Karabük Postası tarafından
18 Mayıs, 2023 11:31 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Çektiği selfiede bir ceset paylaştı

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde 3 gün önce evinde ölü bulunan kadının cesedi Adli Tıp Kurumuna gönderilirken, olay öncesi beraber olduğu gencin cesetle birlikte çektiği fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaştığı ortaya çıktı. Olay, 14 Mayıs gecesi saat 12.00 sularında Alaplı Konak İş Merkezi'nde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Filiz K.’dan (53) haber alamayan arkadaşları durumu polis ekiplerine bildirdi. Ekipler de kadına ulaşamayınca Cumhuriyet Savcısının izniyle, iş merkezinde kadının ev olarak kullandığı daireye girdi. Yapılan incelemede Filiz K.’nin öldüğü belirlendi. Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi’nde yapılan otopside herhangi bir bulguya ulaşılamadı. Bu sırada binanın güvenlik kamerası görüntülerini inceleyen Alaplı Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri Filiz K.’nın asansöre M.C.Y. ile birlikte bindiğini belirledi. Otopside herhangi bir bulguya rastlanılmayınca Filiz K.’nın cesedi Adli Tıp Kurumuna gönderildi. Sorguya alınan M.C.Y. ise olaydan önce eve birlikte geldiklerini sabaha kadar alkol aldıklarını ve uyuyakaldıklarını söyledi. Ancak M.C.Y.’nin cesetle birlikte çektiği fotoğrafı sosyal medya hesabında paylaşması üzerine sorgusuna devam edildi. Filiz K.’nın uyuduğunu zannettiğini ifade eden M.C.Y., evden ayrıldığını söyledi. M.C.Y.’nin cezai ehliyetinin yeterli olmadığı ve geçen ay ailesi tarafından vasi atandığı öğrenildi. M.C.Y. sorgusundan sonra serbest bırakılırken Filiz K.’nın kesin ölüm sebebi adli tıptan gelecek bulgulara göre netlik kazanacak. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Ekim, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

“Doğru el yıkama hayat kurtarır”

DÜZCE (İHA) – Dr. Öğretim Üyesi Bekir Tunca, "El hijyenine dikkat edilmemesi, toplu hayat alanlarında enfeksiyonların süratle yayılmasına neden olur" dedi.
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Kısmı Öğretim Üyesi ve Hastane El Hijyeni Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Bekir Tunca, 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü hasebiyle yaptığı açıklamada gerçek el yıkamanın birey ve toplum sıhhati için kıymetine dikkat çekti. El hijyeninin enfeksiyonların yayılmasını önlemede en kolay fakat en tesirli prosedür olduğunun altını çizen Tunca, "Günlük hayatta eller birçok yüzeyle temas eder ve bu sırada mikroorganizmalar basitçe bulaşabilir. Yanlışsız el yıkama, bu bulaş zincirini kırar ve hem şahsî hem de toplumsal seviyede enfeksiyon riskini kıymetli ölçüde azaltır" dedi.

"Temas, birçok enfeksiyonun etkenidir"
Grip, nezle, Covid-19, Hepatit A üzere birçok enfeksiyon etkeninin şahıstan bireye en sık temas yoluyla bulaştığını söz eden Dr. Tunca, "Günlük yaşamda ellerin sıkça temas ettiği kapı kolları, asansör düğmeleri ve toplu taşıma tutacakları üzere yüzeylerde virüsler ve bakteriler uzun müddet canlı kalabilir. Bu yüzeylere dokunduktan sonra ağız, burun yahut göz bölgesine temas edilmesi, mikroorganizmaların bedene girişini kolaylaştırır. Hastane ve sıhhat kuruluşlarında durum daha da kritiktir. Dirençli bakteriler çoklukla sıhhat çalışanlarının elleri aracılığıyla bir hastadan başkasına taşınabilir. Bu nedenle hastane enfeksiyonlarının (nozokomiyal enfeksiyonların) denetiminde el hijyeni en temel ve vazgeçilmez önlemdir" halinde konuştu.
Ellerin sabun ve suyla en az 20 saniye boyunca yıkanması gerektiğini belirten Tunca, "Avuç içleri, elin sırtı, parmak ortaları, tırnak tabanları ve bilekler sabunla uygunca ovulmalı, akabinde suyla durulanmalıdır. En sık yapılan kusurlar; sabun kullanmadan yıkamak, süreyi kısa tutmak, tırnak tabanlarını ihmal etmek ve eller yıkandıktan sonra tekrar kirli yüzeylere temas etmektir" tabirlerini kullandı.
Suya ve sabuna ulaşmak mümkünse öncelikli olarak klasik el yıkama usulünün tercih edilmesi gerektiğini lisana getiren Tunca, "Su bulunmayan ortamlarda ise en az yüzde 60 alkol içeren el antiseptikleri kullanılabilir. Lakin eller görünür formda kirliyse dezenfektan tesirli değildir, kesinlikle sabunla yıkanmalıdır" dedi.

"Çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireyler için önemli sıhhat riskleri oluşturur"
El hijyenine dikkat edilmemesinin toplum sıhhati açısından risklerine değinen Tunca, "El hijyenine dikkat edilmemesi, toplu hayat alanlarında enfeksiyonların süratle yayılmasına neden olur. Bilhassa okul, hastane ve toplu taşıma üzere ortamlarda mikroorganizmalar basitçe elden ele taşınır. Bu durum çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireyler için önemli sıhhat riskleri oluşturur. Toplum genelinde el yıkama alışkanlığı kazandırıldığında bulaşıcı hastalıkların kıymetli bir kısmı önlenebilir" biçiminde konuştu.
Toplumun el yıkama farkındalığını artırmak için eğitim çalışmalarının gerekli olduğunun altını çizen Dr. Tunca, "Özellikle çocuklara küçük yaşta gerçek el yıkama alışkanlığı kazandırılmalı, okullarda ve sıhhat kurumlarında bu mevzu daima hatırlatılmalıdır. 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü bu şuuru tazelemek için kıymetli bir fırsattır" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin