Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Şubat, 2025 04:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Bolu’da kaya düşme tehlikesine karşı 7 konut için tahliye kararı

Bolu’nun Göynük ilçesinde kaya düşmesi tehlikesine karşı 7 konut için tahliye kararı verildi. Konut sahiplerine, konutları tahliye etmeleri için 15 gün müddet verilirken, tahliyeyi gerçekleştirmeyenlere yasal süreç uygulanacak.

Göynük’e bağlı Çeşme Mahallesi’nde bulunan, 1980 yılında ‘afete maruz kalmış bölge’ ilan edilen alanda kaya düşmesi tehlikesine karşı 7 konut için tahliye kararı verildi. Kaya düşmesi ve toprak kayması riski olan bölgede Bolu Afet ve Acil Durum Müdürlüğü grupları inceleme yaptı. Kaya düşme riski bulunan noktadaki 7 konutun tahliye edilmesine ve mühürlenmesine karar verildi. Konut sahiplerine, konutları tahliye etmeleri için 15 gün müddet verilirken, tahliyeyi gerçekleştirmeyenlere yasal süreç uygulanacak.

15 gün mühlet verildi
Göynük Belediyesi Zabıta gruplarınca konut sahiplerine yapılan tebligatta, "İlgili yapının 7269 sayılı Kanunun 13. Hususunun (ç) bendindeki ‘Yer kayması, kaya düşmesi üzere afetlerde tehlikenin devamı yahut tekrarı ihmali üzerine boşaltılan binaların tehlikeye karşı kesin önlem alınıncaya kadar işgaline yahut hasara uğrayanlara müsaade edilmez’ sözü mucibince başta tahliye olmak üzere, belirtilen tüm önlemlerin acilen uygulanması gerektiği bildirilmiştir" denildi.

Bölgedeki konut sahiplerinden Ayfer Uzun, tahliye kararına ait, "Üç gün evvel komşulardan bir telefon aldık. ‘Sizin konutları boşaltıyorlar’ dediler. Sonrasında ise bize tebligat geldi. 15 gün içinde konutu boşaltmamız istendi. Konutumuzun üzerinde "zincirli kaya" olarak isimlendirilen kayalar var. Lakin bu kayalar sadece bizim konutumuzun üzerinde değil, Göynük’ün girişinden başlayıp kuleye kadar devam ediyor. Buna karşın yalnızca bizim bulunduğumuz yedi meskeni tahliye etmeye çalışıyorlar. Son anda bize tebligat geldi ve 15 gün içinde çıkmamız gerektiği söylendi" tabirlerini kullandı.

"Hiçbir şey elde edemezsiniz, dediler"
Evleri boşaltsalar dahi maddi olarak takviye sağlanmayacağını belirten Uzun, "Benim meskenim 1957 yılında yapıldı. O devirde oturduğumuz konut yolun alt tarafındaydı. Daha sonra devlet, yeni bir yer göstererek burada konut yapmamızı söyledi. Konutumuz bu türlü oluştu. 1980’den sonra konutumuzun üst tarafındaki kayalar kırıldı, taş düşmesini engellemek için ağaçlandırma yapıldı ve birtakım tedbirler alındı. Buna karşın hâlâ bizi konutumuzdan çıkarmaya çalışıyorlar. Bize hiçbir alternatif sunulmuyor. Belediye, fonlarında para olmadığını söylüyor. AFAD ise mesken sayısı az olduğu için yardım edemeyeceklerini belirtiyor. ‘Aksi takdirde hiçbir şey yaptıramazsınız, hiçbir şey elde edemezsiniz’ diyorlar" diye konuştu.

"Öncelikli maksat, 15 günlük müddetin durdurulması"
Konuyu mahkemeye taşıdıklarını kaydeden Ayfer Uzun, "Bugün mahkeme açılıyor. Öncelikli gaye, 15 günlük mühletin durdurulması ve konutun mühürlenmesinin engellenmesi. Fakat avukatımız da kesin bir şey söyleyemiyor, sadece ‘Elimden geleni yapacağım’ diyor. AFAD yetkilileriyle de görüştüm. Onlar da ‘Hiçbir şey elde edemezsiniz’ dediler" sözlerine yer verdi.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Nisan, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Üniversite öğrencileri kamp yaparak doğal güzellikleri gördü, sahilde çöp topladı

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından Taşköprü ilçesinde tabiatta hayat ve hayatta kalma kampı düzenlenirken, Cide ilçesinde de kıyı paklığı yapıldı.
Kastamonu Üniversitesi Daima Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (KASÜSEM) tarafından her ay farklı bir ilçede düzenlenmesi planlanan "Doğada Ömür Marifetleri ve Hayatta Kalma Kampı" aktifliğinin beşincisi, Taşköprü ilçesinde muvaffakiyetle gerçekleştirildi. Tabiatla iç içe geçen üç günlük aktiflikte, Kastamonu Üniversitesine bağlı fakülte ve meslek yüksekokullarından 50 öğrenci faal olarak iştirak sağladı.
Taşköprü Belediyesi’nin de takviyeleriyle Sümer Toplumsal Tesisleri’nde kurulan kamp alanında gerçekleştirilen aktiflikte iştirakçiler, istikamet bulma, barınak kurma, ateş yakma, birinci yardım ve doğal ortamda hayatta kalma stratejileri üzere bahislerde hem teorik hem de uygulamalı eğitimler aldı. Alanında uzman akademisyen Öğretim Vazifelisi Hikmet Haberal liderliğinde yürütülen kamp, öğrencilere akademik katkı sağlamanın yanı sıra tabiatla ahenk içinde yaşama marifeti kazandırmayı hedefledi.
Etkinlik kapsamında ayrıyeten kampçılık kuralları, tabiat yürüyüşü teknikleri, bölgenin flora ve faunası, biyoçeşitlilik ve etraf şuuru üzerine eğitimler verildi. Tabiat ve kültür etkileşiminin ön planda olduğu programda; Taşköprü Kent Müzesi, Pompeipolis Antik Kenti, Abdal Hasan Köyü Türbesi ve Hamamı, Donalar Kaya Mezarları, Karadere Barajı, Simens Santral Binası, tarihi Taşköprü ve Sümer Toplumsal Tesisleri’ndeki kendir sulama havuzları üzere tarihi ve kültürel alanlar yerinde ziyaret edilerek incelendi.
Kamp boyunca çadır kurma, kamp alanı idaresi ve tabiatta hayat hünerleri uygulamalı olarak öğrencilere aktarıldı. İştirakçiler, hem tabiat ile başa çıkabilme maharetlerini geliştirdi hem de lokal kültürü tanıma ve doğal kaynakların değerini yerinde gözlemleme fırsatı buldu.
Kampı muvaffakiyetle tamamlayan öğrenciler, hem teorik bilgilerini pekiştirdi hem de unutulmaz bir tecrübe yaşadı.
Kastamonu Üniversitesi Öğretim Vazifelisi Hikmet Haberal, bu tıp aktifliklerin etraf şuuru, tabiat sevgisi ve hayatta kalma hünerleri kazandırma açısından büyük değer taşıdığını vurguladı.

Cide ilçesinde kıyıda etraf paklığı yapıldı
Bu yıl 49’uncusu düzenlenen Turizm Haftası aktiflikleri çerçevesinde Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi öncülüğünde Cide ilçesinde etraf paklığı yapıldı. Kastamonu Üniversitesi tarafından öğrenciler, otobüslerle Cide ilçesine getirildi. Burada öğrenciler, kıyıda etraf paklığı yaparak örnek bir davranış sergiledi. Ayrıyeten aktiflikte öğrencilere etrafın kıymeti ve pak tutulması gerektiği hususları da anlatıldı.
Etkinlik sonunda konuşan Kastamonu Üniversitesi Öğretim Vazifelisi Hikmet Haberal, "Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde Turizm Fakültesi olarak Cide’ye geldik. Cide’de kıyıda öğrencilerimizle birlikte kıyı paklığı yaptık. Öğrenci kardeşlerimizle birlikte toplumsal sorumluluk projesi olarak kıyılarımızı temizliyoruz. Eko Turizm ve Etraf Topluluğu ile Gönüllüler Topluluğuyla birlikte Cide’de kıyıda paklık faaliyeti yürüttük. Katılan tüm öğrenci kardeşlerimize ve bizlere bu imkanları ve takviyeleri veren herkese teşekkür ediyorum" sözlerini kullandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.