KARABÜK – Karabük Üniversitesi Hemşirelik bölümü öğrencileri çocuklara hastaneyi eğeleneli hale getirmek için çeşitli özelliklerde maketler tasarladı.
Karabük Üniversitesi tarafından 6-7 Kasım’da düzenlenen Türkiye’nin ilk Sağlık Bilimleri Festivali’nde (SAĞLIKFEST) Karabük Üniversitesi Hemşirelik bölümü öğrencilerinin Terapötik oyun ve oyun standı yoğun ilgi gördü.
Türkiye’nin ilk Sağlık Bilimleri Festivalinde Çocukta İletişim Teknikleri ve Oyun dersi kapsamında hemşirelik 3. Sınıf öğrencilerinin düzenlediği Terapötik oyun ve oyun standı katılımcıların ilgisine sunuldu. Doç. Dr. Özlem Öztürk Şahin’in önderliğinde gerçekleştirilen stant etkinliğinde toplamda 72 öğrencinin gruplar halinde hazırladığı maketler sergilendi.
Tedavi amacıyla hastanede yatan çocukların oyun yoluyla hastane korkusunu yenmelerini amaçlayan Terapötik oyun etkinliği, farklı yaş gruplarına uygun olarak hazırlandı. Her yaş grubu için özel olarak hazırlanan oyuncak maketlerin farklı amaçları bulunuyor. 3-6 yaş grubu çocuklara hastanedeki üniformaları tanıtmak amacı ile “Üniforma Kitapçığı” oyuncağı hazırlanırken 6-12 yaş grubu çocukların ameliyathane anksiyetesini gidermek amacıyla ise “Rüya Kapsülü” maketi hazırlandı. Çocukların tedavi sürecinde kendilerini güvende hissetmelerini, tedaviye yönelik anksiyetelerini azaltmak ve hastane ortamına uyumunu sağlamak için hazırlanan “Minik Umutlar Odası”, “Minik Kaşifler”, “Çocukların Gözünden Yoğun Bakım” gibi maketler tedaviyi eğlenceli hale getirerek çocukların motivasyonlarını artırmayı sağlamayı amaçlıyor. Astım ve bronşit hastası çocuklar için özel olarak tasarlanan “Uzayda Nefes Alabiliyorum” maketi tedavi süresince yaşanan korkuyu en aza indirgemeyi ve tedavi sürecini eğlenceli hale getirmeyi amaçlıyor.
Çocuklarda 3-6 yaş döneminde oyuncak kullanımının fazla olması nedeniyle bu yaş grubuna hitap eden maketler oyuncak şeklinde sunulurken 6-12 yaş grubu için maketler somut bir dille anlatıldı. (Şevval Gaye Güldür, Sudenaz Sevindi, Sudem Orbay)


Bu Maketler Hastaneyi Daha Eğlenceli Kılacak
Tokat’ta sel alarmı: Alınan tedbirler masaya yatırıldı
Tokat’ta etkili olan yoğun yağışlar sonrası Turhal’da kurulan İlçe Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi’nde alınan tedbirler değerlendirildi.
Tokat’ın Turhal ilçesinde, kent genelinde etkili olan yoğun yağışların ardından alınan tedbirlerin değerlendirilmesi amacıyla İlçe Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi’nde koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Tokat Valisi Abdullah Köklü’nün yanı sıra AFAD yetkilileri, belediye ekipleri, DSİ temsilcileri ve ilgili kurum amirleri katıldı. Toplantıda özellikle Yeşilırmak Havzası’nda artan su debisi, taşkın riski bulunan bölgeler ve sahada yürütülen çalışmalar ele alındı. İl genelinde ekiplerin 24 saat esasına göre görev yaptığı belirtilirken, riskli bölgelerde iş makineleri ve personelin hazır bekletildiği öğrenildi. Bazı köylerde ise tedbir amaçlı tahliye ve güvenlik önlemlerinin sürdüğü ifade edildi.
Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Tokat Valisi Abdullah Köklü, vatandaşların resmi kurumların uyarılarını dikkate almasını istedi. Kent genelinde tüm kurumların koordinasyon içerisinde çalıştığını belirten Köklü, can ve mal kaybının yaşanmaması adına gerekli tedbirlerin aralıksız sürdürüldüğünü ifade etti.
Öte yandan bölgede yağışların etkisini sürdürmesi nedeniyle dere yatakları ve taşkın riski bulunan alanlarda güvenlik önlemlerinin artırıldığı bildirildi.

