Nurettin Acar tarafından
03 Nisan, 2020 18:31 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Cezayirliler ülkelerine gönderilmeye başlandı

Korona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle ülkelerinin hava sahasını kapatmasının ardından aralarında bebek ve çocuklarında bulunduğu bin 725 Cezayirli vatandaşlardan ilk kafile ülkelerine gönderilmek üzere otobüslerle Samsun’a gönderildi. Korona virüs salgınının yayılmasının ardından uçak seferlerin durdurulması nedeniyle İstanbul Havalimanı'nda kaldıktan sonra Karabük’teki 2 yurda yerleştirilen bin 725 Cezayirli vatandaşların bir kısmı uçaklarla ülkelerine geri gönderilmek üzere hazırlıklar tamamlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleri ile Cezayir’de bulunan Türk işçilerin ülkelerine dönüşlerinin sağlanması ile Karabük’teki Cezayirli vatandaşlarda Cezayir’den gelen uçaklarla ülkelerine gönderildi. İsmail Necati Efendi Erkek Yurdu ve Asiye Hatun Kız Öğrenci Yurdu’nda bulunan 748 Cezayirli ‘sosyal mesafe’ kuralına uyulması sağlanarak 34 otobüslük ilk kafile, polis ve jandarmanın aldığı yoğun güvenlik önlemleri kapsamında uçakla ülkelerine gönderilmek üzere Samsun’a hareket etti. Cezayirlilerin ülkelerine gönderilmesi aşaması süresince yaklaşık 5 saat boyunca İsmail Necati Efendi Yurdu'nda sevkin sorunsuz bir şekilde halledilmesini yakından takip eden Karabük Valisi Fuat Gürel, ilk kafilenin oluşturduğun otobüsleri tek tek uğurladı. Cezayir’in Türkiye Büyükelçisi Temsilcisi Af Mermoul, Türkiye Cumhuriyetine ve Karabük Valisi Fuat Gürel’e gösterdikleri misafirperverliklerinden dolayı teşekkür etti. Mermoul,yaşanan olayın dünya genelinde yaşandığını kaydederek, “Türkiye bizim kardeş ülkemiz. Onların bizim vatandaşlarımız için yaptıkları karşısında şaşırmadık, çünkü kardeş ülkeyiz. Allah onlardan razı olsun” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Ekim, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

“İnfluenza nadiren şiddetli komplikasyonlara yol açabilir”

Çocuklarda influenza enfeksiyonunun son günlerde sık karşılaşıldığını belirten Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Aytaç Uras, "İnfluenza, sağlıklı çocuklarda ekseriyetle kendi kendini sınırlayan komplikasyonsuz bir enfeksiyon olarak görülür, lakin nadiren de olsa vefata dahi neden olabilen komplikasyonlara yol açabilir" dedi.
Liv Hospital Samsun Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzman Dr. Pelin Aytaç Uras, "influenza" hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

"Kişiden şahsa damlacık yoluyla bulaşır"
İnfluenza enfeksiyonunun etkeninin, influenza A, B ve C virüsleri olduğunu lisana getiren Uzman Dr. Uras, "Kişiden kişiye damlacık yoluyla bulaşır fakat bulaşmada yüzeylerin rolü ekseriyetle göz gerisi edilmektedir. Kişi bol ölçüde virüs barındıran masa, kapı kulpu, oyuncak üzere yüzeylere temas ettikten sonra temasta bulunan elini konjonktivaya yahut ağız mukozasına değdirirse bulaş meydana gelebilir. Bu yol, bilhassa çocukların enfekte olması açısından kıymetlidir. Kuluçka müddeti 1-4 gündür, nadiren 7 güne kadar uzayabilir. Virüsün yayılması hastalığın başlamasından 24-48 saat sonra doruğa çıkar, sonra yavaş yavaş azalır. Küçük ve bağışıklığı baskılanmış çocuklarda bulaştırıcılık müddeti daha da uzun olabilir" diye konuştu.

"Halsizlik görülebilir"
Belirtilerden bahseden Uzman Dr Uras, "İnfluenzanın klasik biçimi ateş, baş ağrısı, miyalji ve halsizlikle başlar. Bu birinci belirtileri boğaz ağrısı, öksürük ve burun akıntısı izler. Yakınmalar, ekseriyetle iki-beş gün içinde hafiflemeye başlar. Şiddetlenen yahut yeni ortaya çıkan ateş üzere belirtiler ve bulgular, akut otitis media başta olmak üzere komplikasyon geliştiğinin bir habercisi olabilir. Virüsün yayılımı, ekseriyetle hastalığın başlangıcından sonraki birinci 5 gün içinde olur; bu nedenle influenzayı doğrulayıcı tetkikler için alınacak örneğin bu müddet içinde alınması gerekir. İnfluenza enfeksiyonu kuşkusu yahut teşhisiyle hastaneye yatırılan, ağır, komplikasyonlu ya da ilerleyici yakınmaları ve bulguları olup, influenza kuşkusu yahut tanısı olan, influenza aşısı hikayesine bakılmaksızın influenzayı ağır yahut komplikasyonlu geçirme riski taşıyan çocuklara tercihen birinci 48 saat içinde antiviral tedavi başlanmalıdır" formunda konuştu.

"Korunmanın en âlâ yolu aşılanma"
İnfluenzadan korunmanın en tesirli yolunun her yıl aşılanmak olduğunu söyleyen Uzman Dr. Uras, "Her yıl aşılanma gereği olmasının nedeni, aşının sağladığı bağışıklığın bir sonraki yıl azalmasıdır. İnfluenza aşıları, her yıl bir sonraki influenza mevsiminde sirkülasyonda olacağı öngörülen virüs tiplerinden üçünü içerecek halde tekrar hazırlanır. İnfluenza tedavisinde semptomatik tedavi, bol sıvı alımı, istikrarlı beslenme önerilir. Antibiyotik tedavisinin yeri yoktur. Erken teşhis ve tedavinin değerli olduğu bu hastalıkta dirençli ateş ve iştahsızlık olan çocuklarda çocuk doktorunuz ile irtibata geçmenizi öneririm" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin