Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Temmuz, 2024 12:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Bu tesiste plastik atıklardan piyasada bulunmayan araçların yedek parçaları üretiliyor

Çorum’da sıfır atık projesi çerçevesinde belediye tarafından kurulan filament üretim merkezinde atık plastiklerden hediyelik eşyaların yanı sıra, piyasada bulunmayan bazı araç ve gereçlerin yedek parçalarının üretimi gerçekleştiriyor.
Çorum Belediyesi "Sıfır Atık" projesi çerçevesinde kurduğu filament üretim merkezinde plastik atıkları geri dönüşüme kazandırıyor. Tesiste plastik atıklardan doğaya ve çevreye zarar vermeden hediyelik ve süs eşyası gibi geri dönüşümleri sağlayan Çorum Belediyesi, Makine İkmal Müdürlüğü bünyesindeki araçların plastik aksamlarının üretimini de gerçekleştiriyor. Bu sayede bünyesinde hizmet veren araçların yedek parça ihtiyacını karşılayan belediye, doğaya zarar vermeden bertaraf ettiği plastik atıkları ekonomiye kazandırıyor. Çorum Belediyesi’nin sürdürülebilir çevre ve sıfır atık kapsamında hizmete aldığı merkez Türkiye’de ilk defa bir belediye tarafından kurulan tesis olma özelliği taşıyor.

"Tesisimiz çevreye ve doğaya vizyonel olarak bakışımızın bir göstergesi”
Tüm dünyada atıkların ekonomiye kazandırılmasının önemli gündem maddesi olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, “Ülkemizde de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde yürütülen ’Sıfır Atık’ projesi var. Proje çerçevesinde de özellikle çevreye zarar veren atıkların doğaya zararların önlenmesi ve ekonomiye kazandırılması çok kıymetli. Bu noktada tüm belediyeler ve iller bir çalışma yürütüyor. Çünkü çevre bize miras. Çocuklarımıza, gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmalıyız. Çorum Belediyesi olarak sıfır atık noktasında ve çevreye zarar veren konuların bertarafı noktasında birçok çalışma yapıyoruz. Bunlardan bir tanesi de filament tesisimiz. Bu tesisimiz de çevreye ve doğaya vizyonel olarak bakışımızın bir göstergesi” dedi.

“Piyasada bulunmayan plastik aksamları üretiyoruz”
Çorum Belediyesi olarak filament ürettiklerini kaydeden Başkan Halil İbrahim Aşgın, “Bu filamentlerle de hediyelik eşyadan tutun bazı araç gereçlerin plastik aksamlarına kadar ürün elde edebiliyoruz. Burada üretilen ürünlerin bir kısmı hediyelik eşya, bir kısmını da Çorum Belediyesi’ndeki Makine İkmal Müdürlüğü başta olmak üzere çalışma yapan araç, gereçler. İhtiyaç duyduğumuz parçaların üretimini yapıyoruz. Örneğin Park Bahçeler Müdürlüğümüzdeki çim biçme makinelerinde kullanılan tıpayı her yerde bulamıyorduk. Her yerde bulamıyorsak Çorumlunun yaptığını herkes yapamaz düşüncesiyle kendimiz yapalım dedik. Şuanda plastik tıpa ve buna benzer parçaları belediye olarak tesisimizde üretiyoruz. Makine İkmal Müdürlüğü’müzdeki bazı kamyonların piyasada bulunmayan plastik aksamlarını da yapıyoruz. Bu bizim işimizi de kolaylaştırmış oldu” diye konuştu.

"Üretimde atık malzemeler kullanılıyor"
Filament üretimi yaparken atık malzemeleri kullanmaya dikkat ettiklerini anlatan Aşgın, “Pet şişeler, pet şişe kapaklarını belli işlemlerden geçirerek 3 boyutlu yazıcılarda kullanılacak boyutlara dönüştürüyoruz. Özellikle filament pila olarak bu ham madde kısmını tamamlamış oluyoruz. Bu filametin yüzde 60’ını atıklardan oluşturuyoruz. Bu çok önemli bir rakam. Bunu yapmazsak bu atıklar doğaya atılacak ve çevreye zarar verecek. Plastik atıkların geri dönüşümünü sağlayarak hem doğanın ve çevrenin kirlenmesini önlemiş oluyoruz hem de ekonomiye katkı sağlıyoruz. Filamentlerin yüzde 40’ı ise atık malzemeden oluşuyor. AR-GE çalışmalarımız devam ediyor. Yüzde 60 atık oranını daha üst seviyeye çıkarmayı planlıyoruz. Mümkün olduğunda maksimum atık, minimum granür kullanarak filament üreteceğiz. Doğada gördüğümüz plastiklere atık diye bakarsanız atık. Ancak atık olarak görmezseniz tekrar ekonomiye kazandırabileceğimizi son derece önemli. Bildiğim kadarıyla Türkiye’de filament malzemesini kendisi tesisinde üreten başta yedek parça üretimi olmak üzere hediyelik eşya üretimi yapan sanıyorum tek belediyeyiz. Emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

blank
Berkay Doğan tarafından
10 Mart, 2025 12:33 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

İçişleri Bakanı Talimat Verdi, Valilik Harekete Geçti!..

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın Konya’da 2 yaşındaki Rana’nın sahipsiz köpeklerin saldırısı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından 81 İl Valiliğine gönderdiği genelge sonrası Karabük’te önemli adımlar atıldı.

Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Karabük ve Safranbolu’daki hayvan barınaklarını ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

Konya’da sahipsiz köpeklerin saldırısı sonucu hayatını kaybeden 2 yaşındaki Rana'nın ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sahipsiz hayvanlara yönelik Türkiye genelinde kapsamlı önlemler alınacağını duyurdu. Bakan Yerlikaya, 81 il valiliğine gönderdiği talimatla, bakım evlerinde bulunan hayvanların sayımının yapılacağını ve sürecin aylık olarak kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı.

HER İLDE KOMİSYON KURULACAK

Bakan Yerlikaya, Valiliklere gönderdiği talimatta, sahipsiz hayvanların kontrolü ve barınaklardaki durumun tespiti amacıyla il genelinde komisyonlar kurulacağını bildirdi. Yerlikaya, “Tüm valilerime talimat verdim. İl İl bütün bakım evlerindeki hayvan sayılarını, kurulan komisyonlarla tespit edeceğiz. Bu sayımlar sürekli olacak ve her ay milletimizle paylaşacağız. Sürecin sıkı takipçisi olacağız.” dedi.

Ayrıca sokak hayvanlarının toplanması, bakımı ve rehabilitasyonu sürecinde ihmali bulunan kurum ve yetkililer hakkında idari ve adli işlemler başlatılacağını belirten Yerlikaya, "Kanun neyi gerektiriyorsa onu yapmak zorundayız. 30 büyükşehir belediye başkanı, 51 il valisi ve tüm ilçe ve özel idareler sorumluluklarını yerine getirmeli." ifadelerini kullandı.

KARABÜK VALİSİ MUSTAFA YAVUZ’DAN BARINAKLARDA İNCELEME

Bu gelişmenin ardından Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Karabük ve Safranbolu’da bulunan hayvan barınaklarını ziyaret ederek, yerinde incelemelerde bulundu. Ziyaretlere, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, Vali Yardımcısı Erol Özkan, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Karabük Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ahmet Işık ve diğer yetkililer de eşlik etti.

Vali Yavuz, yapılan inceleme ve denetimlerin ardından sahipsiz hayvanlarla ilgili sürecin, insani ve vicdani bir yaklaşımla, yasal çerçevede yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Sahipsiz hayvanların korunması, bakımı ve rehabilitasyonunun yerel yönetimlerin öncelikli görev ve sorumlulukları arasında olduğunu ifade eden Vali Yavuz, "Ancak aynı zamanda vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak da bizler için büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda, yerel yönetimlerimiz ve tüm kurumlarımızın iş birliği içinde çalışması gerekmektedir" dedi.

382 KAPASİTELİ 3 BARINAK HİZMET VERİYOR

Vali Yavuz, Karabük, Safranbolu ve Eflani’de toplamda 382 kapasiteli üç hayvan barınağının hizmet verdiğini belirterek, "Mevcut kapasitemizi artırmak ve sahipsiz hayvanların barınaklara alınarak yaşam koşullarını iyileştirmek adına çalışmalarımızı Hayvanları Koruma Kanunu ve İl Hayvanları Koruma Kurulu kararları doğrultusunda yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.

Karabük Belediyesi Hayvan Bakımevi'nde 13.000 metrekarelik bir kapasite artışı çalışmasının devam ettiğini ve bu çalışmaların Nisan ayı sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiğini belirten Vali Yavuz, "Kapasite artışıyla birlikte Karabük Belediyesi Bakımevi'nin kapasitesini 1000’e yükseltmeyi planlıyoruz" dedi.

Safranbolu Hayvan Bakımevi için de kapasite artırımı planlandığını belirten Yavuz, "Mevcut 100 kapasiteli bakım evinde 300 ek kapasite oluşturulması için proje ve çalışmalar yürütülüyor" şeklinde konuştu.

YENİ BARINAKLAR YOLDA

Vali Yavuz, sahipsiz hayvanlar için yeni barınak projelerine de değinerek, "Eskipazar ve Yenice Belediyelerimiz, hayvan bakım evleri için proje çalışmalarını yürütmektedir. Bu projelerin en kısa sürede tamamlanmasını hedefliyoruz" açıklamasında bulundu.

BARINAKLARDA İNCELEME VE DEĞERLENDİRME

Ziyaretler kapsamında barınaklardaki hayvanların durumu yerinde incelenirken, bakım ve beslenme süreçleri hakkında yetkililerle değerlendirmeler yapıldı. Alınan bilgilere göre, Karabük’te kapasite artırımı ile yaklaşık 1000 köpeğe, Safranbolu’da ise 400-500 köpeğe barınma imkanı sağlanacak.

SÜREÇ YASAL ÇERÇEVEDE TAKİP EDİLECEK

Vali Yavuz, sahipsiz hayvanların barınaklara alınması, rehabilitasyonu, sahiplendirilmesi, kısırlaştırılması ve bakımıyla ilgili sürecin etkin bir şekilde yürütülmesi için belediyeler ve İl Özel İdaresi ile iş birliği içerisinde çalışmaların süreceğini belirtti. Ayrıca, mevcut barınakların koşullarının iyileştirilmesi ve yeni barınak projelerinin hızla tamamlanması için gerekli tüm çalışmaların sürdüğünü ifade eden Vali Yavuz, "Yasal anlamda tüm süreçlerin takipçisi olacağız ve oluşturulan komisyon tarafından gerekli denetimler düzenli olarak yapılacaktır" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.