Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
13 Kasım, 2024 11:00

Çapraz: “Genç İşsizlik ve Nüfus Sorunları Batı Karadeniz’i Zorluyor”

Çapraz: “Genç İşsizlik ve Nüfus Sorunları Batı Karadeniz’i Zorluyor”
A+ A-

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz, Batı Karadeniz Bölgesi’nin karşı karşıya olduğu ekonomik sorunlara dikkat çekti. Çapraz, özellikle genç işsizlik oranları, sektörel bağımlılıklar, yaşlanan nüfus ve eksik ekonomik altyapı konularında önemli uyarılarda bulundu.

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz, Batı Karadeniz Bölgesi'nin karşı karşıya olduğu ekonomik sorunlara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Çapraz, özellikle genç işsizlik oranlarının yüksek olduğunu ve bölgenin ekonomik kalkınma açısından önemli zorluklarla mücadele ettiğini belirtti.

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz, Batı Karadeniz Bölgesi’nin ekonomik ve demografik yapısına dikkat çekerek, bölgedeki çeşitli sorunlara çözüm önerileri sundu. Çapraz, bölgedeki genç işsizlik oranlarının yüksek olduğunu ve sektörel bağımlı yapının bölge ekonomisini olumsuz yönde etkilediğini vurguladı.

GENÇ İŞSİZLİK SORUNU

Fatih Çapraz, Batı Karadeniz'in 15 - 24 yaş grubundaki işsizlik oranının Türkiye'nin en yüksek seviyelerinde olduğunu belirtti. Bölgede kadın ve erkek işsizlik oranları ayrı ayrı incelendiğinde, Batı Karadeniz'in hem erkeklerde hem de kadınlarda en kötü ikinci orana sahip olduğunu ifade etti. Bu durumu genç nüfus için ciddi bir sorun olarak tanımlayan Çapraz, istihdam olanaklarının artırılması gerektiğini söyledi.

SEKTÖREL BAĞIMLILIK VE DÖNÜŞÜM İHTİYACI

Bölgede hala sektörel bağımlılığın devam ettiğini dile getiren Çapraz, Karabük'teki sigortalı çalışanların %22'sinin ana metal sanayisinde çalıştığını, Zonguldak'ta ise kömür çıkarmada çalışanların oranının %8,8 olduğunu belirtti. Bartın'da ise bu oran %3,5 civarında. Bu sektörel bağımlılığın, bölgedeki ekonomik çeşitliliğin ve sürdürülebilir büyümenin önünde engel oluşturduğunu ifade etti.

YAŞLANAN NÜFUS VE DEMOGRAFİK SORUNLAR

Çapraz, Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki yaş ortalamasının hızla yükseldiğini ve Türkiye genelinin üzerinde seyrettiğini belirtti. Ayrıca, bölgenin çocuk bağımlılık oranının %22,16 ile en düşük, yaşlı bağımlılık oranının ise %21,7 ile Türkiye'nin en yüksek 5. bölgesi olduğunu açıkladı. Bu durumun, bölgenin gelecekteki iş gücü ve sosyal güvenlik sistemleri açısından önemli zorluklar yaratabileceğini vurguladı.

AR-GE VE GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNDE EKSİKLİKLER

Bölgedeki sanayi altyapısının gelişmiş olmasına rağmen, AR-GE ve girişimcilik ekosisteminin yeterli düzeyde olmadığını belirten Çapraz, sanayi bölgeleri ve girişimcilik destekleri konusunda eksiklikler bulunduğunu ifade etti. Özellikle, OSB'ler, AR-GE merkezleri ve tasarım merkezlerinin sayısının artırılması gerektiğini söyledi.

MERKEZİ PROGRAMLARIN UYGULANMAMASI VE KALKINMA İDARESİ EKSİKLİĞİ

Fatih Çapraz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen cazibe merkezleri, Çalışan ve Gençler, Üreten Şehirler Programlarının Batı Karadeniz Bölgesi’nde uygulanmıyor olmasını eleştirdi. Ayrıca, Batı Karadeniz'de Bölge Kalkınma İdaresi bulunmaması nedeniyle, bu kaynaklardan faydalanılamadığını belirtti.

TEŞVİK SİSTEMİ VE DEZAVANTAJLAR

Bölgesel teşvik uygulamalarında Batı Karadeniz İlleri’nin 5. ve 6. bölge desteklerinden yararlanamamasının, bölgeye yatırım çekme konusunda ciddi dezavantajlar yarattığını söyleyen Çapraz, daha eşit ve etkin bir teşvik sistemine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

BÜYÜKŞEHİR EKSİKLİĞİ VE MERKEZİ PAYLAR

Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki illerin hiç birinin büyükşehir statüsünde olmadığını hatırlatan Çapraz, bu durumun merkezi payların düşük olmasına ve bölgesel kalkınma planlarının eksik uygulanmasına yol açtığını söyledi. Fatih Çapraz, bu sorunların aşılabilmesi için bölgesel kalkınma planlarının yenilenmesi, teşvik sisteminin adil bir şekilde uygulanması ve genç işsizlikle mücadele için özel politikaların geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

21 Kasım, 2024 13:53

Yenice’de Doğalgaz Çalışmaları Devam Ediyor

Yenice’de Doğalgaz Çalışmaları Devam Ediyor
A+ A-

Yenice Merkeze bağlı İsmetpaşa Mahallesi’nde doğalgaz altyapı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Yenice Belediye Başkanı Sertaş Karakaş, çalışmaları yerinde inceleyerek yüklenici firma yetkililerinden bilgi aldı. Sahada çalışan ekiplere kolaylıklar dileyen Başkan Karakaş, doğalgazın ilçeye kazandırılmasının önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

"İlçemizde yapılan her güzel şey, vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırmak için. Doğalgaz, hem çevre dostu hem de ekonomik bir enerji kaynağı. Yenice Halkı için bu hizmeti sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Çalışmalar tamamlandığında İsmetpaşa Mahallesi ve diğer bölgelerdeki vatandaşlarımız, bu modern enerji kaynağından faydalanacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” Vatandaşlar ise doğalgazın ilçeye kazandırılmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Ülkü Eczanesi
Ülkü Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:1 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1350

Ateş Eczanesi
Ateş Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Kaya Erdem Caddesi, No:33/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-1113

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455