Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
22 Eylül, 2023 15:23 tarihinde yayınlandı
0

Bolu’da 486,27 milyon dolarlık element yakalanmış

Bolu’da 2019 yılında İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, Atatürk Orman Parkı yanında durdurulan bir otomobilde nükleer silah başlıkları ve atom enerjisi santrallerinde kullanılan 18,01 gram kaliforniyum ele geçirilmişti.

O dönemde edinilen bilgilere göre Türkiye’de ithali, sevki ve bulundurulması izne tabi olan madde, incelenmek üzere Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna gönderilmişti.

Kaliforniyumun yüksek fiyatı, nadirliği, üretim zorluğu, yüksek radyoaktivitesi ve sınırlı kullanım alanlarıyla doğrudan ilişkilidir. Bilimsel araştırmalar ve endüstriyel uygulamalar için vazgeçilmez olsa da, Kaliforniyumun fiyatı milyonlarca doları buluyor.

Dünyanın en nadir elementlerinden olan ve geçtiğimiz yıllarda Bolu’da da bulunan kaliforniyum, yüksek fiyatıyla adeta dudak uçuklatıyor. 0,1 gram bulanın bile ömrü boyunca çalışmasına gerek kalmayacağı kaliforniyum ile ilgili bilgiler şöyle yer aldı.

Uzmanlar: “Kaliforniyum, kimyasal sembolü “Cf” ve atom numarası 98 olan, son derece nadir bulunan bir kimyasal element. Kaliforniyumun yüksek fiyatı, öncelikle doğada son derece nadir bulunmasından kaynaklanıyor. Kaliforniyumun doğada bulunma oranı oldukça düşüktür, bu yüzden elde edilmesi son derece zor ve maliyetlidir. Kaliforniyumun üretimi, nükleer reaktörlerde yapılabilen karmaşık ve pahalı bir süreç gerektirir. Kaliforniyum, yüksek radyoaktiviteye sahip bir elementtir ve bu nedenle özel güvenlik önlemleri gerektirir. Kaliforniyumla çalışmak, özel laboratuvar koşullarını ve uzmanlık gerektirir, bu da maliyeti artırır. Bu element, genellikle nükleer araştırmalar, nükleer fizik çalışmaları ve belirli endüstriyel uygulamalar için kullanılır. Ancak bu uygulamalar sınırlıdır ve bu, Kaliforniyumun yüksek fiyatına rağmen devam eden bir talebi sınırlar.” dedi.

Bilim dünyasında önemli bir yere sahip olan Kaliforniyum, bilinen yüksek fiyatıyla gündeme geldi. 1 gram Kaliforniyumun fiyatının 27 milyon Amerikan Doları’nı aştığı belirtildi. Ülkemizin ve insanlığın hayrına kullanılması büyük önem taşıyor. (Gerede Medya Takip)

Bizi sosyal medyadan takip edin
zonguldaktaki yuksek ses cinayeti davasinda saniga muebbet hapis B4z6jdFw
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Mayıs, 2026 00:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Zonguldak’taki yüksek ses cinayeti davasında sanığa müebbet hapis

Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde araç park etme ve yüksek sesle müzik dinleme tartışması yüzünden 24 yaşındaki komşusu Dilara Yıldırım’ın hayatını kaybettiği, Faruk B.’nin ise yaralandığı olayda tutuklu sanık Serdar S., “kadına karşı kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Zonguldak 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına, tutuklu sanık Serdar S. taraf avukatları ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı katıldı. Bakanlık avukatı, iddia makamının mütalaasına katıldıklarını belirterek sanığa indirimsiz ceza verilmesini talep etti.

“Bilerek ve isteyerek yapmadım, kazaydı”

Duruşmada söz hakkı verilen tutuklu sanık Serdar S., maktul Dilara Yıldırım ile aralarında daha önceden bir husumet bulunmadığını öne sürdü. Olayın bir kaza olduğunu savunan S., “Kendisiyle hiç kavga etmedik. Olay günü de bilinçli bir saldırıda bulunmadım, kazayla oldu. Yaralandığını duyunca 112’yi kendim aradım. Yaşananlardan pişmanım, keşke böyle yaşanmasaydı” dedi.

“19 santimetrelik bıçak sadece 2.2 santimetre girdi”

Sanık avukatı ise savcılığın esas hakkındaki mütalaasına katılmadıklarını belirterek eylemin kasten değil, taksirle gerçekleştiğini iddia etti. Olay gecesi maktul ve müştekinin araçla geldiğini, gürültü nedeniyle alt kata inen müvekkilinin babasının kovalandığını gördüğünü belirten sanık avukatı, “Müvekkilim ıssız bir yerde olmaları sebebiyle içgüdüsel olarak kendisini korumak adına bıçağı almıştır. Yerde aracın lastiklerini keserken arkadan saldırıya uğramış, ayağa kalktığı sırada elindeki 19 santimetrelik bıçak kaza sonucu maktulün karın bölgesine isabet etmiştir. Bıçak sadece 2.2 santimetre derine inmiş ve hiçbir organa zarar vermemiştir. Eylem kasti olsaydı sonuç çok daha ağır olurdu. Olayın hemen ardından ambulans aranarak kazayla yaralanma ihbarı yapılmıştır. Müvekkilimin ’taksirle adam öldürme’ suçundan cezalandırılmasını ve lehe olan indirimlerin uygulanmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Son sözü sorulan sanık, “Pişmanım. Tamamen kazayla oldu. Bilerek, isteyerek bir şey yapmadım” ifadelerini kullandı.

Haksız tahrik indirimi uygulanmadı

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Serdar S.’nin maktul Dilara Yıldırım’a yönelik eylemini “kadına karşı kasten öldürme” olarak değerlendirdi. Ağırlaştırılmış müebbet hapis öngörülen suçta takdiri indirim maddelerini uygulayan heyet, sanığa ’müebbet hapis’ cezası verdi. Mahkeme, cinayet yönünden sanığa haksız tahrik indirimi uygulamadı.

Öte yandan olay gecesi müşteki Faruk B.’ye yönelik eylemleri nedeniyle de sanığa, bıçakla ’kasten yaralama’ suçundan 7 ay 15 gün, ’mala zarar verme’ suçundan ise 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Sanığın tutukluluk halinin devamına hükmedildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin