blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Mart, 2024 04:36 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

‘Çamaşırları açık havada kurutmak polen alerjisini tetikliyor’

Baharın gelişiyle birlikte alerjik hastalıkların tetiklendiği uyarısında bulunan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Hikmet Yurdakul, “Yıkadığınız çamaşırları açık havada kurutmayın, havada uçuşan polenler çamaşırlarınıza yapışarak giydiğinizde alerjinizi tetikleyebilir” dedi.
Opr. Dr. Hikmet Yurdakul, mevsimsel olarak giderek artan bahar alerjisi hakkında bilgilendirdi. Halk arasında ‘bahar nezlesi’ olarak bilinen polen alerjisinin, çoğunlukta kalıtsal olan alerjik bir hastalık olduğuna dikkat çeken Opr. Dr. Yurdakul, “Vücut bu esnada, aslında zararı olmayan bir maddeye (polen proteinleri) aşırı bir savunma tepkisi gösterir. Belirtilerin tam olarak tetikleyici bitkilerin çiçek açma dönemine denk olarak ortaya çıkışı, bahar nezlesinin karakteristik özelliğidir. En sık görülen belirtiler; burunda kaşıntı, akıntı ya da tıkanma, hapşırma, gözlerde kaşıntı ya da sulanma, damakta, burunda veya kulaklarda kaşınmadır. Polen alerjisi zamanla alerjik astıma doğru da ilerleyebilir” diye konuştu.
Bahar nezlesinin belirtilerini hafifletmek için üç farklı olanak olduğunun altını çizen Opr. Dr. Yurdakul, tedavilere şöyle değindi:
“Hastalığın oluşmasını önlemek için alınan tedbirler (proflaksi): Polene maruz kalma durumundan tamamen ya da büyük ölçüde kaçınılması (bkz. günlük yaşam için pratik öneriler). Semptomatik tedavi: Akut evrede burun spreyleri, göz damlaları ve/ veya hap/damla şeklinde antihistaminik ve antialerjik ilaçlar kullanılır. Şikâyetin türüne göre gerekirse kortizon içeren ilaçların kullanılması önerilir. Bağışıklık tedavisi: Bir polen alerjisini uzun vadede ve kökten iyileştirmenin bir olanağı ise, hassasiyetin azaltılmasıdır. Söz konusu tedaviden önce kişinin tam olarak hangi polenlere karşı alerjisi olduğunu tetkik edilmesi gerekir.”

Günlük yaşamda yapılabilecek pratik çözümler
Polen alerjisi olan kişilerin sıkıntılarını azaltmak için birkaç basit öneride bulunan Dr. Yurdakul, “Evi yalnızca sabah saatlerinde veya uzun süreli yağmurlar esnasında havalandırın veya pencerelere (ve otomobilinize) polenlerin girmesini önleyecek filtre taktırın. Kapalı oturma odalarında, zeminde bulunan polenlerin uçuşmasını önlemek amacıyla, türbülanslar (örn. vantilatör) oluşturulmaktan kaçınılması gerekir. Yıkadığınız çamaşırları açık havada kurutmayın, havada uçuşan polenler çamaşırlarınıza yapışacak giydiğinizde alerjinizi tetikleyecektir. Akşamları saçlarınızı ve yüzünüzü yıkayın. Havada polen konsantrasyonunun yoğun olduğu zamanlarda (güzel, rüzgârlı hava), mümkünse açık havada fazla kalmayın. Açık havada yandan korumalı güneş gözlüğü ve şapka vb. kullanın” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Ocak, 2026 00:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Taksiye çarpan motosikletli ağır yaralandı

Düzce’de taksiye arkadan çarpan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı.
Kaza, dün akşam saatlerinde Orhan Gazi Mahallesi Necmi Hoşver Caddesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, D-655 kara yolu yönünden Düzce Üniversitesi istikametine seyreden 81 T 1007 plakalı taksiye, aynı yönde giden motosiklet arkadan çarptı. Çarpışmanın etkisiyle motosiklet sürücüsü yola savrularak sürüklenirken, kontrolden çıkan taksi refüje çarparak durabildi. İhbar üzerine kaza yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Ağır yaralanan motosikletli, sağlık personelinin ilk müdahalesinin ardından ambulansla Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne kaldırıldı.
Polis, kazayla ilgili inceleme başlattı.

Bizi sosyal medyadan takip edin