blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Temmuz, 2024 08:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Cankurtaran Tüneli’nde 1 kişinin öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı

Artvin Hopa-Borçka karayolu arasındaki Cankurtaran Tüneli’nde 1 kişinin öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı.

Edinilen bilgiye göre olay, akşam saatlerinde Hopa-Borçka Cankurtaran tünelinde meydana geldi. Tünel içinde meydana gelen bir başka kaza sonrası yavaşlayan tomruk kamyona arkadan çarpan minibüs sürücü olay yerinde hayatını kaybetti.

Kaza anına ait görüntüler ortaya çıktı. Görüntülerde sağ şeritten dörtlüleri yakıp ağır ağır ilerleyen kamyona arakadan minibüsün çarptığı görülüyor.

Olayın geçmişi

Hopa istikametine gitmekte olan 0.E (38) 08 AB 487 plakalı otomobil sürücüsü tünel içinde aracın hakimiyetini kaybedince kaza yaparak aracı ters döndü. Kazada sürücü O.E yaralanırken tünel içinde trafik kontörlü sağlandığı sırada bir başka kaza daha yaşandı. Kaza nedeniyle yine tünel içinde duran T.Ö. (40) yönetimindeki 08 AAE 184 plakalı tomruk yüklü kamyona Hızır Avcı (70) yönetiminde ki 34 LR 4242 plakalı minibüs arkadan çarptı.

Çarpmanın etkisiyle sürücü Hızır Avcı olay yerinde hayatını kaybetti. Kaza sonrası Cankurtaran tüneli araç trafiğine kapatıldı. Araç içinden cansız bedeni çıkartılan sürücü hastane morguna kaldırılırken kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Ocak, 2025 16:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Demircide “Meryem Ana” figürlü tarihi kapı: Papazlar bunun peşinde

Samsunlu demirci ustası 74 yaşındaki İbrahim Germi, üzerinde “Meryem Ana” işlemesi bulunan 158 yıllık tarihi kapıyı, papaz ve tarihi eser meraklılarının istemesine karşın satmıyor.

58 yıldır demircilik yapan İbrahim Germi’nin elinde tescilli tarihi eser olan 158 yıllık “Meryem Ana” işlemeli hanedan modeli ikili bir demir kapı bulunuyor. Ermeni ustalar tarafından geçme tekniğiyle kaynak kullanılmadan yapılmış olan kapıyı almak için birçok kişi teşebbüste bulundu lakin Germi bu kapıyı satmadı. Demirciler Yokuşu’nda esnaflık yapan Germi, dedesinden kalan 158 yıllık olduğu kestirim edilen haneden modeli tarihi kapıyı dükkanında koruma ediyor. Periyodun Mater Dolorosa Katolik Kilisesi papazı ve birtakım tarihi eser meraklılarının kendisine kapıyı satması için baskı kurduğunu söz eden Germi, kapıyı satmayı düşünmediğini söyledi.

“Bu kapının eşi gibisi yok”

Kapıları kiliseye vermesi durumunda yurt dışında sınırsız seyahat ve konaklama fırsatının kendisine sunulduğunu lisana getiren İbrahim Germi, “İlkokuldan beri bu mesleğin içerisindeyim. Demircilik cet mesleğimiz. Şu anda Samsun’un en eski aktif demircisiyim. 150 yıldır dedemden babama, babamdan da bana kalan örsümde demir dövüyorum. Örsün maddi ve manevi pahası çok büyük lakin ben ölünce hurdacıya verirler diye düşünüyorum. Örsün yanı sıra dükkanımda tarihi eser olarak tescilli 2 kapı da var. Kapıda ‘Meryem Ana’ figürü de var. Kapıda yıllar evvel yapılan kilit hala çalışıyor. Ermeni bir demir ustası kaynaksız, geçme usulü ile yapmış. Kapının bir tanesi 150 kilo geliyor. Çok şahane bir kapı. Bu kapıları benden birçok kişi istedi fakat vermedim. Ben öldüğümde bunu da hurdacıya verirler. Katolik Kilisesinin papazı da nereden öğrendiyse yanıma geldi. Kapının fotoğraflarını çekti. Meryem Ana figürlerini incelediler. Kapıyı kiliseye koyacaklarını söylediler. Ben de ‘kilisenin kapısına koyacaksan burada dursun’ dedim. Para teklif etiler, öbür imkanlar da teklif ettiler lakin kabul etmedim. Zira bu kapının bir eşi gibisi yok. Olağan bir usta bu kapının kasnağını 1 senede yapamaz. Zira büsbütün perçinli, geçme metoduyla yapılmış. Bir yarık, bir bütün demir kullanarak birleştirmişler. Gavur usta yardığı öbür demire, bütün demiri geçirerek kapıyı tamamlamış. Sistemleri bile hala çalışıyor. Kapının tutamağını sarı renkteydi. Bana gelmeden evvel de altın zannederek orasını çalmışlar. Kapı da dededen babama sonra da bana yadigar kaldı. Hatıra olarak saklıyorum” dedi.

“Samsun’un son demirci ustasıyım”

Kendisinin Samsun’daki son usta olduğuna da dikkat çeken Germi, “Demircilik mesleği bence öldü. Çırak da yetişmiyor. Ben öldükten sonra daha yapacak adam Samsun’da yok. ‘Demirciyim’ diyen adamların yeteneği yok. Vatandaş baltasını bilemek için bile usta bulamayacak. O denli olunca da demircilik de tamir işi bitmiş olacak. Kazmasını vesairesini de tamir ettirmek yerine yenisini alma prosedürüne gidecek. Zira Samsun merkezde tamir edebilecek tek demir ustası ben kaldım” diye konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.