Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Çankırı’da Halk Bilimi Araştırma Komisyonu Kuruldu

Çankırı Yayın: 09.03.2017 06:59
Yazar:
Çankırı’da Halk Bilimi Araştırma Komisyonu Kuruldu

ÇANKIRI Belediyesi, Çankırı’ya ait somut ve somut olmayan yöresel kültürün araştırılması için Halk Bilimi Araştırma Komisyonu oluşturdu. Yerel araştırmacıların yanı sıra alanlarında uzman kişilerin ve akademisyenlerin bulunduğu komisyonun çalışmalara başlangıç noktası Eldivan ilçesi olacak. Ön hazırlık toplantılarını gerçekleştiren Komisyon, Çankırı’ya ait halk kültürü konusunda bilimsel araştırmalar yürüterek arşiv ve derleme çalışmaları gerçekleştirecek. Çankırı merkez ve taşrada yaşayan insanların hayatlarının bir parçası haline gelen maddi ve manevi bütün kültür öğelerini araştıracak. Belirli bir sistematik çerçevede Çankırı ve halk yararına gerçekleştirilecek çalışmalarda; halk mimarisi, halk ekonomisi, beslenme kültürü, geleneksek halk sanatları, giyim – kuşam süslenme, halk botaniği, günlük yaşam, doğum, çocukluk çağı uygulamaları, sünnet, askerlik, evlenme, ölüm, bayramlar, kutlamalar, özel günler, inanışlar, halk edebiyatı, halk tiyatrosu, halk müziği, halk oyunları, çocuk oyunları ve oyuncakları, halk eğlenceleri ve sporları gibi maddi ve manevi alandaki kültürel ürünler araştırılacak. Toplanan bütün materyaller ve dokumanlar, düzenli bir biçimde sınıflandırılarak derleme çalışmaları ile birlikte halkın hizmetine ve bilgisine sunulacak. Belediye Başkanı İrfan Dinç, “Elde edilen kayıtlar Çankırımızı ve insanımızı kendine özgü yönleri ile yeniden analiz etmemizi sağlarken geçmişimizi de daha iyi yorumlamamıza yardımcı olacak. İnanıyorum ki, uzun sürecek çalışmaların ardından ortaya çıkan derlememiz birçok insanın başvuracağı ana kaynak haline gelecek.” ifadelerini kullandı. Dinç, önümüzdeki günlerde konu ile ilgili basın toplantısı yapacaklarını da kaydetti.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

230 bin ilmek atarak dokudu, halısına 100 bin lira değer biçti

Ekonomi Yayın: 01.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Amasya’da ebatları 40 ile 45 santim olmasına rağmen dokunması 9 ayı aşan yüzde yüz el yapımı 2 Hereke ipek halı toplam 230 bin ilmek atılarak oluşturuldu. Halk Eğitimi Merkezi, emekli kursiyer Müzeyyen Ulavur’un dokuduğu halıların tezgahtan kesimi için tören düzenledi. İpek halı sanatının değerine işaret eden 61 yaşındaki kursiyerin, el emeği ve göz nuru eserlerinin tanesini değer biçtiği 100 bin liradan satabileceğini açıkladı.

Yüzde yüz el yapımı halı

Amasya Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi’nin geleneksel el sanatlarının yaşatılması için düzenlediği kurslardan Hereke ipek halı kursu özellikle de emeklilerin ilgisini çekiyor. Hereke halısını diğer halılardan ayıran özellikler arasında çift düğüm tekniği kullanılması, ince ve kalın çift atkı tekniğiyle örülmesi ile kesiminin el makasıyla yapılıyor olması yer alıyor. Ayrıca Hereke halıların en önemli özelliği yüzde yüz el yapımı olması. Dokunması yıllar alabilen Hereke halı, dünyanın en ince ve en sağlam halısı olarak biliniyor. Yapımında, çözgüsünde birinci sınıf ipek ip kullanılıyor.

“İpek halının değeri maalesef bilinmiyor”

Çiçek ve canlı motiflerinden esinlenerek halılarını dokuyan memur emeklisi Müzeyyen Ulavur, “İpek halının değeri maalesef bilinmiyor. Tanesini 100 bin liradan aşağı satmam. Biri beş aylık emek. Asgari ücretten hesaplandığında 100 bin lira tutuyor” dedi.

“Terapi gibi geliyor”

Merkezdeki farklı kurslarda eğitim almasının ardından usta öğretici Fehmiye Bozkurt’un düzenlediği Hereke ipek halı kursuna katılıp bu sanatın inceliklerini öğrenen Ulavur, “4 ayda yaptığım pano halıya 100 bin ilmek, 5 aydan fazla sürene ise 130 bin ilmek atarak dokudum. Çok sabır ve emek istiyor ama çok keyifli. Motifin ilmeğini, rengini düşünüyorsun. Stres kalmıyor. Bedava terapi gibi geliyor” diye konuştu.

Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi yöneticileri, emektar kursiyerlerinin eserinin tezgahtan kesimi için özel tören düzenledi. Törene, Amasya Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Hayriye Tüfekçi ve Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi Müdürü İbrahim Özarslan da katıldı.