlanamayan emekçilerin yaş kaidesi ve prim ödeme gün sayısının direkt bayanlarda 58 ve erkeklerde 60 yaş ve 9000 gün prim ödeme güne yükseltilmesi nedeniyle emekliliğine ait yaşadıkları adaletsizliğin bir nebze olsun düzeltilmesi sağlanmakta; 5510 sayılı Kanunun emekliliğe ait düzenlemelerinin yürürlüğe girdiği 17/4/2008 tarihine kadar olan müddette sigortalı olmuş olan personellere bir kademeli emeklilik düzenlemesi yapılmakta ve bunlara ait yaş ve prim ödeme gün müddetleri düzenlenmektedir. Öteki yandan, farklı statülerdeki sigortalılar açısından emekliliğe hak kazanma açısından prim ödeme gün koşulundaki farklılıkta da bir ayrımcılık olması nedeniyle kanunla eşitlenmiş ve 5510 sayılı Kanun ile Emekli Sandığı Kanununda tüm sigortalılar açısından fiili olarak prim ödeme gün sayısı 7200 gün olarak tekrar düzenlenmiştir. Bu çerçevede de geçiş açısından fiili prim ödeme gün sayısı ve hizmet yılı açısından düzenlemeler yapılmıştır. Teklifimizle, kademeli olarak emeklilik hakkı kazanmaları ve oluşan mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanmaktadır.”


CHP’li Akay kademeli emeklilik için kanun teklifini TBMM’ye sundu
Bolu’da D-100’de takla atan otomobilden burunları bile kanamadan çıktılar
Bolu’da D-100 kara yolunda kontrolden çıkarak orta refüje çarpan otomobil takla attı. Araçta bulunan 2 kişi kazadan burunları bile kanamadan kurtuldu.
Kaza, D-100 kara yolu Gölyüzü Mahallesi mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, seyir halinde olan ve sürücüsünün ismi henüz öğrenilemeyen 14 NA 873 plakalı otomobil kontrolden çıkarak orta refüje çarptı. Çarpmanın şiddetiyle savrulan otomobil, takla atarak yolun ortasında ters döndü. Kazayı şans eseri yara almadan atlatan sürücü ve yolcu, tepetaklak olan araçtan kendi imkanlarıyla çıkmayı başardı. Çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Kaza nedeniyle D-100 kara yolunun 2 şeridi trafiğe kapandı. Polis ekipleri, olası bir başka kazayı önlemek amacıyla bölgede geniş güvenlik önlemleri alarak trafik akışını yan yoldan kontrollü olarak yönlendirdi. Aracın kaldırılması için bölgeye oto kurtarıcı sevk edildi.
Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

