Reklam
Reklam

Bolu’da 486,27 milyon dolarlık element yakalanmış

Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
22 Eylül, 2023 15:23 tarihinde yayınlandı
0

Bolu’da 2019 yılında İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, Atatürk Orman Parkı yanında durdurulan bir otomobilde nükleer silah başlıkları ve atom enerjisi santrallerinde kullanılan 18,01 gram kaliforniyum ele geçirilmişti.

O dönemde edinilen bilgilere göre Türkiye’de ithali, sevki ve bulundurulması izne tabi olan madde, incelenmek üzere Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna gönderilmişti.

Kaliforniyumun yüksek fiyatı, nadirliği, üretim zorluğu, yüksek radyoaktivitesi ve sınırlı kullanım alanlarıyla doğrudan ilişkilidir. Bilimsel araştırmalar ve endüstriyel uygulamalar için vazgeçilmez olsa da, Kaliforniyumun fiyatı milyonlarca doları buluyor.

Dünyanın en nadir elementlerinden olan ve geçtiğimiz yıllarda Bolu’da da bulunan kaliforniyum, yüksek fiyatıyla adeta dudak uçuklatıyor. 0,1 gram bulanın bile ömrü boyunca çalışmasına gerek kalmayacağı kaliforniyum ile ilgili bilgiler şöyle yer aldı.

Uzmanlar: “Kaliforniyum, kimyasal sembolü “Cf” ve atom numarası 98 olan, son derece nadir bulunan bir kimyasal element. Kaliforniyumun yüksek fiyatı, öncelikle doğada son derece nadir bulunmasından kaynaklanıyor. Kaliforniyumun doğada bulunma oranı oldukça düşüktür, bu yüzden elde edilmesi son derece zor ve maliyetlidir. Kaliforniyumun üretimi, nükleer reaktörlerde yapılabilen karmaşık ve pahalı bir süreç gerektirir. Kaliforniyum, yüksek radyoaktiviteye sahip bir elementtir ve bu nedenle özel güvenlik önlemleri gerektirir. Kaliforniyumla çalışmak, özel laboratuvar koşullarını ve uzmanlık gerektirir, bu da maliyeti artırır. Bu element, genellikle nükleer araştırmalar, nükleer fizik çalışmaları ve belirli endüstriyel uygulamalar için kullanılır. Ancak bu uygulamalar sınırlıdır ve bu, Kaliforniyumun yüksek fiyatına rağmen devam eden bir talebi sınırlar.” dedi.

Bilim dünyasında önemli bir yere sahip olan Kaliforniyum, bilinen yüksek fiyatıyla gündeme geldi. 1 gram Kaliforniyumun fiyatının 27 milyon Amerikan Doları’nı aştığı belirtildi. Ülkemizin ve insanlığın hayrına kullanılması büyük önem taşıyor. (Gerede Medya Takip)

Bizi sosyal medyadan takip edin

Kumluca’da yangın paniği

kumlucada yangin panigi pgRGqnL4
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Haziran, 2026 04:00 tarihinde yayınlandı
0 0

Bartın’ın Ulus ilçesine bağlı Kumluca beldesinde otluk alanda çıkan yangın paniğe neden oldu.

Kumluca beldesinde Çay Kenarı mevkiinde henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Saat 21.00 sıralarında çıkan yangını fark eden çevredeki vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye itfaiye ekipleri sevk edildi. Paniğe neden olan yangına müdahale eden ekipler, kısa sürede alevleri kontrol altına aldı. Yangında herhangi bir can kaybı ya da yaralanma yaşanmadığı öğrenilirken, yaşanan olayla ilgili inceleme başlatıldı.

Yangının çıkış nedeni ise yapılacak araştırmanın ardından netlik kazanacağı öğrenildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin