Bolu’da mayıs ortasında yağan kar hayrete düşürdü: “Normal değil” - Karabük Haber Postası
boluda mayis ortasinda yagan kar hayrete dusurdu normal degil rEzCEiTU jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Mayıs, 2024 00:12 tarihinde yayınlandı
0
0

Bolu’da mayıs ortasında yağan kar hayrete düşürdü: “Normal değil”

Bolu’da mayıs ayının ortasında yağan karla Köroğlu Dağları beyaza büründü. Mayıs ayında çok nadir kar yağdığını hatırladığını ifade eden 85 yaşındaki Mehmet Dönmez, “Nisan ve mayıs aylarında kar yağdığını hatırlarım. Çok nadir, yağar bu aylarda” dedi.

Bolu’da dün yüksek kesimlerde kar yağışı etkili oldu. Yaklaşık 10 köyün yaylası olan Sarıalan Yaylası ve Köroğlu Dağları’nda etkili olan kısa süreli kar yağışı nedeniyle yeşil alanlar beyaz örtüyle kaplandı. Bölgede 5 santimetrelik bir kar kalınlığı oluştu. Türkiye’nin önemli kayak turizmi merkezlerinden biri olan Kartalkaya Kayak Merkezi’nde de kar yağışı nedeniyle yeşil alanlar beyaz örtüyle kaplandı. Çam ağaçlarının tepesinde oluşan beyaz örtü, muhteşem görüntülere sahne oldu. Yağan kar nedeniyle yüksek kesimlerde de zirai don etkili oldu. Mayıs ayının ortasında yağan kar nedeniyle Bolulu vatandaşlar, kar yağışının bu ayda nadir olduğunu ifade etti.

85 yıllık yaşamında nadir olarak mayıs ayında kar yağdığını hatırladığını dile getiren Mehmet Dönmez, “85 yaşındayım. Seben ilçesindenim. Kar yağan dağlarda bizim yaylalarımız bulunuyor. Buralarda nisan ve mayıs aylarında kar yağdığını hatırlarım. Çok nadir, yağar bu aylarda. Kar yağmasını ormanlara kötü bir etkisi olmuyor. Kar yağışı sonrası don olmadığı sürece. Don olduğunda çam ağaçlarına bir şey olmaz da meyvelere oluyor. Mesela Seben ilçesinde hiç meyve bırakmadı bu sene olan zirai don. Seben’de meyve diye bir şey kalmadı” dedi.

Mayıs ayında kar yağmasının normal olmadığını söyleyen Hakkı Gökdemir, “Normal değil tabii. İlginç kar yağması” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
2 8
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
30 Nisan, 2026 13:19 tarihinde yayınlandı
0
0

EMEKÇİNİN SESİ MİSAK-İ MİLLİ MEYDANINDA YÜKSELECEK

Karabük’te 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, bu yıl Safranbolu’da düzenlenecek yürüyüş ve mitingle kutlanacak. İşçiler, emekçiler, sendikalar ve vatandaşlar “Birlik, Dayanışma ve Mücadele” sloganıyla Misak-ı Milli Meydanı’nda buluşacak

Karabük’te bu yılki 1 Mayıs kutlamalarının adresi Safranbolu oldu. Emek ve dayanışmanın simgesi olan 1 Mayıs kapsamında düzenlenecek etkinlikte, işçiler, emekçiler, sendika temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar bir araya gelecek.

Kutlama programı, 1 Mayıs Cuma günü saat 16.30’da Sunal Tülbentçi Öğretmenevi önünde toplanmayla başlayacak. Buradan hareket edecek kortej, sloganlar ve pankartlar eşliğinde Misak-ı Milli Meydanı’na kadar yürüyecek. Yürüyüşün ardından meydanda konuşmaların yapılacağı kutlama programı gerçekleştirilecek.

“HERKESİ SAFRANBOLU’YA BEKLİYORUZ”

1 Mayıs Komitesi Başkanı Ahmet Avdancı, bu yılki kutlamalara yalnızca Karabük’ten değil, çevre il ve ilçelerden de yoğun katılım beklediklerini söyledi. 1 Mayıs’ın sadece işçilerin değil, toplumun tüm kesimlerinin ortak dayanışma günü olduğunu vurgulayan Avdancı, şunları söyledi:

“İşçileri, emekçileri, emeklileri, çalışanları, gençleri, yaşlıları, kadınları ve erkekleri; kısacası tüm Karabük halkını 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına davet ediyoruz. Birlikte daha güçlü olduğumuzu göstermek ve emeğin değerini hep birlikte vurgulamak için herkesi Safranbolu’ya bekliyoruz.”

HAYAT PAHALILIĞI GÖLGESİNDE 1 MAYIS

1 Mayıs tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlanıyor. Bu yılki kutlamaların odağında, artan hayat pahalılığı, enflasyon karşısında eriyen ücretler ve çalışma koşullarındaki sorunlar yer alıyor. Birçok ilde sendikalar ve sivil toplum kuruluşları tarafından etkinlikler düzenleniyor.

1 MAYIS’IN KÖKENİ

1 Mayıs’ın kökeni, 19. yüzyılın sonlarında ABD’de işçilerin “8 saatlik iş günü” talebiyle başlattığı mücadeleye dayanıyor. 1886’daki Haymarket Olayları’nın ardından 1889’da Paris’te toplanan İkinci Enternasyonal, 1 Mayıs’ı “Uluslararası İşçi Bayramı” ilan etti.

Türkiye’de ilk resmi kutlamalar 1923’te yapıldı. Ancak 12 Eylül 1980 Darbesi’nin ardından 1 Mayıs 1981’den itibaren uzun yıllar yasaklandı ve resmi tatil olmaktan çıkarıldı. 2009 yılında yeniden resmi tatil ilan edilen 1 Mayıs, 2010’dan bu yana “Emek ve Dayanışma Günü” adıyla kutlanıyor.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin