BARTIN Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ‘Coğrafya Bilgi Sistemleri Kampüs’ seminerinde teknolojinin hayatı nasıl kolaylaştırdığı anlatıldı.
Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü tarafından “Coğrafya Sistemleri Kampüs” konulu konferans gerçekleştirildi. ESRI Türkiye’nin üniversitelerde Coğrafya Bilgi Sistemleri (CBS) üzerine farkındalığı oluşturmak için desteklediği etkinlikte konuşan Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayhan Ateşoğlu, teknolojinin hızlı bir şekilde geliştiğini belirterek, bu gelişime ayak uydurabilmek için teknolojik süreçlerin yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan ESRI Türkiye Eğitim Sektörü Koordinatörü Fatih Ocak da, Coğrafya Bilgi Sistemleri hakkında bilgi verdi. Ocak, “Coğrafya Bilgi Sistemi, mekânsal ve mekânsal olmayan tüm verilerin depolanması ve amacına uygun olarak yönetilmesini kolaylaştıran bir sistemdir.
Bu sistemle birçok alanda bilgilerin hızlı ve verimli işleyişi gerçekleştirilebilir.
ESRI CBS yazılımları başta trafik bilgi sistemlerinin düzenlemesinde olmak üzere birçok alanda uygulanabilir bir yöntemdir.
Ülkemizde CBS sektöründe gerçekleştirilen projelerle öğrencilerin bu alanlara istihdamı da sağlanabilmektedir. Hayatımızı teknolojiyle kolaylaştıran, şehir karmaşasından uzaklaştırıp çözümler sunan önemli bir teknolojidir” dedi.
Ocak, ESRI Türkiye yazılımlarını tanıttıktan sonra başta ormancılık olmak üzere farklı uygulama örnekleri gerçekleştirdi.
Konferans, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından son buldu.


BÜ’de Coğrafya Bilgi Sistemleri Tanıtıldı
Taş ocağında dinamit patlatılması sırasında 4 işçi yaralandı
Zonguldak’ın Alaplı ilçesine bağlı Aydınyayla çevresinde faaliyet gösteren bir taş ocağında dinamit patlatılması sırasında 4 işçi yaralandı.
Olay, saat 13.00 sıralarında Alaplı Aydınyayla kırsalında meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, taş ocağında kontrollü dinamit patlatması gerçekleştirildiği sırada çevreye savrulan kaya parçaları bazı işçilere isabet etti. Diğer işçilerin ihbarı üzerine bölgeye sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Yaralanan E.T., F.G., E.D. ve E.B., olay yerindeki ilk müdahalenin ardından ambulanslarla Alaplı ve Ereğli Devlet Hastanelerine kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Jandarma ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemleri alırken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.


