Portekiz’e Bağlı Terceira Adasında Dünya Miras Şehrinde düzenlenen 38.Dünya Miras Şehirleri Organizasyonu Yönetim Kurulu Toplantısına Safranbolu Damgasını vurdu.
Portekiz’de düzenlenen Dünya Miras Şehirleri Organizasyonu Yönetim Kurulu Toplantısında Safranbolu Belediyesi tarafından Projelendirilen “ Çeşmelerin Restorasyonu “ Dünya Miras şehirlerine örnek teşkil edecek 7 projeden biri seçildi.
Safranbolu Belediyesi personelleri İmar Müdürlüğünden Mimar İrfan Güler ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünden Uluslar arası İlişkiler Sorumlusu Harun Aslan tarafından başarı ile temsil edilen Safranbolu, toplantı süresince de ilgi odağı olmayı başardı.
Bununla birlikte Kasım ayında Peru’nun Arequipa şehrinde 150 şehirden yaklaşık 1000 yöneticinin katılacağı ve proje sunacağı 13.Dünya Kongresinde Safranbolu’da temsil edilecek.
38.Dünya Miras Şehirleri Organizasyonu Yönetim Kurulu Toplantısında ki detayları anlatan Safranbolu Belediyesi Uluslar arası İlişkiler Sorumlusu Harun Aslan; “Belediye Başkanımız Sayın Dr. Necdet Aksoy 27, 28 ve 29 mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen Portekiz’de yapılan bu yılın 2. Yönetim kurulu toplantısına yoğun iş temposundan dolayı katılamadı. Bu kapsamda kendisini ve ilçemizi temsil etmemiz için bizleri görevlendirdi. Toplantının ana gündem maddesi Dünya Miras şehirlerinde Korumacılığı Nasıl Arttırabiliriz. Safranbolu olarak üzerimize düşen görevi fazlası ile yerine getirdiğimizi düşünüyorum. 2015 yılı itibari ile Dünya Miras Şehirlerinin başlattığı 5 aktif proje bulunmakta. Bunlardan 4 tanesine bizler başvurularımızı kısa bir sürede tamamladık. Bunlardan bi rtanesi de “ Proje Çağrısı ve Dayanıklı Şehirler “ diye tabir edilen bir proje idi. Bizim bu konuda hazırladığımız proje 35 adet çeşmenin restorasyonu ile ilgili proje idi. Başvurusunu gerçekleştirdiğimiz projemiz dünyada UNESCO ve Dünya Miras Şehirlerinin yaptığı projeler içerisinde, 4 Kasım’da Peru’nun Arecuipa şehrinde gerçekleştirilecek olan 13. Dünya Kongresinde sunum yapmaya hak kazanan 7 projeden birisi oldu “ dedi.
Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada;
“ Safranbolu 1994 yılından bu yana UNESCO Dünya Miras şehirlerinden birisi olarak bulunduğu konumu başarılı bir şekilde sürdürmeye devam ediyor. Yine bunun yanında Dünya Miras Şehirleri Organizasyonunda da ( OWHC ) İstanbul’la birlikte Türkiye’de görevini yürüten iki şehirden birisiyiz. 2013 yılında Meksika’da yapılan Dünya Kongresinde Safranbolu Dünya Miras Şehirleri Yönetimine seçilmiş ve ben de bu konumda pek çok toplantıya katılmış idim. Geçtiğimiz hafta Portekiz’de bir yönetim kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Belediyemizi temsilen Harun Aslan’ı görevlendirmiş idik. Arkadaşlarımız toplantıda gerekli vazifelerini yerine getirerek geriye döndüler. Peru’da Kasım ayında yapılacak olan Dünya Kongresine katılma ile ilgili çalışmaların şimdiden başlatıldığını kaydeden Başkan Aksoy; Bu kapsamda Safranbolu’muzu en iyi şekilde temsil etmeye yönelik hazırlıklarımız devam etmekte. Dünya Miras Şehirleri Kongresinde 7 projeden biri seçilerek sunulmaya hak kazanan 35 adet çeşmenin restorasyon projesi çok beğenildi ve kent estetiği ve kent dokusunu ortaya çıkartmaya dönük projemiz Peru’da sergilenmeye layık bulunarak çalışmalar başlatıldı” dedi.
2015 YILINDA DA YÖNETİMDE OLACAĞIMIZI UMUYORUM
Aksoy; “Bunun yanında Safranbolu olarak yeniden Yönetim Kurulu Üyesi olabilmek için yarışa katılacağız şeklinde konuşmasını sürdüren Başkan Aksoy şunları söyledi. “ 2013 yılında yakaladığımız başarıyı yeniden yakalayacağımıza inanıyoruz. Bu yarışa katılmak için kentimizin uluslar arası alanda bilebilirliğini ve uluslar arası alana da iyi ilişkilerini sürdürebilmek gayretindeyiz. Örneğin, Romanya, Almanya, Kore ve Tayvan’dan ve çeşitli şehirlerinden kentimize yapılan resmi ziyaretler bu anlamda elimizi güçlendirmeye yönelik çalışmalarımız. Bunun yanında katılımcı ülkelere yönelik şimdiden iyi niyet mektupları yazma ve destek istemeye yönelik bir proje başlatmış bulunmaktayız. Peru’da gerçekleştirilecek olan toplantı için şimdiden yoğun bir çalışma temposu içerisinde olduğumuzu, Devletimizin yetkili Bakanlarından da, özellikle Kültür Bakanımızdan buradaki adaylığımızın desteklenmesi hususunda bir görüşme yapıp Dış İşleri Bakanlığımızla hareket ederek bu adaylık sürecinde onlarında iyi niyet mektuplarını almak istediğimi hatırlatmak istiyorum.”
SAFRANBOLU’MUZ ALANINDA DAHA GÜÇLÜ OLACAK
Aksoy konuşmasının sonunda, “ Safranbolu’nun uluslar arası alanda hak ettiği değeri kazandırmak anlamında Avrupa Konseyinden almışi olduğu Şeref bayrağı ve Avrupa Diplomasının yanında yine Şeref Plaketi ve Büyük Ödülü almak hususunda da çalışmalarımızın bu vesile ile devam ettiğini ifade etmek isterim. Dönemimizde turizm adına yakalanana büyük başarının Dünya Miras Şehri olan Safranbolu’nun uluslar arası konumda da daha güçlü konuma getirmek için her türlü çalışmanın devam ettiğini de sevgili hemşerilerime aktarmak isterim” dedi.