Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Çaycuma Belediyesi Yaşam Alanı için Çalışmalara Başladı

Zonguldak Yayın: 27.05.2014 08:05
Yazar:

ZONGULDAK Çaycu ma Belediyesi, Seçim dönemin de tanıtımı yapılan “Filyos Ça yı Yaşam Alanı Projesi”nin ilk hazırlıkları başladı. Irmak sette yapımı tamamlanan halı saha ile mezbaha arasındaki arazide düzleme çalışmaları başladı. Çaycuma Belediye Başkanı Bü lent Kantarcı, kendi olanaklarıy la çizdirdiği “Filyos Çayı Yaşam Alanı Projesi” hakkında “Çaycuma’nın ve Bölgenin kaderini değiştirecek, nefes kesen Hayal değil gerçek bir proje” olarak değerlendirdi. Projenin adım adım hayata geçeceğini ifade eden Başkan Bülent Kantarcı, Filyos Çayının iki yanında Batı Karadeniz’e hitabeden bir bölge parkı kurulacağını söyledi. Kantarcı; “İlçenin turizm kapasitesini arttıracak, ilçenin yoğurt başta olmak üzere diğer özelliklerinin ziyaretçiler tarafından algılanmasını ve turizmin çarpan etkisiyle diğer sektörlerde de canlanmasını sağlayacak büyük proje. Batı Karadeniz bölge parkı niteliğinde. Spor, eğlence ve kültürel faaliyetler ana temalar olarak ön planda. Tüm yaş gruplarına yönelik fonksiyonlar, sosyal etkinlikler, sosyal projeler ve sportif faaliyetler. Her yaş ve kabiliyetteki insanlara aktivite ve boş vakit değerlendirme olanakları sunuyor. Gençler ve yetişkin gençler için atletizm, futbol, voleybol, basketbol, masa tenisi, dağcılık eğitimi, bisiklet, kros vb. spor alanları. Çevre ilçelerdeki okulların ve okul öncesi grupların kullanımına yönelik eğitici parklar, yaz programları, izcilik kampı, çocuk tema parkları, küçük hayvanat bahçesi. Engellilerin kullanımına yönelik aktivitelere zemin hazırlanmış alanlar. Yeme içme olanakları. Tarihin arka sayfalarına yolculuğa götürecek Etnografya Müzesi. Açık Sergi alanları. Sandal gezileri. Su sporları. Çocuklar için Macera parkı. Deneme Bilim Merkezi. Zeka Oyunları atölyeleri. Gözlem evi. Adım adım yapılacak kocaman bir proje. Daha iyi bir Çaycuma için, her şeyimiz var. Çaycuma, değişime yelken açıyo” dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

’Böbrek üstü bezi, yüksek tansiyona neden olabilir’

Sağlık Yayın: 08.05.2024 16:00
İhlas Haber Ajansı
’Böbrek üstü bezi, yüksek tansiyona neden olabilir’

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hulusu Atmaca, böbrek üstü bezlerinin yüksek tansiyona neden olabileceğini söyledi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği’nden Prof. Dr. Hulusi Atmaca, hormonal hipertansiyon hakkında bilgilendirmede bulundu. Hipertansiyonun tanımını yapan Prof. Dr. Atmaca, “Halk arasında ‘tansiyon hastalığı’ olarak isimlendirilen ve erişkin nüfusun yüzde 25’ini etkileyen hipertansiyon, kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin önemli bir sebebidir. Hastalığın uygun önlem ve tedavisi, bu ölümleri etkili bir şekilde azaltmaktadır. Etkili tedavi şartlarından biri de hipertansiyonun nedenini tespit edip nedene yönelik tedavi planlamasıdır” dedi.

“Hipertansiyon, böbrek üstü bezi hipertansiyonuna bağlı gelişir”

Hormonal hipertansiyon hakkında bilgi veren Prof. Dr. Atmaca, “Hipertansiyonun yüzde 90 nedeni bilinmez, ancak yüzde 10 nedeni sekonder hipertansiyon olarak adlandırılan böbrek üstü bezi hipertansiyonuna yani hormonal hipertansiyona bağlı gelişir. Böbrek üstü bezi başlıca 3 çeşit hormon salgılamaktadır. Bu hormonlardan birinin aşırı salgılanması söz konusu olduğu hastalarda böbrek üstü bezi hipertansiyonu gelişir. Böyle hastalarda uygun ilaç tedavisi ile kan basıncı daha az ilaçla ve daha kolay kontrol altına alınabilmektedir. Ayrıca, uygun hastalarda aşırı çalışan böbrek üstü bezinin cerrahi olarak çıkarılmasıyla hastaların çoğunda hipertansiyon düzelir ve ilaç tedavisine gerek kalmaz. Bu yüzden tansiyonu olan hastalarda kimlerin böbrek üstü bezi veya hormonal hipertansiyon açısından taranması gerektiği sorusu önem kazanır” diye konuştu.

Bu belirtilere dikkat

Prof. Dr. Atmaca, böbrek üstü veya hormonal tansiyonun hangi kişilerde daha sık görülebileceğini şöyle sıraladı: “Ataklar halinde tansiyonda ani yükselme ve düşmesi olanlar. Üç adet veya daha fazla ilaca rağmen tansiyonu kontrol altında olmayanlar. Aile bireylerinde yaygın tansiyon veya ani ölüm hikâyesi olanlar. Böbrek üstü bezinde kitlesi olanlar. Kan potasyum düzeyi düşük olanlar. Anestezi, entübasyon, cerrahi, gebelik, anjiografi sırasında hipertansif atak ve açıklanamayan şok hikâyesi olanlar. Hipertansiyonun genç yaşlarda (20 yaş öncesi) başlaması. Hipertansiyonun ileri yaşlarda (50 yaş üstü) başlaması ve deride çürükler, mor çatlaklar ve kas güçsüzlüğü olanlar.”

Atmaca ayrıca, “Bahsi geçen özelliklerden en az birini taşıyanların böbrek üstü bezi veya hormonal tansiyon açısından endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanına başvurması gereklidir” ifadelerini kullandı.