blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Nisan, 2025 00:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Bolu’da ormanlar küllerinden doğacak: 5 milyondan fazla fidan toprakla buluşacak

Bolu’nun Göynük ve Gerede ilçelerinde geçtiğimiz yıl meydana gelen orman yangınlarında ziyan gören binlerce hektarlık alanın yine ağaçlandırılması için hummalı çalışma yürütülüyor. Takımlar, 2026 yılına kadar toplam 5 milyon 350 bin fidanı toprakla buluşturmayı hedefliyor.
Göynük ilçesi Bekirfakılar köyü kırsalında 15 Ağustos tarihinde çıkan ve rüzgarın tesiriyle süratle yayılarak 3 bin 315 hektarlık ormanlık alanı küle çeviren yangının akabinde bölgedeki tahribatın giderilmesi için çalışma başlatıldı. Hasar tespit sürecinin tamamlanmasının akabinde yanan ağaçların alandan çıkarılmasıyla birlikte ağaçlandırma faaliyetleri de sürat kazandı. Birinci olarak 11 Kasım’da 8 hektarlık alanda fidan dikimi gerçekleştirildi. Bu yılın Nisan ayında 100 hektara karaçam tohumu ekildi. Sonbahar aylarında ise bin hektarlık kısımda dikim yapılması planlanıyor. Orman Genel Müdürlüğü’nün planlamasına nazaran, Göynük’teki tüm yanık alanlar 2026 yılına kadar kademeli biçimde tekrar yeşillendirilecek. Bölgede toplam 4 milyon 900 bin fidanın toprakla buluşturulması bekleniyor.
Gerede ilçesini etkileyen bir öbür büyük yangın ise 21 Ağustos’ta Ankara’nın Kızılcahamam ilçesi hudutlarında başlayarak Gerede’ye kadar ilerlemişti. 22 saat süren çaba sonunda söndürülen yangında 844 hektarlık alan ziyan gördü. Bu alanın da bu yıl içerisinde ağaçlandırılması için hazırlıklar başladı. Gerede’deki yanık alana 450 bin fidan dikilerek bölgenin eski haline dönmesi sağlanacak. Takımlar, her 2 bölgede de toprak işlemeden fidan dikimine kadar tüm süreci titizlikle yürütüyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Ocak, 2026 00:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Bolu’da yılkı atları D-100’e indi: Orta refüjde otladılar

Bolu’da doğal yaşam alanlarından inen yılkı atları, uluslararası geçiş güzergahı olan D-100 kara yolunda görüntülendi. Paşaköy Mahallesi mevkiinde yolun orta refüjüne çıkan atlar, akan trafiğe aldırış etmeden otladı.
Olay, öğle saatlerinde D-100 kara yolunun Paşaköy Mahallesi kesiminde meydana geldi. Şehir merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki At Yaylası bölgesinde yaşayan yılkı atları, kente kadar indi. Araç trafiğinin yoğun olduğu D-100 kara yoluna çıkan atlar, sürücülerin ilginç bakışları arasında yolun ortasındaki refüje geçti.
Refüjdeki çimleri yiyerek karınlarını doyuran atlar, zaman zaman yola yaklaşarak trafikte tehlike oluşturdu. Güzergahı kullanan sürücüler, atlara çarpmamak için hızlarını düşürerek kontrollü şekilde ilerledi. Bir süre orta refüjde otlayan atlar, daha sonra bölgeden uzaklaşarak gözden kayboldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin