Karabük Postası tarafından
21 Nisan, 2016 09:01 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Büyük Cami Ramazan Öncesinde İbadete Açılacak

ÇANKIRI İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı. Toplantıda konuşan Vakıflar Bölge Müdürü Temel Ünlü, Büyük Camii'nin Ramazan öncesinde teslim edileceğini söyledi. Çankırı Valiliği Birlik Salonu'nda Vali Vahdettin Özcan Başkanlığı'nda yapılan toplantıya İl Koordinasyon Kurulu üyeleri katıldı. Toplantının açılışında konuşan Vali Vahdettin Özcan, "Bugünki toplantıda 2016 Yılı Yatırım Programında yer alan projelere ilişkin değerlendirmeler yapılacaktır. 2016 Yılı Yatırım Programının bu yıl Mart ayının sonunda yayınlanması nedeniyle bazı kuruluşlarımızın çalışma ve iş programları taslak aşamasındadır. Yatırım Programı’nda yer alan projeler temelde İlimizin sosyo-ekonomik göstergelerini ve kamu hizmetlerini iyileştirici niteliktedir. Devletimizin tahsis ettiği ödeneklerin yerinde ve zamanında kullanılması için yıl içerisinde her düzeydeki personel görevini özenle ve gayretle yerine getirecektir. Kuruluşlarca uygulamayı etkin kılacak çalışma ve iş programları özenle takip edilerek ihale süreci ve mevsim şartları gibi unsurlar dikkate alınacaktır. Yatırım Programı’nda yer alan projelerin zamanında bitirilmesi temel hedef olup, projenin her aşamasında bu temel hedefin dikkate alınması ve bu açıdan gerekli gayretin sürdürülmesi gerekmektedir. Yürütülmekte olan yatırımların İlimizin kalkınma sürecine en üst düzeyde katkı vermesini diliyorum" dedi. Vakıflar Bölge Müdürü Temel Ünlü'de 2016 yılında 9 farklı çalışmaları olduğunu belirterek, Büyük Camii'nin son rötuşlarının yapıldığını, Ramazan öncesinde teslim edileceğini kaydetti. İller Bankası Ankara Bölge Müdürlüğü Yetkilisi Kamil Yılmaz da Ilgaz-Çankırı içme suyu projesinin tamamlandığını ve teslim aşamasında olduğunu belirtirken, kurumun hibe yardımlarının da devam ettiğini kaydetti. DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Gökce de DSİ'nin Çankırı'yla ilgili 31 farklı projesi olduğunu ve toplam proje maliyetinin 632 milyon lira değerinde olduğunu aktardı. Toplantıda İl Koordinasyon Kurulu üyeleri kurum yetkililerine çeşitli sorular sorup, projelere ilişkin bilgiler aldılar.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Mart, 2025 04:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

3 bin 500 yıllık Hitit keteni, kadınlar tarafından tekstil endüstrisine kazandırılıyor

Çorum’daki Şapinuva Antik Kenti’ndeki arkeolojik hafriyatta bulunan yaklaşık 3 bin 500 yıllık keten kumaş modülünden esinlenen bayanlar, Hitit ketenini tekrar üreterek, dokumacılık sanayisine kazandırıyor.
Çorum İş Bayanları Derneği (İŞKAD) tarafından "Eski Dünyanın Yeni Masalı" sloganıyla hayata geçirilen proje çerçevesinde, 3 bin 500 yıllık Hitit keten kumaşı gün yüzüne çıkartılıyor. Çorum’daki hafriyat çalışmalarında gün yüzüne çıkartılan kumaş modülünden esinlenerek hayata geçirilen proje çerçevesinden hazırlanan ve "Hitit keteni" ismi verilen kumaş, dokuma sanayisine kazandırılacak. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından da desteklenen proje ile tarihi kökleri M.Ö. 1400 yılına dayanan Hitit keteninin aslına uygun bir halde tasarlanması, üretilmesi, işlenmesi, markalaşması, atölye/eğitim ortamlarında genç jenerasyonlara aktarılması ve yeni istihdam alanları oluşturulması hedefleniyor.

Proje tanıtım sinemasıyla tanıtıldı
Proje, Çorum Müzesi’nde düzenlenen programda, hazırlanan tanıtım sineması ile tanıtıldı. Programa Çorum Valisi Ali Çalgan ile eşi Halide Çalgan, Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, Belediye Lideri Dr. Halil İbrahim Aşgın, Çorum İş Kadınları Derneği Başkanı Semrin Kaleli, Hitit keten kumaşının bulunduğu, devrin hafriyat lideri Prof. Dr. Aygül Süel ve davetliler katıldı.

"Bunları insanlığa tanıtmamız lazım"
Programda konuşan Vali Ali Çalgan, Çorumlu iş bayanlarının hayata geçirdikleri projeyle, kentin ve ülkenin tanıtımına büyük katkı sağladıklarını vurgulayarak, "Bu tarihi tanıtmak yalnızca Hitit medeniyetine değil, bugün yaşayanlara da borcumuz. Bunları insanlığa tanıtmamız lazım. Bu manada çok değerli bir proje yaptılar. Emeği geçen başta dernek liderimiz olmak üzere Çorumlu iş bayanlarımızı kutluyorum" dedi.
Çorum’un çok kıymetli bir tarihe geçmişe sahip olduğunu tabir eden Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız da, "Hititler’in başşehrinde yaşıyoruz. 7 bin 500 yıllık tarihimiz var. Fakat maalesef bu tarihi anlatamıyoruz. Çorumludan çok Çorum’u savunan Semrin Kaleli ve takımına teşekkür ediyorum. Emekleri geçenlere şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

"Büyük bir coşku ve aşkla kentimizi tanıtmaya devam"
Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın ise 8 Mart Dünya Bayanlar Günü’nü kutlayarak, "Bu stant için derneğimizin tüm üyelerine teşekkür ediyorum. İçişleri Bakanlığımız da bu projeyi destekledi. İçişleri Bakanımız ve Bakanlığımıza da teşekkürlerimizi sunuyorum. Durmak yok, büyük bir coşku ve aşkla kentimizi tanıtmaya devam diyorum formunda konuştu.
Dönemin hafriyat başkanlığını yürüten Dr. Mustafa Süel anısına Prof. Dr. Aygül Süel’e plaket takdim eden Çorum İş Kadınları Derneği Başkanı Semrin Kaleli, "Hititler yaşadığı sürece, anıldığı sürece, yaşayacak. Bu yüzden, Şapinova kentimizin kaşifi Aygül Süel ve Mustafa Süel onun anısına bu sinemamızı adadık" sözlerini kullandı.

"Olağanüstü koşullarda, baht yapıtı havasız kalarak bulunmuş yapıtın bir parçası"
Dönemin hafriyat lideri Prof. Dr. Aygül Süel de emeği geçenlere teşekkür ederek, "Biz Anadolu bayanı olarak çok şanslıyız. Neolotik’ten, doğurganlığı olan bayandan başlayarak biz çok şanslıyız. Bayan her vakit destekçidir. Bu bahis için de çok teşekkür ediyorum. Bu gecenin de benim için başka bir manası var. Hafriyat meşakkatli bir iş. Bu buluntu harikulâde, bugüne gelemeyen organik bir husus. Fevkalâde kurallarda, baht yapıtı havasız kalarak bulunmuş yapıtın bir modülü. Doğal bunun için ben en başta canla başla çalışan hafriyat takımıma teşekkür etmek isterim. Mustafa hocayı ayrıyeten anmak istiyorum onun emeği çok farklıydı" dedi.
Program, hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.