Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Çaycuma’da Tarıma Dayalı Yatırım Yapacaklara Proje

Zonguldak Yayın: 12.11.2014 08:20
Yazar:
Çaycuma’da Tarıma Dayalı Yatırım Yapacaklara Proje

ZONGULDAK ’ın Çaycuma ilçesinde, tarıma dayalı yatırım yapacaklara devletçe sağlanan yüzde 50 hibe destekli projelerin tanıtımı yapıldı. Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlenen tanıtım toplantısına; İl Tarım Müdürü Necmi Çelik, Çaycuma İlçe Müdürü Coşkun Ulutaş, Çaycuma ve Gökçebey Ziraat Odası Başkanları, Köy-Koop Birlik Başkanı Bayram Cura, Zonguldak Kanatlı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Osman Bayraklı, Banka Şube Müdürleri ile Çaycuma ve Gökçebey İlçesinden toplam 69 yatırımcı katıldı. Doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulmasına ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında, 26 Ekim 2014 tarih ve 29157 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren Tebliğ (Tebliğ No:2014/43) kapsamında İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Bilgeson Yılmaz, Mühendisler Nihat Korkut ve Erdal Işık bilgilendirme ve sunum yaptı. Toplantıda söz alan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik; “Katılımcılara İl ve İlçe Müdürlüğü adına katılımlarından dolayı teşekkür ederim. Bu tür Projelerin önemi çok büyüktür. Kayıt altına alınmak önemlidir. Varlığımız nedir? Ne üretiyoruz? Bilmemiz gerekir. Halbuki yakın tarihe kadar Proje yapacağız kapasitemizi bilmiyoruz. Örneğin hastalık çıkıyor Kuş Gribi gibi müdahale edilecek elde veri yok. İthalat ihracat hedefi belirlenecek kayıt yok kapasite belli değil. Kayıtlılık, veri olması projelerin önünü açıyor. Ürün takibi için kayıt gerekiyor. Bugün tanıtımını yaptığımız Hibe Proje kapsamında sizleri ilgilendiren çok önemli konular var. Örneğin çok şikayet edilen tavuk gübresinin değerlendirilmesi projesi. Daha birçok proje var. İPARD kapsamına alınmayan 39 İl için devletimiz bu projelerle yatırımcının desteklenmesi sağlanıyor. Yatırım ve üretim her zaman önemli. Üreten üstündür. Satılacak malın alanı bulunur. Biz yatırımcıya İl ve İlçe Müdürlükleri olarak yol göstermeye ve hizmet etmeye hazırız. Tüm katılımcılara teşekkür eder, projenin hayırlı olmasını dilerim” dedi. Toplantı sonunda katılımcılar tarafından bireysel görüşler de dile getirildi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

230 bin ilmek atarak dokudu, halısına 100 bin lira değer biçti

Ekonomi Yayın: 01.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Amasya’da ebatları 40 ile 45 santim olmasına rağmen dokunması 9 ayı aşan yüzde yüz el yapımı 2 Hereke ipek halı toplam 230 bin ilmek atılarak oluşturuldu. Halk Eğitimi Merkezi, emekli kursiyer Müzeyyen Ulavur’un dokuduğu halıların tezgahtan kesimi için tören düzenledi. İpek halı sanatının değerine işaret eden 61 yaşındaki kursiyerin, el emeği ve göz nuru eserlerinin tanesini değer biçtiği 100 bin liradan satabileceğini açıkladı.

Yüzde yüz el yapımı halı

Amasya Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi’nin geleneksel el sanatlarının yaşatılması için düzenlediği kurslardan Hereke ipek halı kursu özellikle de emeklilerin ilgisini çekiyor. Hereke halısını diğer halılardan ayıran özellikler arasında çift düğüm tekniği kullanılması, ince ve kalın çift atkı tekniğiyle örülmesi ile kesiminin el makasıyla yapılıyor olması yer alıyor. Ayrıca Hereke halıların en önemli özelliği yüzde yüz el yapımı olması. Dokunması yıllar alabilen Hereke halı, dünyanın en ince ve en sağlam halısı olarak biliniyor. Yapımında, çözgüsünde birinci sınıf ipek ip kullanılıyor.

“İpek halının değeri maalesef bilinmiyor”

Çiçek ve canlı motiflerinden esinlenerek halılarını dokuyan memur emeklisi Müzeyyen Ulavur, “İpek halının değeri maalesef bilinmiyor. Tanesini 100 bin liradan aşağı satmam. Biri beş aylık emek. Asgari ücretten hesaplandığında 100 bin lira tutuyor” dedi.

“Terapi gibi geliyor”

Merkezdeki farklı kurslarda eğitim almasının ardından usta öğretici Fehmiye Bozkurt’un düzenlediği Hereke ipek halı kursuna katılıp bu sanatın inceliklerini öğrenen Ulavur, “4 ayda yaptığım pano halıya 100 bin ilmek, 5 aydan fazla sürene ise 130 bin ilmek atarak dokudum. Çok sabır ve emek istiyor ama çok keyifli. Motifin ilmeğini, rengini düşünüyorsun. Stres kalmıyor. Bedava terapi gibi geliyor” diye konuştu.

Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi yöneticileri, emektar kursiyerlerinin eserinin tezgahtan kesimi için özel tören düzenledi. Törene, Amasya Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Hayriye Tüfekçi ve Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi Müdürü İbrahim Özarslan da katıldı.