Reklam
Reklam
caycumasporda ikinci yari oncesi hazirlik dopingi 2 2 7rqMiSgO
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Ocak, 2025 04:07 tarihinde yayınlandı
0

Çaycumaspor’da ikinci yarı öncesi hazırlık dopingi; 2-2

Zonguldak Deplasmanlı Süper Amatör Lig takımlarıdan Çaycumaspor, ikinci yarı öncesinde Kayıkçılar Gençlerbirliği Spor ile karşılaştı. Müsabaka 2-2’lik beraberlikle sonuçlandı.

Zonguldak Süper Amatör Lig’in birinci yarısı geçtiğimiz hafta tamamlanırken, ikinci yarı ise bu hafta sonu 12 Ocak tarihinde başlayacak.

İkinci yarı öncesinde Çaycumaspor Kulübü tüm hazırlıklarını devam ettirirken bir yandan da hazırlık maçı yaptı. İkinci yarıya şampiyonluk argümanı ile yola çıkan Çaycumaspor, birinci devre ortasında Kayıkçılar Gençlerbirliği Spor Kulübü ile hazırlık maçı gerçekleştirdi.

Sentetik alanda gerçekleşen gayrette maç, beraberlikle sonuçlandı. Maçı beraberlikle kapatan Çaycumaspor, ikinci yarı öncesinde hazırlık dopingi almış oldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
KBUden dijital ebeveynlige bilimsel destek
Haber Merkezi Avatarı
Haber Merkezi tarafından
11 Haziran, 2026 10:51 tarihinde yayınlandı
0

KBÜ’den dijital ebeveynliğe bilimsel destek

Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü tarafından yürütülen TÜSEB destekli proje kapsamında geliştirilen dijital ebeveynlik uygulaması, bebeklik döneminde öz bakım becerileri konusunda ailelere bilimsel ve güvenilir içeriklerle rehberlik ediyor.

Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şehnaz Ceylan’ın yürütücülüğünde gerçekleştirilen çalışma, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenen proje kapsamında hayata geçirildi. “Dijital Ebeveynliği Destekleyici Web Uygulamaları: Bebeklik Döneminde Öz Bakım Becerileri” başlıklı proje ile ebeveynlerin güvenilir bilgi kaynaklarına erişiminin artırılması ve bebeklerin gelişim süreçlerinin bilimsel temelli içeriklerle desteklenmesi amaçlandı.

Proje kapsamında ebeveynlerin kullanımına yönelik özel bir web sitesi hazırlandı. Web sitesinde, 0-36 ay arasındaki bebeklerin gelişim özelliklerine uygun öz bakım becerilerini destekleyici etkinlikler, uygulamalar ve rehber içerikler yer aldı. Hazırlanan içeriklerle ebeveynlerin çocuklarının gelişim süreçlerini daha yakından takip etmeleri, yaş dönemlerine uygun etkinliklere ulaşmaları ve çocuklarının öz bakım becerilerinin gelişimini desteklemeleri hedeflendi.

Projenin amacı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Şehnaz Ceylan, bebeklik döneminin çocuk gelişimindeki kritik önemine dikkat çekerek, “Ebeveynler doğru kaynaklara ulaşmak istiyorlar. Biliyoruz ki artık teknolojik uygulamalar, web uygulamaları ya da bloglar yoğun olarak kullanılıyor. Ancak bu kaynaklara doğru ve bilimsel içeriklerle ulaşmaları çok kıymetli. Bu nedenle Dijital Ebeveynliği Destekleyici Web Uygulaması sayfasını özellikle bebeği olan ebeveynlerin kullanabilmesi için hazırladık.” dedi.

Proje kapsamında hazırlanan web sitesinde, bebeklerin gelişim dönemlerine uygun öz bakım becerilerini destekleyici uygulamalara yer verildi. Uyku, beslenme ve günlük yaşam becerilerinin yanı sıra düğme ilikleme, kıyafet giyme ve saç tarama gibi becerilerin gelişimini destekleyen etkinlikler görsel içeriklerle sunuldu.

Ebeveynlerden gelen geri dönüşlerin projeye önemli katkı sağladığını belirten Ceylan, “Bu projenin en önemli noktası ebeveynlerin bu dönemde desteğe ihtiyaç duymalarıydı. Ancak sadece bilgi değil, duygusal destek de önemliydi. Bu sayfada ebeveynlere güzel mesajlar da yazdık. Her okuduklarında kendilerini daha iyi hissettiler, daha fazla motive oldular ve bebekleriyle daha kaliteli zaman geçirdiler.” ifadelerini kullandı.

Dijital araçların ebeveynler tarafından yoğun şekilde kullanıldığını ancak bilgi kirliliğinin önemli bir sorun oluşturduğunu vurgulayan Ceylan, “Ön çalışmamızda ebeveynlere sorduğumuzda gerçekten çok fazla dijital kaynak kullandıklarını gördük. Ancak burada çok fazla bilgi var ve bu bilgilerin ışığında ebeveynlerin kafası karışıyor. Ne yapmalıyım, ne zaman yapmalıyım, nasıl yapmalıyım sorularıyla karşılaşıyorlar. Bizim web uygulamamızda beceri etkinlikleri görsel olarak verilmiş durumda ve içerikler bilimsel kaynaklara dayanıyor.” diye konuştu.

Projede ilk deneysel çalışmanın 40 ebeveynle gerçekleştirildiğini aktaran Ceylan, uygulamanın ilerleyen süreçte yeni projelerle geliştirilebileceğini belirtti.

Türkiye’de dijital ebeveynlik farkındalığının geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Ceylan, “Ebeveynler dijital ortamları yoğun şekilde kullanıyorlar ancak doğru kaynaklara ne kadar ulaştıkları konusunda henüz yeterli noktada olduğumuzu söyleyemeyiz. Bu projenin en önemli kısmı farkındalık yaratmaktı. İyi ve güvenilir bir sayfa kullanmanın ebeveynlere nasıl katkı sağladığını görmüş olduk.” dedi.

Proje kapsamında geliştirilen web uygulamasının iki yıl boyunca ebeveynlerle uygulandığını ifade eden Ceylan, sistemin yeni projelerle geliştirilerek daha geniş kitlelere ulaştırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Bilimsel araştırmalarla toplumsal ihtiyaçlara çözüm üretmeye devam eden Karabük Üniversitesi, çocuk gelişimi ve aile destek hizmetleri alanında yürüttüğü projelerle dijital dönüşüm süreçlerine katkı sunmayı sürdürüyor.

 

 

Bizi sosyal medyadan takip edin