blank
Ramazan Akca tarafından
26 Mayıs, 2014 07:46 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bülent Ecevit Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Alanında da Büyüyor…

ZONGULDAK Yeni kurulan akademik birimler ve açılan bölüm/programlarla nitelikli büyümeyi sürdüren Bülent Ecevit Üniversitesi’nin öğrenci sayılarındaki artış dikkat çekiyor. Üniversitenin eğitim verdiği toplam program sayısı 2010 yılında 243 iken bu sayı 351’e yükseldi. Son yıllarda özellikle lisansüstü program ve öğrenci sayılarında görülen artış ile üniversite nitelikli insan gücü yetiştirme alanında da önemli adımlar attı. Bülent Ecevit Üniversitesinde son üç yılı içinde yüksek lisans ve doktora program sayısı 45’den 61’e; lisansüstü öğrenci sayısı ise 578’den 1120’ye çıktı. Bu dikkat çekici yükseliş ile ilgili görüşlerini aldığımız Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer şu şekilde konuştu: “Bülent Ecevit Üniversitesi olarak eğitimde kaliteyi önemsediğimiz gibi nitelikli büyümeyi de önemsemekteyiz. Bu nedenle son yıllarda eğitim verdiğimiz ön lisans, lisans ve lisansüstü alanların tümünde kapasitemizi önemli ölçüde genişlettik. Özellikle lisans ve lisansüstü program sayılarımızda ve buna paralel olarak da öğrenci sayılarımızda önemli artışlar gerçekleştirdik. 2010 yılında öğrenci aldığımız lisans program sayısı 116 iken bu sayı şu anda 158’e; lisansüstü program sayısı ise 45’den 61’e yükselmiş bulunmaktadır. Lisansüstü öğrenci sayımızda yaklaşık %100 lük bir artış gerçekleştirdik. Bu artışları sağlarken özellikle öğretim elemanı kapasitemizi de önemli oranda büyüttük. Bu bağlamda öğretim üyesi sayımızı 301’den 483’e; öğretim elemanı sayımızı da 816’dan 1109’a çıkartmış bulunmaktayız. Lisansüstü eğitimi özellikle önemsemekteyiz. Lisansüstü eğitimdeki sayısal hedefimiz, öğrenci sayımızın yüzde 10’u kadar lisansüstü öğrencimiz olmasıdır. Lisansüstü eğitim kapasitesi bir üniversitenin araştırma kapasitesi ile doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle bu artış, üniversitemizin sadece eğitim alanında değil aynı zamanda araştırma alanında da büyüdüğünün bir göstergesidir. Bu nedenle bu büyümeyi çok önemsemekteyiz. Diğer taraftan üniversitemizde son yıllarda nanoteknoloji mühendisliği yüksek lisans ve doktora programı gibi disiplinler arası lisansüstü programların açılması farklı alanlardaki güçlerimizi birleştirme anlamında da ayrıca önemli bir adımdır. Disiplinler arası yeni lisansüstü program açma hazırlıklarımız da devam etmektedir. Tüm bu adımlar bir taraftan üniversitemizin araştırma kapasitesini artırırken diğer taraftan ülkemizin özellikle doktora mezun sayısındaki açığa katkıda bulunacaktır.”
Trabzon’un bu mahallesinde örnek gelenek
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Aralık, 2024 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Trabzon’un bu mahallesinde örnek gelenek

Trabzon’un Yomra ilçesindeki Özdil mahallesinde bir asırdır yaşatılan gelenek duyanları şaşırtıyor. Yıllardır kahvehanelerde kart ve okey üzere oyunların oynanmadığı mahallede bu gelenek yaşatılmaya çalışılıyor.
Trabzon’un Yomra ilçesinde yaklaşık 3 bin nüfuslu Özdil mahallesinde bir asırdır enteresan bir gelenek yaşatılıyor. Ulemaların yetiştiği mahallede yaklaşık 100 yıl evvel mahalle genelindeki kahvehanelerde oyun oynanmamasına karar verildi. Bu kararı yıllardır sürdüren mahalle sakinleri kart, okey üzere çeşitli oyunlar yerine sohbet etmeyi tercih ediyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Özdil Mahalle Muhtarı Sami Apaydın, “Kahvelerimizde hiçbir yerde oyun oynanmaz. Ben de hiçbir oyun bilmem. Olmasına da kimse teşebbüs etmez. Etse de sonu hayır değildir. Biz bunu bu türlü biliriz” dedi.
Yöre sakinlerinden Hüseyin Adanur, mahallede kimsenin yürek edip oyunlu bir kahvehane açamayacağını belirterek, “Burası bir ulema yatağıdır. Burada herkes hocasına, büyüğüne hürmet ve sevgi içerisindedir. Onun için hocamız kahveye girdiği anda ne kadar insan varsa ayağa kalkar hürmet ve sevgi gösterir. Burada 100 yıldan beri oyun olmamıştır. Bundan sonra da oynanamaz. Namazlarımızı kıldıktan sonra tekrar kıraathanede buluşuruz. Yatsı namazına kadar sohbet ederiz. Namazı kıldıktan sonra herkes konutuna masraf. Bu türlü bir geleneğimiz vardır. Bu devam ediyor. Çok memnunuz. Ben oyun bilmiyorum. Bugüne kadar da oynamadım. Şayet oyun oynamasını bilen varsa ilçe merkezine sarfiyat. Gençlerimiz de birebir geleneği sürdürüyor” dedi.

“Oyun oynamak isteyenler ilçe merkezine gidiyorlar”
Kahvehane sahibi Mehmet Albayrak da, oyun oynamak isteyenlerin ilçe merkezine gittiklerini belirterek, “Eskilerimizin buranın uleması çok olduğundan onlara hürmet ve hürmeten hiç kimse bu işe başlamadı. Buranın insanın vakti çok kıymetli. Bir dakikası bile kıymetli. Çalışma ve üretmesi lazım. Oyun oynatmayı düşünmüyoruz. Oyun oynamak isteyenler ilçe merkezine gidiyorlar. İnşallah bu geleneğimiz sürer. Dışarıdan gelip oyun oynamak istediğini söyleyenler oluyor. Biz de yok deyince şaşırıyorlar. Öyküsünü soruyorlar. Bildiğimiz kadarıyla anlatıyoruz. Birtakımı mutlu oluyor, kimileri da canımız sıkılıyor vakit geçirseydik diyor” dedi.
Yöre sakinlerinden Asım Albayrak ise, “Kahvelerimizde oyun yok. Bu mahallenin kuruluşundan beri burada oyun yok. Bu geleneğimiz Hacı Baba’dan geliyor. Buralarda oyun falan hiçbir vakit olmamış” halinde konuştu.

“Oyunlu kahvehanelere gitmiyoruz”
Özdil mahallesinde yaşayan 25 yaşındaki Muhammet Bayındır ise, oyunlu kahvehanelere gitmediklerini kaydederek, “Bu gelenek devam edecek. Mahallenin bu geleneğini yıkmak olmaz. Oyun çok ön plana çıkartılacak bir bahis değil. Artık teknoloji çağındayız. Bunu telefonla da oynayabiliyorsun. Oyunun peşine gitmiyoruz. Bu mahallede büyüdüğümüz için alışkanlıklarımız bu istikamette. Oyunlu kahvehanelere gitmiyoruz. Buraya gelip çayımızı içip vakit geçiyoruz” tabirlerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.