Karabük Postası tarafından
22 Eylül, 2023 15:23 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Bolu’da 486,27 milyon dolarlık element yakalanmış

Bolu’da 2019 yılında İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, Atatürk Orman Parkı yanında durdurulan bir otomobilde nükleer silah başlıkları ve atom enerjisi santrallerinde kullanılan 18,01 gram kaliforniyum ele geçirilmişti. O dönemde edinilen bilgilere göre Türkiye’de ithali, sevki ve bulundurulması izne tabi olan madde, incelenmek üzere Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna gönderilmişti. Kaliforniyumun yüksek fiyatı, nadirliği, üretim zorluğu, yüksek radyoaktivitesi ve sınırlı kullanım alanlarıyla doğrudan ilişkilidir. Bilimsel araştırmalar ve endüstriyel uygulamalar için vazgeçilmez olsa da, Kaliforniyumun fiyatı milyonlarca doları buluyor. Dünyanın en nadir elementlerinden olan ve geçtiğimiz yıllarda Bolu’da da bulunan kaliforniyum, yüksek fiyatıyla adeta dudak uçuklatıyor. 0,1 gram bulanın bile ömrü boyunca çalışmasına gerek kalmayacağı kaliforniyum ile ilgili bilgiler şöyle yer aldı. Uzmanlar: "Kaliforniyum, kimyasal sembolü “Cf” ve atom numarası 98 olan, son derece nadir bulunan bir kimyasal element. Kaliforniyumun yüksek fiyatı, öncelikle doğada son derece nadir bulunmasından kaynaklanıyor. Kaliforniyumun doğada bulunma oranı oldukça düşüktür, bu yüzden elde edilmesi son derece zor ve maliyetlidir. Kaliforniyumun üretimi, nükleer reaktörlerde yapılabilen karmaşık ve pahalı bir süreç gerektirir. Kaliforniyum, yüksek radyoaktiviteye sahip bir elementtir ve bu nedenle özel güvenlik önlemleri gerektirir. Kaliforniyumla çalışmak, özel laboratuvar koşullarını ve uzmanlık gerektirir, bu da maliyeti artırır. Bu element, genellikle nükleer araştırmalar, nükleer fizik çalışmaları ve belirli endüstriyel uygulamalar için kullanılır. Ancak bu uygulamalar sınırlıdır ve bu, Kaliforniyumun yüksek fiyatına rağmen devam eden bir talebi sınırlar." dedi. Bilim dünyasında önemli bir yere sahip olan Kaliforniyum, bilinen yüksek fiyatıyla gündeme geldi. 1 gram Kaliforniyumun fiyatının 27 milyon Amerikan Doları’nı aştığı belirtildi. Ülkemizin ve insanlığın hayrına kullanılması büyük önem taşıyor. (Gerede Medya Takip)

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
20 Kasım, 2025 14:53 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Safranbolu’da Pazarcı Esnafına Çorba İkramı

Safranbolu Belediyesi Çağıl Güleç Özbey Hayır Çarşısı ekipleri tarafından soğuk kış günlerinde Perşembe Pazarı esnafına yönelik başlatılan sıcak çorba ikramı sürüyor.

Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, Başkan Yardımcısı Kemal Akgül ile birlikte çorba dağıtımına katılarak esnafla bir araya geldi. Pazarcı esnafı ile birlikte çorbasını içen Başkan Köse, ardından tezgahları tek tek gezerek esnafa hayırlı işler diledi. Bazı esnaflardan siftah alışverişi de yapan Köse, esnafın görüş, öneri ve taleplerini dinleyerek ilgili birimlere çözüm talimatı verdi.

Çorba ikramından memnuniyetlerini dile getiren pazar esnafı, Başkan Köse ve ekibine teşekkür etti. Öte yandan esnafın, neredeyse her pazar tezgâhında demledikleri sıcak çaydan ikram ettiği, Başkan Köse’nin de esnaflara ilgiler ve ikramları için teşekkür etti. Ziyaret, hatıra fotoğraflarının çekilmesinin ardından sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin