ÇANKIRI Belediyesi, Çankırı'nın en eski ticaret alanlarından olan Yukarı Çarşı'yı rengârenk şemsiyelerle dekore etti.
Çankırı Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü tarafından İmaret’in eski günlerindeki gibi canlandırılması ve cazibe merkezi haline gelmesi amacı ile gerçekleştirilen Şemsiyeli Sokak Projesi, uygulandığı sokakları gökkuşağına çevirdi.
Proje kapsamında Belediye; dikey olarak yan yana 6 sıra çekilen çelik halatları toplam bin 212 adet renkli şemsiye ile donattı. Gökkuşağının 7 renginden oluşan şemsiyelerin yanı sıra Manifaturacılar Caddesi’ne bölgenin gece görüntüsünü güzelleştirmek için 500 adet ağaç feneri yapıldı.
Yukarı Çarşı’ya ayrı bir renk katan şemsiyeler, şimdiden vatandaşların ilgi odağı haline geldi. Şehrin estetiğine zenginlik katan Şemsiyeli - Fener Sokak Projesi’nin Yukarı Çarşı esnafını sıkıntılı günlerinden kurtarması bekleniyor.
Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, vitamin, mineral ve bitkisel desteklerin tabip tavsiyesi ve eczacı kontrolüyle satılmasının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
14 Mayıs bilimsel eczacılığın 186. yılı ve Samsun Eczacı Odası’nın 69. kuruluş yıldönümü kapsamında Atatürk Anıtı’nda merasim düzenlendi. Törene İl Sağlık Müdürlüğü, Samsun Eczacı Odası, Samsun Tabip Odası, Samsun Diş Doktorları Odası ve Samsun Veteriner Doktorlar Odası temsilcileri katıldı. Çelenk sunumu, hürmet duruşu ve İstiklal Marşı’nın akabinde Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan açıklamalarda bulundu.
"Sahte ilaçlarda cürüm sayısı yüzde 38 arttı"
Karacan, düzmece ilaçların global bir halk sıhhati sorunu haline geldiğini vurgulayarak, "Uluslararası raporlara nazaran düzmece ilaçla ilgili hatalar 2021’e nazaran yüzde 38 oranında arttı. Bu meseleyle gayrette güçlü yasal düzenlemelere ve ilaç takip sistemi üzere aktif teknolojik tahlillere muhtaçlık var. Eczanelerden alınan ilaçlar her vakit kayıtlı, orjinal ve sağlamdır. Vatandaşlarımızın ilaca en yanlışsız halde ulaşabilmesi için çalışmaya devam ediyoruz" dedi.
"Takviyeler kesinlikle eczacı kontrolünde verilmeli"
Vitamin, mineral ve bitkisel eserlerin bilinçsiz kullanımının önemli sıhhat problemlerine yol açabileceğine dikkat çeken Karacan, şu sözleri kullandı:
"Bu eserlerin internet ve zincir marketlerde denetimsiz biçimde satılması çok tehlikeli. Bilimsel araştırmalar bu eserlerin büyük kısmının etiketinde yazan içeriği taşımadığını, kimilerinde ise yasaklı hususlar bulunduğunu gösteriyor. Bilhassa gebeler, çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar için önemli risk oluşturuyor. Bu eserler sırf doktor tavsiyesiyle ve eczacı danışmanlığında kullanılmalı. Sağlığa ait tüm ürünler Sağlık Bakanlığı kontrolünde, yalnızca eczanelerden halka sunulmalıdır."
Tören, toplu fotoğraf çekiminin akabinde sona erdi.