Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Kasım, 2024 12:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Bu lise, elektrikli araç sektörüne nitelikli eleman yetiştirecek

Yeni nesil elektrikli araç teknolojisine yönelik sektörün duyduğu nitelikli eleman yetiştirmeyi hedefleyen Samsun’daki bir lise, bünyesinde açtığı ’elektrikli araçlar’ dalı ile öğrencilere eğitim veriyor. Geleceğin mesleği olarak gördükleri ’elektrikli araçlar’ dalına yoğun ilgi gösteren öğrenciler, otomobiller üzerinde ve atölyede dersleri işliyor.
Samsun’da bulunan Şehit İlhan Hamlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Türkiye’nin yerli elektrikli araç üretim hedefleri doğrultusunda 2021 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na okulda ’elektrikli araçlar’ dalı açılması yönünde başvuru yaptı. Başvurusu kabul edilen okulda motorlu araçlar teknolojisi alanı içerisinde ’elektrikli araçlar’ dalı açıldı. Alanında uzman öğretmenler tarafından verilen derslerde öğrenciler elektrikli araçlarda oluşabilecek arızaları tespit edebilmeyi ve tespit ettikleri bu arızayı giderebilmeyi öğreniyor. Okulda ayrıca bulun 5 otomobil üzerinde de öğrenciler derslerini uygulamalı işliyor. Öğrencilerin hayali ise TOGG fabrikasını ziyaret etmek.
"Sanayi ile işbirliği çerçevesinde eğitimlerini sürdürecekler"
Çalışmalar hakkında bilgi veren lisenin Motorlu Araçlar Teknolojisi Alan Şefi Mahmut Serdal Erbay, “2 yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı’na yaptığımız başvuru ile elektrik araçlar dalı açıldı. Şu anda 10 ve 11. sınıf düzeyinde eğitimimiz deva ediyor. Ülkemizin elektrikli araçlar konusunda otomobil üretme hedefiyle başlayan süreçte biz de buna ayak uydurmak, bunların eğitimiyle ilgili öncü olmak adına Karadeniz’de bu dalı açan ilk alanız. Buradaki eğitimlerimizde öğrencilerimiz atölye alanı içerisinde teknolojik bilgi olarak yeterli seviyeye getirilmeye çalışılıyor. Bunun devamında öğrencilerimiz 11. sınıfta işletme eğitimleri alıyorlar. Sanayi ile iş birliği çerçevesinde eğitimlerini sürdürecekler. Bu tabii yeni bir teknolojidir. Servislerin de bu konuda işleyişlerinde bazı eksiklikleri var. Servislerin bilgi birikimi artıkça biz de bunlardan yararlanmaya çalışıyoruz” dedi.
Öğrenciler beceri eğitimlerini 105 işletmede yapıyor
Okul Müdürü Nurcan Yücel, "Okulumuzda motorlu araçlar teknolojisi 2 dalda eğitim öğretim hizmeti vermektedir. Elektromekanik ve elektrikli araçlar olmak üzere 2 dalımız var. Okulumuzda Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde 70 öğrenci, Mesleki Eğitim Merkezi’nde (MESEM) 205 öğrenci eğitime devam etmektedir. Öğrencilerimiz beceri eğitimlerini ilimizde faaliyet gösteren 105 işletmede yapmaktadırlar. Aynı zamanda bu işletmelerde bu alandan mezun eski öğrencilerimizde kalifiyeli eleman olarak çalışmaktadırlar. Alanımızda eğitim-öğretim faaliyetlerinde kullanılmak üzere toplam 5 aracımız bulunmaktadır" diye konuştu.
Öğrenciler ise artık petrolle çalışan araçlarının devrinin biteceğini ve geleceğin mesleği olduğu için elektrikli araç dalında okuduklarını söylediler.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Ocak, 2026 16:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

BEUN Karadeniz Ereğli MYO ile Bilişim Teknolojileri MYO Akademik Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Karadeniz Ereğli Meslek Yüksekokulu (MYO) ve Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu 2025-2026 Yılı Akademik Kurul Toplantısı gerçekleştirildi.
Kepez Kampüsünde gerçekleşen toplantıya; BEUN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Fatih Erdoğdu, Karadeniz Ereğli Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Semih Çakır, müdür yardımcıları ve akademisyenler katıldı.
Toplantıda her iki meslek yüksekokulun müdürleri 2024-2025 Akademik Yılı’nda yapılan faaliyetler üzerine genel bir sunum gerçekleştirdi. Doç. Dr. Erdoğdu ve Dr. Öğr. Üyesi Çakır sunumlarında 2025-2026 Akademik Yılı’nda yapılacak olan çalışmalar, yeni akademik yıl planı, akademik ve idari personel ile öğrenci sayıları, fakültede tamamlanan ve devam eden bilimsel ve sosyal projeler ile akademik çalışmalar hakkında detaylı bilgi aktardı. Müdür Erdoğdu ve Müdür Çakır ayrıca akademik yıl içerisinde faaliyete geçirmeyi hedefledikleri projeler, öğrencilere yönelik sosyal, kültürel ve toplumsal etkinlikler üzerine de bilgi vererek her iki meslek yüksekokulun gelişimine her daim destek olan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e teşekkürlerini sunup sözlerini tamamladılar.
Yapılan sunumların ardından konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, 2024-2025 Akademik Yılı’na ilişkin kapsamlı bir değerlendirmede bulundu. Konuşmasında, 2025-2026 Akademik Yılı Bahar Dönemi’nin Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ailesi için hayırlı olmasını temenni eden Prof. Dr. Kutoğlu, yeni dönemin başarılarla dolu geçmesini diledi. Meslek yüksekokullarının yalnızca akademik başarılarıyla değil; aynı zamanda kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili sektörlerle yürüttükleri bilimsel projeler, akademik iş birlikleri ve toplumsal katkı odaklı faaliyetlerle de öne çıktığını vurgulayan Prof. Dr. Kutoğlu, meslek yüksekokullarının üniversite bünyesinde hem teorik hem de uygulamalı eğitim açısından son derece önemli bir konuma sahip olduğunu ifade etti.
Öğrencilerin ÜNİDES kapsamında destek almaya hak kazanan projelerinin büyük bir kazanım olduğunu belirten Prof. Dr. Kutoğlu; yapay zekâ, siber güvenlik, bulut bilişim, mobil yazılım uygulamaları ve oyun geliştirme gibi pek çok alanda hazırlanan yenilikçi projelerin, öğrencilerin vizyonunu ve yetkinliğini ortaya koyması bakımından son derece kıymetli olduğuna dikkat çekti. Akademik öğretim süreçlerinde meslek yüksekokulu öğrencilerinin, sektörün ve çağın gerektirdiği koşulları dikkate alan, sorun çözme becerisine sahip, mesleki sorumluluğunun bilincinde, üretken ve girişimci bireyler olarak yetiştirilmesinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Kutoğlu, bu anlayışın üniversitenin temel hedefleri arasında yer aldığını ifade etti. Konuşmasının sonunda, üniversitenin tüm birimlerinin gelişimi için büyük destek sunan başta Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer olmak üzere, meslek yüksekokullarının akademik camiadaki görünürlüğüne değer katan tüm akademik ve idari personele teşekkürlerini sundu.
Karadeniz Ereğli Meslek Yüksekokulu ile Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu 2025-2026 Akademik Yılı Akademik Kurul Toplantısı, BEUN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu’nun ulusal ve uluslararası indekslerde yayımlanan bilimsel çalışmalarıyla öne çıkan akademisyenlere teşekkür belgelerini takdim etmesi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin