blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Mart, 2025 20:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

CHP’li Akay kademeli emeklilik için kanun teklifini TBMM’ye sundu

CHP Karabük Milletvekili ve Plan Bütçe Kurulu Üyesi Cevdet Akay, Toplumsal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair hazırladığı yeni bir kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.
Akay, 08/09/1999 ile 16/04/2008 tarihleri ortasında sigortalı olan vatandaşların kademeli emeklilik hakkından faydalanmalarını sağlamak ve esnaf ile memurların prim ödeme gün sayısını 9000’den 7200’e düşürmek maksadıyla kanun teklifi önerisi hazırladı.
CHP’li Akay, Toplumsal Sigortalar Kanunu’nda yapılan değişikliklerin sigortalılar açısından eşitsizliğe yol açtığını belirtti. 1999 öncesi işe girenlerle, 1999 sonrasında işe başlayanlar ortasında büyük bir prim günü farkı olduğunu vurgulayan ve bu durumun toplumsal güvenlik açısından ölçülürlük unsuruyla bağdaşmadığını söz eden Akay ayrıyeten, 1 Mayıs 2008’den sonra işe başlayan memurlar ve esnaflar için prim ödeme gün sayısının 9000’e çıkarılmasının da adaletsizlik oluşturduğunu söyledi.
Milletvekili Akay’ın TBMM’ye sunduğu Toplumsal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin münasebetinde şu tabirlere yer verildi:
"4447 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra birinci kere sigortalı olan ve 4447 sayılı Kanunun geçiş kararlarından yararlanamayan emekçilerin yaş kaidesi ve prim ödeme gün sayısının direkt bayanlarda 58 ve erkeklerde 60 yaş ve 9000 gün prim ödeme güne yükseltilmesi nedeniyle emekliliğine ait yaşadıkları adaletsizliğin bir nebze olsun düzeltilmesi sağlanmakta; 5510 sayılı Kanunun emekliliğe ait düzenlemelerinin yürürlüğe girdiği 17/4/2008 tarihine kadar olan müddette sigortalı olmuş olan personellere bir kademeli emeklilik düzenlemesi yapılmakta ve bunlara ait yaş ve prim ödeme gün müddetleri düzenlenmektedir. Öteki yandan, farklı statülerdeki sigortalılar açısından emekliliğe hak kazanma açısından prim ödeme gün koşulundaki farklılıkta da bir ayrımcılık olması nedeniyle kanunla eşitlenmiş ve 5510 sayılı Kanun ile Emekli Sandığı Kanununda tüm sigortalılar açısından fiili olarak prim ödeme gün sayısı 7200 gün olarak tekrar düzenlenmiştir. Bu çerçevede de geçiş açısından fiili prim ödeme gün sayısı ve hizmet yılı açısından düzenlemeler yapılmıştır. Teklifimizle, kademeli olarak emeklilik hakkı kazanmaları ve oluşan mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanmaktadır."

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Ocak, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Yurt dışında olan Katarlının dairesini basan su 6 esnafı mağdur etti

Bolu’da Katar uyruklu ev sahibi yurt dışında olduğu için 15 gündür müdahale edilemeyen evdeki su sızıntısı, apartmanın altındaki 6 iş yerini kullanılamaz hale getirdi. Tavanlardan akan sular nedeniyle ürünleri zarar gören ve elektrik kontağı tehlikesi nedeniyle dükkanlarının elektriği kesilen esnaf, telefonla ulaştıkları ev sahibinin "Yurt dışındayım, gelemem" cevabı üzerine polise giderek şikayetçi oldu.
Olay, Bahçelievler Mahallesi Atatürk Bulvarı’nda bulunan apartmandaki bir dairede meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Katar uyruklu bir kişiye ait dairede yaklaşık 15 gün önce su sızıntısı başladı. Ev sahibinin yurt dışında olması nedeniyle daireye müdahale edilemedi. Alt katta bulunan esnafın telefonla ulaştığı ev sahibi iddiaya göre, "Yurt dışındayım, gelemem, bir şey yapamam" dedi. İlk olarak pilavcı dükkanına ulaşan su, daha sonra kırtasiye ve yanındaki börekçi dükkanına kadar yayıldı. Özellikle kırtasiye dükkanının tavanından damlayan sular, çok sayıda ürünü kullanılamaz hale getirdi. Merdiven yardımıyla dairenin içine bakıldığında evin içerisinde yaklaşık 10 santimetre yüksekliğinde su birikintisi olduğu tespit edildi. Suyun apartman girişine kadar ulaşması ve elektrik panolarına akması üzerine esnaf, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi ile SEDAŞ’a bildirdi. Olay yerine gelen ekipler, güvenlik gerekçesiyle apartmanın elektriğini tamamen kesti. Yaşanan olayın ardından 6 esnaf, karakola giderek şikayetçi oldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin