Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 18 Temmuz 1934 tarihinde Ankara’dan İstanbul’a seyahat ettiği esnada Düzce’nin Gümüşova ilçesine bağlı İbrahimağa köyüne yaptığı ziyaretin 90. yılı çeşitli etkinlikler ile kutlandı. Çeşmelerden ise ayran aktı.
90 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Ankara’dan İstanbul’a seyahat ettiği sırada o dönemler adı İbrahimağa köyü olan köyü ziyaret etti. Köy sakinlerinden Fatma Öztürk’ün o dönem Atatürk’e ikram ettiği ayranın ardından Atatürk’ün tavsiyesi üzerine köyün adı Selamlar olarak değiştirildi. O günden sonra köyde her yıl 18 Temmuz tarihinde Atatürk’ün köye gelişi kutlanmaya başladı. Bu yılda kutlamalar düzenlendi. Düzce Valisi Selçuk Aslan, Gümüşova Belediye Başkanı Kenan Subekçi, Gümüşova Kaymakamı Selçuk Yosunkaya, İl Emniyet Müdürü İbrahim Ergüder, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Kılıç, AK Parti İl Başkanı Hasan Şengüloğlu, İGM Başkanı Fazlı Koç, kurum müdürleri ve vatandaşlar 90. Yıl kutlamalarına katılım sağladı. Mehteran eşliğinde başlayan programda Vali Selçuk Aslan’a çeşmelerden akan ayran ikram edildi. Programda açıklamalarda bulunan Selçuk Aslan, “Bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Selamlar köyüne teşriflerinin 90. Yılını büyük bir heyecan ile kutluyoruz. Fatma ninemiz Atatürk’e ayran ikram ettiği anın duruşu ve kıyafetini beğenen büyük ata evlatlarımızın bundan sonra böyle olmasını istediğinde Selamlar köyünde ki değişimi gördüm okudum ve mutluluk duydum” ifadelerini kullandı.


Çeşmelerden ayran aktı, Atatürk’ün köye gelişi kutlandı
YKS adayları resmi tatilde kütüphane mağduriyeti yaşadı
Rize’de 19 Mayıs resmi tatilinde İl Halk Kütüphanesi’nin kapalı olması nedeniyle ders çalışacak sessiz ortam bulamayan YKS adayları, yöneldikleri Gençlik Merkezi kütüphanesinde de yoğunluk nedeniyle yer bulamayınca mağduriyet yaşadı.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) kısa süre kala sessiz ortamda ders çalışmak isteyen öğrenciler, resmi tatilde kapalı olan kütüphaneler nedeniyle mağduriyet yaşadı.
Sınava hazırlık sürecinde özellikle sessiz ve düzenli çalışma ortamlarını tercih eden öğrenciler, sabah saatlerinde Rize İl Halk Kütüphanesi’ne geldi. Ancak resmi tatil nedeniyle kütüphanenin hizmet vermediğini gören öğrenciler alternatif alanlara yöneldi.
Bazı öğrenciler çözümü Rize Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki Gençlik Merkezi’nde bulunan kütüphaneye gitmekte buldu. Bu kez de yoğunluk nedeniyle oturacak yer bulmakta zorlanan öğrenciler, çalışmalarını binada boş buldukları masa ve alanlarda sürdürmek zorunda kaldı.
İl Halk Kütüphanesi kapalı olduğu için sürekli geldiği Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait kütüphanede çalışmak için yer bulamadığını belirten Veysel Baki Biçer, “Halk Kütüphanesi kapalı olduğu için bugün burası çok yoğun. Erken geldim, yani saat 10.00-11.00 gibi geldim. Geldiğim andan itibaren kütüphanede her yer dolu. Oturacak yer bulamadım, bu yüzden geri döneceğim” ifadelerini kullandı.

