Bu mısır ekmeği teneke kovada pişiyor - Karabük Haber Postası
bu misir ekmegi teneke kovada pisiyor JF9cIGMD
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Nisan, 2026 12:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Bu mısır ekmeği teneke kovada pişiyor

Trabzon’un Araklı ilçesinde yaklaşık 15 saat süren pişirme süreciyle hazırlanan “tenekede mısır ekmeği”, hem yöre halkının vazgeçilmezi hem de şehir dışından yoğun talep gören geleneksel lezzetler arasında yer alıyor. Kendine has hazırlanışı ve pişirme tekniğiyle öne çıkan ekmek, uzun süre tazeliğini korumasıyla dikkat çekiyor.

Uzun pişirme süresi lezzeti artırıyor

Araklı’da 10 yaşından beri pazarcılıkla uğraştığını ve mısır ekmeğini ise yaklaşık 30 yıldır ürettiğini söyleyen 55 yaşındaki Halil Danışmaz, 18-20 kg’lık tenekede pişen mısır ekmeğinin en önemli farkının pişirme süresi olduğunu belirterek, “Unu ve yoğrulma şekli aynı olsa bile pişirme süreci fark oluşturuyor. Bu ekmek fırında 13-14 saat bekliyor, daha serin ve kıvamlı pişiyor. Bu da lezzetini artırıyor” dedi.

30 yıllık gelenek

Yaklaşık 30 yıllık bir geçmişe sahip olan tenekede mısır ekmeğinin Araklı’dan başlayarak Trabzon geneline yayıldığını ifade eden Danışmaz, “Bizim özümüzde mısır var. Mısırla doğmuş, mısırla büyümüşüz. Bu yüzden mısır ekmeğinden vazgeçemiyoruz” diye konuştu.

Soya fasulyesi unu lezzet ve renk katıyor

Ekmekte kullanılan soya fasulyesi ununun hem renk hem de lezzet kattığını kaydeden Danışmaz, “Bu un ekmeğin kızarmasını sağlıyor ve doğal olarak tat veriyor. Hamurun kıvamı çok önemli. O kıvamı tutturamazsan ekmeğin kalitesi düşer ve müşteri hemen fark eder” ifadelerini kullandı.

Tenekede pişirmenin en önemli nedenlerinden birinin kullanılan kapların yapısı olduğunu vurgulayan Danışmaz, “Teneke kapların paslanmaması önemli. Ayrıca kap ne kadar büyük olursa ekmek o kadar iyi pişiyor. Küçük kapta yapılan ekmek daha fazla yanıyor ve lezzeti diğerine göre daha az oluyor” dedi.

En az 1 hafta tazeliğini koruyor

Ekmeğin en az bir hafta tazeliğini koruyabildiğini belirten Danışmaz, “Küflenme olursa sadece o kısmı kesilip tüketilebilir, herhangi bir sağlık riski yoktur. İl dışına ve şenliklere gönderim yapıyoruz. Kargoyla müşterilerimize ulaştırıyoruz” diye konuştu.

Kilogramı 60 TL’den satılan tenekede mısır ekmeğinin ağırlığının 18-20 kilogram arasında değiştiğini belirten Danışmaz, “Mısır ekmeğinin belirli bir öğünü yoktur, o su gibidir; her zaman tüketilebilir” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

tasarim3 1
Haber Merkezi Avatarı
Haber Merkezi tarafından
11 Nisan, 2026 13:28 tarihinde yayınlandı
0
0

Başkan Çetinkaya’dan yaşlılara “vefa” ziyareti

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, Yücel Huzurevi’ni ziyaret ederek huzurevi sakinleriyle bir araya geldi.
Huzurevi sakinleriyle yakından ilgilenen Çetinkaya, ziyaret sırasında vatandaşlarla sohbet etti.
Talep ve önerileri dinleyen Çetinkaya, kanun ve mevzuat çerçevesinde uygun olan isteklerin karşılanması için gerekli çalışmaların yapılacağını belirtti.
Vefanın sadece bir söz değil, bir duruş olduğunu ifade eden Çetinkaya, büyüklerin her zaman baş tacı olduğunu vurguladı.
Karabük Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren KAMER personelinin huzurevini düzenli olarak ziyaret ettiğini aktaran Çetinkaya, “Yoğun iş tempomuzdan fırsat buldukça sizlerle bir araya gelmeye gayret ediyoruz. Sizler bu ülkeye, bu şehre yıllarca hizmet ettiniz. Bundan sonra bizler de sizlerin huzuru ve mutluluğu için çalışmaya devam edeceğiz. Vefa, bizim anlayışımızda sözde değil özdedir.” ifadelerini kullandı.
Ziyarette huzurevi sakinleri şarkılar söyleyip şiirler okurken, Çetinkaya da bu anlara eşlik etti. Program sonunda huzurevi sakinlerine çiçek ve çeşitli hediyeler verildi.
Ziyarete, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdurrahman Bilgiç ile kurum ve birim müdürleri de katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.