Bolu’daki Grand Kartal Otel’deki yangının tutuklu sanıklarından Vilayet Özel Yönetimi Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal savunmasında, "Öncelikle belirtmek isterim ki, hakkımdaki suçlamanın ne olduğunu hala bilmiyorum. Vallahi 5 aydır düşünüyorum lakin neyi eksik yaptım, neyi ihmal ettim, hangi misyonumu yerine getirmedim bir türlü çözemedim. Bana bağlı 8 müdürlük bulunmaktadır. Bu müdürlüklerin tamamının iş ve süreçlerini birebir bilmem mümkün değildir" dedi.
Bolu’da 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel yangınına ait ortalarında otelin sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu 19’u tutuklu 32 sanığın yargılandığı davanın duruşması yaklaşık 11 saattir devam ediyor. Dördüncü ortanın akabinde saat 21.00 sıralarında yine başlayan duruşmada savunması alınan yedinci sanık Vilayet Özel Yönetimi Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal oldu.
"Hakkımdaki suçlamanın ne olduğunu hala bilmiyorum"
Sanık Bünyamin Bal, "Öncelikle belirtmek isterim ki, hakkımdaki suçlamanın ne olduğunu hala bilmiyorum. Vallahi 5 aydır düşünüyorum lakin neyi eksik yaptım, neyi ihmal ettim, hangi vazifemi yerine getirmedim bir türlü çözemedim. Bana bağlı 8 müdürlük bulunmaktadır. Bu müdürlüklerin tamamının iş ve süreçlerini birebir bilmem mümkün değildir. Her şube, kendi vazife tarifi ve mevzuatı çerçevesinde süreç yapar ve sorumlulukları da kendilerine aittir" dedi.
"Ben sadece asli vazife tarifim çerçevesinde bana verilen işleri yerine getirdim"
Otelin Turizm İşletme Belgesi’ne tabi olup olmadığına sırf Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın karar verebileceğini söyleyen Bal, savunmasını şöyle sürdürdü:
"Yönetmeliğin ilgili unsuru açık ve mutlaktır, bu mevzuda rastgele bir yorum ya da tereddüte yer yoktur. Yetki büsbütün Bakanlıktadır. Kelam konusu işletme, 2025 yılına kadar toplam 18 yıl faaliyet göstermiştir. Lakin sırf 2021 ve 2024 yıllarında iki defa ’olur’ evrakı alınmıştır. Bu da 16 yıl boyunca rastgele bir resmi süreç yapılmaksızın faaliyetin sürdüğünü açıkça göstermektedir. Bu kadar açık bir tablo karşısında, şahsımın sorumluluğunun bulunmadığı ortadadır. Yangının yaşandığı otelle ilgili hiçbir imzam yoktur. Ruhsat ya da kontrolle ilgili olarak şahsıma yöneltilmiş bir yazı, talep yahut evrak sunulmamıştır. Amirlerimden ya da üst makamlar tarafından tarafıma iletilmiş rastgele bir resmi evrak yahut bildirim de kelam konusu değildir. Ben sırf asli misyon tarifim çerçevesinde, bana verilen işleri yerine getirdim. Bunun dışında, bu olayla ilgili ne idari ne de hukuksal sorumluluğum mevcuttur. Sonuç olarak, evrakta hakkımda bir kanıt, yazılı evrak ya da somut bir tespit bulunmamaktadır. Tüm bu nedenlerle, tahliyemi talep ediyorum."
Faciada 8 yakınını kaybeden avukat: “Torunlarımın mezarına her gün 3’er balon takıyorum”
Kartalkaya’daki otel yangını faciasında ailesinden 8 kişiyi toprağa veren avukat Yüksel Gültekin, "Ben mezara iki kez gidiyorum. Bir sabah gidiyorum, bir öğlenden sonra gidiyorum. Bu psikolojiyi anlamak mümkün değil. Ben 4 torunuma her gün bilenler bilirler, her gün 3’er tane balon takıyorum. Balon makinesi aldım. Balonlar havada uçtuğu vakit onlar canlı üzere geliyor" dedi.
Grand Kartal Otel’de çıkan yangında oğulları Bilal Gültekin, Enes Gültekin, kızı Rümeysa Gültekin, gelini Sena Gültekin ve 4 torunu olmak üzere toplamda 8 yakınını kaybeden avukat Yüksel Gültekin, duruşmanın yapıldığı okulun önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Yüksel Gültekin, "Ben, bugün burada bizimle birlikte olan gerek siyasi parti temsilcilerine, gerek sizlere, halka, sevenlerimize, destekçilerimize, bu acı olayı gündemde tutan herkese şükranlarımı arz ediyorum. Bugün 167. gün. Bu kazada şehit olduğuna inanıyoruz yavrularımızın. Şehit düşen 38 yaşındaki Bilal Gültekin’in, 38 yaşındaki Zehra Sena Gültekin’in, 35 yaşındaki eczacı Rumeysa Gültekin’in, 32 yaşındaki doktor Enes Gültekin’in, 11 yaşındaki Sümeyye’nin, 8 yaşındaki Yusuf Sinaneddin’in, 5 yaşındaki Muhammed Selin’in ve 2,5 yaşındaki Bekir Sadık’ın bir kısmının babası, bir kısmının dedesiyim. Bugün 167. gün. Benim evlatlarım çok değerliydi, en az benim evlatlarım kadar öteki bu olayda şehit düşen 70 evladın ailesinin de birebir halde, benimle birebir hisler içinde olduğunu kestirim ediyorum. Bu 167 gündür biz rastgele bir halde yiyemiyoruz, içmiyoruz, uyumuyoruz. Gündüzler gecelere, geceler gündüzlere karıştı. Doğal ki evlatlarımızı geri getirmemiz mümkün değil" dedi.
"Belki bir mal zararıyla kurtulabilecek bir olay maalesef tarihi bir faciaya döndü"
Gültekin, "Bizim bundan sonra tek vazifemiz gerek, yaklaşık bir saat boyunca devam eden yangında 2-3 sefer odalarına çıkan, inen otel sahiplerinin aileleri 13. kattaydı. Benim evladım Rümeysa, Bilal ve Enes 6’ncı kattaydı. Sonuç itibariyle garajdaki iki arabayı, örtbas etme sıkıntısına düşmeselerdi şu an burada sonuç itibariyle tahminen bir mal zararıyla kurtulabilecek bir olay maalesef tarihi bir faciaya döndü. 61 yaşındayım, eşimde o denli. Bütün ailemi kaybettim. Yaşadığımız müddet boyunca bizim artık hayatta tek gayemiz var. Bu olaya sebep olan, irili ufaklı yani resepsiyonistinden tutun da aşçısından, otel sahibinden, müdürüne kadar kim varsa cezalandırılması. Savcıya da çok teşekkür ediyorum. Titiz bir soruşturma yürütüldü. Mesleksel olarak da bunun takipçisiyim. Lakin maalesef bu olayda en az onlar kadar şu an yargılananlar kadar hatalı tahminen daha suçlu olan Turizm Bakanlığı yetkilileri ve Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri kanunu muhafaza kılıfı altında maalesef huzura getirilmediler. Bizim tek misyonumuz var. Bu mevzuda sizlerden de hassaslık ve dayanak rica ediyoruz. Adalet Bakanımızın bir kelamı var. Adalet Bakanımız diyor ki; ’Hiç kimse hukuk ve kanunlar karşısında layüsel değildir’ 35 yıllık bir avukat olarak, aynen katılıyorum" diye konuştu.
"Yangınla ilgili çok önemli eksiklikler tespit etmişler"
Dosyada yer alan uzman raporuna değinen Yüksel Gültekin, "Bilirkişi incelemesinde, Turizm Bakanlığı’nın yetkililerinin birinci derece sorumlu olduğu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin de birinci derece sorumlu olduğunu tespit etti. Bu otelin, böylesi bir turizm tesisinin 3 yıldan beri Vilayet Sıhhat Güvenliği uzmanı yok. Ondan evvel de sırf 10 dakika Vilayet Sıhhat Güvenliği uzmanı çalıştırmışlar. Turizm Bakanlığı yetkilileri bakın çok acı. Evrakta rapor var. 2005 yılında burada inceleme yapmışlar, rapor düzenlemişler. Yangınla ilgili çok önemli eksiklikler tespit etmişler. Sonuç itibariyle rastgele bir süreç yapmamışlar. 2008’de tıpkı biçimde rapor düzenlemişler, hiçbir süreç yapmamışlar" biçiminde konuştu.
"Bunun üstünü bugün örtebilirsiniz, yarın örtebilirsiniz lakin sonraki gün örtemezsiniz"
Gültekin, kelamlarına şöyle devam etti:
"Bunun üstünü bugün örtebilirsiniz, yarın örtebilirsiniz lakin sonraki gün örtemezsiniz. Yaşadığımız mühlet boyunca mevcut Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilgili yetkililerin, Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı’nın ilgili yetkililerin tıpkı burada içeride olduğu üzere yargılanması için ömrümün sonuna kadar gayret edeceğimden hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bu olay sebebiyle başta Cumhurbaşkanımız değerli eşi, evlatları ve tüm ailesi 167 gündür olayın birinci meydana geldiği andan itibaren bugüne kadar ilgilerini, dayanaklarını, dualarını esirgemediler. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Ayrıyeten CHP Genel Lideri Özgür Özel Bey hem taziye ziyaretinde bulundu hem evlatlarımın mezarını ziyaret etti hem de bugün bizimle birlikte burada oldu. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Gerek şu an misyon yapan bakanların, gerekse emekli bakanların, gerek parlamentoda şu an vazife yapan milletvekillerinin, gerek emekli milletvekilleri, yargının üst seviye bürokratları, yönetimin üst seviye bürokratları hepsi gelerek, bir kısmı telefon ederek acımızı paylaştılar. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Başta Bolu halkı olmak üzere, tüm Türkiye halkına bu olay karşısında gösterdikleri ilgi alaka için teşekkür ediyorum. Bolu kentinin valisi başta olmak üzere, vilayet sıhhat müdürü, müftüsü başta olmak üzere, tüm bürokratlara, atanmış bürokratlara çok teşekkür ediyorum. Belediye Liderimiz Tanju Özcan Bey başta olmak üzere ilçenin tüm belediye liderlerine bu olayda bize gösterdikleri ilgi, alaka ve yakınlık için teşekkür ediyorum. Ancak temel teşekkürü, çatımıza konan güvercinler misali evladımız olarak yanımızdan hiç ayrılmayan bu hoş evlatlara hepsine teşekkür ediyorum"
"Bu olayı unutmayın, unutturmayın"
Adalete güvendiğini vurgulayan Gültekin, "Bu bu davanın asla siyasallaşmasını dilek etmiyorum. Sonuç itibariyle şu kabahatin kişiselliği prensibi mucibince ben hatalıların kulağından tutup bu yargılamanın önüne çıkarılmasını istiyorum. Yaşadığım sürece, nefes aldığım sürece tüm uğraşım ve başka ailelerin gayreti bunun için olacaktır. Sizden ricam şu; bu olayı unutmayın, unutturmayın" diye konuştu.
Ayrıca Gültekin, "Bu hoş evlatlarımın ismini yaşatacak hayır kurumları kuracağız. Bu konuda bir vakıfı da kurduk. Bugün yarın hayatı geçecek. İnşallah evlatlarımızın hayır kapılarını kapanmayacak eserler kazandıracağız" sözlerini kullandı.
"Ben mezara iki defa gidiyorum"
Gültekin, "Takdir edersiniz ki, sayarken bile insanın yorulduğu 8 tane evladı 167 gündür...Ben mezara iki kez gidiyorum. Bir sabah gidiyorum, bir öğlenden sonra gidiyorum. Bu psikolojiyi anlamak mümkün değil. Ben 4 torunuma her gün bilenler bilirler. Her gün 3’er tane balon takıyorum. Balon makinesi aldım. Balonlar havada uçtuğu vakit onlar canlı üzere geliyor. Birinci günde çok yol alınmayacağını biliyorum lakin bu süreci takip edeceğim" dedi.