Karabük Postası tarafından
23 Ağustos, 2022 14:35 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Çaylı’dan Bisiklet Yarışı Tepkisi

Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafından 12.nci düzenlenen Uluslararası Yenice Kupası Dağ Bisikleti Yarışlarına ilginin az olmasına tepki gösteren Belediye Başkanı Zeki Çaylı; "Sivil toplum örgütleri Yenice’de mangalda kül bırakmazlar nerede yok, siyasi partiler nerede yok, iktidarın temsilcileri nerede yok, orada yoksunuz burada yoksunuz ama yarın bir gün paylaşıma gelince  atlıyorsunuz" dedi     Yenice Kaymakamlığı, Yenice Belediyesi ve Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanlığı tarafından organize edilen 12. Uluslararası Yenice Kupası Dağ Bisiklet yarışlarına ilginin az olmasına Belediye  Başkanı Zeki Çaylı tepki gösterdi. Yapılan bu yarışın Yenice turizminin bir ayağı, turizme açılan bir kapısını olduğunu ifade eden Başkan Çaylı, "Yenice bir tık ileriye gidecekse herkesin bir ucundan tutması lazım. Ama burada bir organizasyon düzenleniyor ve sırf Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı bu organizasyonda var  diye ne sivil toplum örgütlerinden ne İktidar Partisinden, ne Siyasi Partilerden,  ne de Gençlik Spor Müdürlüğünden bir katılım oluyor. 12. Uluslararası Yenice Kupası Dağ Bisikleti Yarışları Cumhurbaşkanlığı Bisiklet yarışlarından sonra Türkiye’deki devamlı olan tek organizasyondur. Bu Zeki Çaylı'nın organizasyonu değil, bu Yenice'nin tanıtımı için düzenlenmiş bir organizasyon.  Bu Yarış Yenice turizminin bir ayağıdır. Yenice kupasının sponsoru Yenice Belediyesi her şeyini üstleniyor nerede eksik var Yenice Belediyesi oradaki boşluğu dolduruyoruz. Bakıyorsunuz sivil toplum örgütleri Yenice’de mangalda kül bırakmazlar nerede yok, siyasi partiler nerede yok, iktidarın temsilcileri nerede yok, orada yoksunuz burada yoksunuz ama yarın bir gün paylaşıma gelince paylaşımda atlıyorsunuz, paylaşmak üzere atlayan insanlar o paylaşılacak şeyin ortaya çıkmasına yüreği ile her şeyi ile ortaya koymak için çalışmalı, çabalamalı gayret göstermeli ve ben buradayım demeliler. Biz diyoruz ki biz buradayız Yenice’ye hizmet için buradayız taşın altına elimize değil vücudumuzu koyarız koymaya devam ediyoruz. Bana bir takıntınız varsa hodri meydan diyorum. Kimseden bir korkum yok. Bakın Yenice Organize Sanayi Bölgesi için gerekli dosyayı hazırlayarak ilgili yerlere sunduk gelin bunu takip edin. Kilimin  bir tarafından ben tutuyorsam diğer üç tarafından da sizler tutun" dedi. (Nurettin Acar)      

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Ekim, 2025 00:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Köylü kadınlar 200 yıldır bu pazarda buluşuyor

Bartın’da köylü bayanlar, yaklaşık 200 yıldır kendi ürettikleri hayvansal eserlerle meyve ve zerzevatları Galla Pazarı’nda müşterileriyle buluşturuyor. 200 yıldır kent merkezinde kurulan pazarda mesai ise şafak vaktinden evvel başlıyor.
Bartın’ın kırsalında yaşayan üretici bayanlar, 200 yıldır kent merkezinde kurulan Galla Pazarı’nda buluşuyor. Yöre beşerinin şivesiyle "Galla Pazarı" olarak tabir edilen ’kadınlar pazarı’, her hafta salı, cuma ve pazar günleri hizmet veriyor. Gece yarısından sonra kocaları, çocukları ya da yakınlarıyla meskenlerinden çıkan bayanlar, şafak vakti ulaştıkları kent merkezindeki kapalı pazar alanlarında tezgahlarını açıyor. Dönem uzunluğu büyük emek harcayan bayanlar, el emeği, göz ışığı eserleri, sabahın erken saatlerinde geldikleri pazar yerlerinde görücüye çıkarıyor. Bayan üreticiler, taze taze eserleri açtıkları tezgahların başında saatlerce bekleyerek müşterilerine ulaştırıyor.
Gece 02.30 ile 04.00 saatleri ortasında pazar alanına gelen bayanlar, sabah saatlerinde 06.00’ya kadar tezgahlarını yerleştirerek, müşterilerini bekliyor. Gün uzunluğu eserlerini satmanın uğraşında olan esnaftan eserlerini erken bitirenler, akşam saat 19.00 üzere konutlarına dönerken, bitiremeyenler ise saat 22.00’a kadar müşteri bekliyor.
Kadın üreticiler haftanın 3 günü buluştuğu ve yöresel şivede "Gala Pazarı" olarak tabir edilen pazar yerinde, 2 asırdır hem ekonomik hayata hem de toplumsal hayata büyük dayanak sağlıyor.

Galla Pazarı’nın tarihçesi
17. yüzyılın ortalarında Bartın’a uğrayan Evliya Çelebi, cumartesi günleri pazar kurulduğundan bahsetmiştir. 18. yüzyılın başlarında Uluslu İbrahim Hamdi tarafından kaleme alınan Atlas isimli yapıtta de, cumartesi günleri kurulduğu lisana getirilen pazar daha sonraları gelenekselleşerek salı ve cuma günleri Galla Pazarı olarak kurulmaya başlanmıştır.
Yaklaşık 200 yıldır varlığını sürdüren Galla Pazarı’nın kuruluşu, Osmanlı devrinde işsizlik nedeniyle ormancılık faaliyetleri için erkeklerin meskenlerinden ayrılması ve konutun iç işlerinin yanı sıra, tarla ve bahçe işlerini bayanların üstlenmesiyle başlamıştır.
Ürettikleri eserleri kendi pazarlamak ve aracıyı ortadan kaldırmak için köylerde yahut kasaba içinde bağı, bahçesi, hayvanı olan mesken bayanları, kendi yiyeceğinden artırdıkları eserleri en yakın pazar olan Bartın Pazarı’nda satıp konutlarında olmayan unsurları alma yolunu seçmişlerdir.
Ürettikleri eserleri doldurdukları küfeleri sırtlanan bayanların sokak sokak dolaşarak eserleri satmak istemesiyle çıkan alışveriş kültürüyle başlayan ticaret kültürü, pazar alanı olarak günümüze kadar ulaştı.

Bizi sosyal medyadan takip edin