Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
06 Temmuz, 2022 14:12 tarihinde yayınlandı
0

Bostancı’dan Birlik Medya’ya Ziyaret

Yeniden Refah Partisi Karabük İl başkanı Bilal Bostancı ve Merkez İlçe Başkanı Abidin Ertekin ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Karabük  Birlik Medya’ya hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Karabük basınının tek çatı altında birleşmesini Karabük adına olumlu bulduklarını belirten yeniden Refah Partisi İl Başkanı Bilal Bostancı; “Biz görüyoruz Karabük’ün siyasi ortamını, hizmetleri yapılıyor mu yapılmıyor mu diye ama sizler haberciler olarak bize nazaran bazı şeylerden daha fazla haberdar oluyorsunuz. Karabük’le ilgili çok büyük, çok ciddi projelerimiz var bunun da hayata geçirilebilmesi için ciddi anlamda çalışıyoruz. Ağustos ayında İl Kongremizi yapacağız, İl Kongresinin ardından çok ciddi bir çalışma ekibiyle çok büyük işler başarabilmek adına yeniden bir start vermiş olacağız” dedi.

İl Kongresinde yeniden aday olup olmayacağı ile ilgili de bilgi veren Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Bilal Bostancı; ” Bizler bir temayül gerçekleştirdik, temayül Genel Merkeze ulaştı, İnşallah gelen cevaba göre devam edeceğiz. Bizler tabi adayı diye söylemiştik. Kongremize Genel Başkanımız katılacak” dedi. (Nurettin Acar)

Bizi sosyal medyadan takip edin
KBUden dijital ebeveynlige bilimsel destek
Haber Merkezi Avatarı
Haber Merkezi tarafından
11 Haziran, 2026 10:51 tarihinde yayınlandı
0

KBÜ’den dijital ebeveynliğe bilimsel destek

Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü tarafından yürütülen TÜSEB destekli proje kapsamında geliştirilen dijital ebeveynlik uygulaması, bebeklik döneminde öz bakım becerileri konusunda ailelere bilimsel ve güvenilir içeriklerle rehberlik ediyor.

Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şehnaz Ceylan’ın yürütücülüğünde gerçekleştirilen çalışma, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenen proje kapsamında hayata geçirildi. “Dijital Ebeveynliği Destekleyici Web Uygulamaları: Bebeklik Döneminde Öz Bakım Becerileri” başlıklı proje ile ebeveynlerin güvenilir bilgi kaynaklarına erişiminin artırılması ve bebeklerin gelişim süreçlerinin bilimsel temelli içeriklerle desteklenmesi amaçlandı.

Proje kapsamında ebeveynlerin kullanımına yönelik özel bir web sitesi hazırlandı. Web sitesinde, 0-36 ay arasındaki bebeklerin gelişim özelliklerine uygun öz bakım becerilerini destekleyici etkinlikler, uygulamalar ve rehber içerikler yer aldı. Hazırlanan içeriklerle ebeveynlerin çocuklarının gelişim süreçlerini daha yakından takip etmeleri, yaş dönemlerine uygun etkinliklere ulaşmaları ve çocuklarının öz bakım becerilerinin gelişimini desteklemeleri hedeflendi.

Projenin amacı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Şehnaz Ceylan, bebeklik döneminin çocuk gelişimindeki kritik önemine dikkat çekerek, “Ebeveynler doğru kaynaklara ulaşmak istiyorlar. Biliyoruz ki artık teknolojik uygulamalar, web uygulamaları ya da bloglar yoğun olarak kullanılıyor. Ancak bu kaynaklara doğru ve bilimsel içeriklerle ulaşmaları çok kıymetli. Bu nedenle Dijital Ebeveynliği Destekleyici Web Uygulaması sayfasını özellikle bebeği olan ebeveynlerin kullanabilmesi için hazırladık.” dedi.

Proje kapsamında hazırlanan web sitesinde, bebeklerin gelişim dönemlerine uygun öz bakım becerilerini destekleyici uygulamalara yer verildi. Uyku, beslenme ve günlük yaşam becerilerinin yanı sıra düğme ilikleme, kıyafet giyme ve saç tarama gibi becerilerin gelişimini destekleyen etkinlikler görsel içeriklerle sunuldu.

Ebeveynlerden gelen geri dönüşlerin projeye önemli katkı sağladığını belirten Ceylan, “Bu projenin en önemli noktası ebeveynlerin bu dönemde desteğe ihtiyaç duymalarıydı. Ancak sadece bilgi değil, duygusal destek de önemliydi. Bu sayfada ebeveynlere güzel mesajlar da yazdık. Her okuduklarında kendilerini daha iyi hissettiler, daha fazla motive oldular ve bebekleriyle daha kaliteli zaman geçirdiler.” ifadelerini kullandı.

Dijital araçların ebeveynler tarafından yoğun şekilde kullanıldığını ancak bilgi kirliliğinin önemli bir sorun oluşturduğunu vurgulayan Ceylan, “Ön çalışmamızda ebeveynlere sorduğumuzda gerçekten çok fazla dijital kaynak kullandıklarını gördük. Ancak burada çok fazla bilgi var ve bu bilgilerin ışığında ebeveynlerin kafası karışıyor. Ne yapmalıyım, ne zaman yapmalıyım, nasıl yapmalıyım sorularıyla karşılaşıyorlar. Bizim web uygulamamızda beceri etkinlikleri görsel olarak verilmiş durumda ve içerikler bilimsel kaynaklara dayanıyor.” diye konuştu.

Projede ilk deneysel çalışmanın 40 ebeveynle gerçekleştirildiğini aktaran Ceylan, uygulamanın ilerleyen süreçte yeni projelerle geliştirilebileceğini belirtti.

Türkiye’de dijital ebeveynlik farkındalığının geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Ceylan, “Ebeveynler dijital ortamları yoğun şekilde kullanıyorlar ancak doğru kaynaklara ne kadar ulaştıkları konusunda henüz yeterli noktada olduğumuzu söyleyemeyiz. Bu projenin en önemli kısmı farkındalık yaratmaktı. İyi ve güvenilir bir sayfa kullanmanın ebeveynlere nasıl katkı sağladığını görmüş olduk.” dedi.

Proje kapsamında geliştirilen web uygulamasının iki yıl boyunca ebeveynlerle uygulandığını ifade eden Ceylan, sistemin yeni projelerle geliştirilerek daha geniş kitlelere ulaştırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Bilimsel araştırmalarla toplumsal ihtiyaçlara çözüm üretmeye devam eden Karabük Üniversitesi, çocuk gelişimi ve aile destek hizmetleri alanında yürüttüğü projelerle dijital dönüşüm süreçlerine katkı sunmayı sürdürüyor.

 

 

Bizi sosyal medyadan takip edin