Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Ceylan, Çin ziyaretini değerlendirdi

Gündem Yayın: 07.12.2019 12:06
Yazar:
Ceylan, Çin ziyaretini değerlendirdi

AK Parti Dış İşler Başkan Yardımcısı Mehmet Ceylan: “Uygar Türkleri için diplomatik görüşleri hızlandıracağız”

AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Mehmet Ceylan, heyet olarak gittikleri Çin ziyaretini değerlendirerek, Uygar Türklerinin sorunlarını ele aldıklarını ve diplomasi ile sorunu çözeceklerini kaydetti.
Ceylan, geçtiğimiz ay sonu AK Parti Ar-Ge’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti İzmir Milletvekili Av. Hamza Dağ Başkanlığındaki 22 kişilik heyet ile Çin’e yaptıkları resmi ziyareti değerlendirdi.
Ceylan, Çin Komünist Partisi’nin davetlisi olarak Çin Halk Cumhuriyetinde yaptıkları üst düzey ziyaretlerde, Uygar Türklerinin yaşadıkları sorunlar ile ticaret artışı ve Tarihi ipek yolunun canlandırılması noktasında ikili görüşmelerde bulunduklarını kaydetti.
Özellikle orta koridor ulaşım hattını çok önemsediklerini ve bu kapsamda Tarihi ipek yolunu canlandırmaya yönelik “Kuşak ve Yol Projesini” hayata geçirdiklerini kaydeden Ceylan, “ Çin’den çıkan bir gemi Avrupa’ya yaklaşık 1 aylık bir sürede varmada. Tarihi ipek yolunun canlandırılması kapsamında “Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu” hattını inşa ettik ve ulaşıma açtık. Yine bu koridor üzerindeki demiryolunun Türkiye üzerinden Avrupa’ya kesintisiz ulaşması için İstanbul Boğazı altından Marmarayı inşa ederek, trenlerin Çin’den Londra’ya kadar kesintisiz ulaşımını sağladık. Bu kapsamda geçtiğimiz ay Çin’den çıkan tren Orta Asya ülkeleri, Hazar Denizi üzerinden 12 günde Türkiye’ye, 14-15 günde de Avrupa’ya ulaşmaktadır. Orta koridor olarak adlandırdığımız bu yol, deniz yolunu yarı yarıya kısaltmakta ve daha hızlı bir ulaşım imkânı sunmaktadır. Bu nedenle Çin’in Avrupa’ya olan ticaretinde Orta koridor yoluna daha fazla önem vermelerini rica ettik. Hem Gümrük işlerini hem de ulaştırma işlerini uygunlaştırmak için biz istiyoruz ki, Türkiye’nin koordinatörlüğünde Ulaştırma, Gümrük ve Ticaret bakanları müştereken Türkiye’de koordinasyon toplantısı yapılmasını istedik. Bu arada Aralık ayı içinde Türkiye’den Devlet Demir Yolları yöneticilerinin Çin’e giderek mevcut sorunların giderilmesine yönelik görüşmeler yapacaklarını ve Ocak ayından itibaren de Şiyan’dan İstanbul’a şimdilik haftada bir tren seferlerinin başlatılacağı müjdesini aldık. Bizim buradaki amacımız Çin ticaretinde 20 milyar dolar ithalatımız var. Bu açığı kapatmak için Çin’den gelecek trenin geri boş gitmemesi ve buradan değişik ürünleri getirsinler. Türkiye’nin menfaatleri ve ticaretini geliştirme açısından Çin’den daha fazla istifade etmemiz gerekiyor. Sonuçta Avrupa’ya geçişte bizim Demiryolu kullanılacak” dedi.
Ziyaretleri sırasında Çin’li yöneticilere Doğu Türkistan’da (Çin’in Sincan bölgesinde) yaşayan Uygur Türklerinin yaşamış oldukları baskı ve sıkıntıları da dile getirdiklerini belirten Ceylan, “ Uygur Türkleri konusu en önemli konularımızdan bir tanesi. Cumhurbaşkanımız ve Çin Devlet Başkanı arasında bu konu gündemde. En son kararlaştırdıkları ortak bir karar çerçevesinden Sincar Uygur bölgesine Türkiye’den bir heyet gidecek. Bunun hazırlıkları sürüyor. Mesleki eğitimler kapsamında Doğu Türkistanlıların kamplarda tutulmasının yanlış olduğunu ifade ettik. Çinli yetkililerin bize söyledikleri, Avrupa basınının bunu çok abarttığını ve ithamların asılsız olduğunu ifade ettiler. İnşallah Türkiye’den gidecek heyetlerin çalışması sonrası Uygar Türklerinin sorunlarını diplomasi ile çözüme kavuşturmayı arzuluyoruz” diye konuştu.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Gündem Yayın: 03.05.2024 10:49
İhlas Haber Ajansı
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, TÜFE’deki değişim 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,64 olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 103,86 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,03 ile sağlık oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2024 yılı Nisan ayı itibarıyla, 13 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 123 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık yüzde 72,72, aylık yüzde 3,24 oldu

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,58, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,57 olarak gerçekleşti.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 55,66 arttı, aylık yüzde 3,60 arttı

2024 yılı Nisan ayında Yİ-ÜFE bir önceki aya göre yüzde 3,60 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,61 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55,66 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 45,83 artış gösterdi.

Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık yüzde 60,03 arttı

Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 74,68 artış, imalatta yüzde 60,03 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 4,79 artış ve su temininde yüzde 66,71 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında yüzde 54,88 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 65,83 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 66,35 artış, enerjide yüzde 29,84 artış ve sermaye mallarında yüzde 66,33 artış olarak gerçekleşti.

Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık yüzde 3,26 arttı

Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,51 artış, imalatta yüzde 3,26 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 7,30 artış ve su temininde yüzde 1,93 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında yüzde 2,95 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 3,63 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 4,77 artış, enerjide yüzde 5,08 artış ve sermaye mallarında yüzde 1,98 artış olarak gerçekleşti.