Boğulma Olaylarını Önlemek için Toplantı Düzenlendi - Karabük Haber Postası
Reklam Alanı — Gövde Üst Bu alana reklam ver
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
17 Nisan, 2015 07:25 tarihinde yayınlandı
0
0

Boğulma Olaylarını Önlemek için Toplantı Düzenlendi

BARTIN ‘da ‘Plaj Boğulmalarını Önleme Faaliyetleri Toplantısı’ yapıldı.
Batı Karadeniz’de deniz sezonunun açılmasına sayılı günler kala resmi kurumlar olası boğulmalara karşı tedbir almak için toplantı düzenledi.
Bu kapsamda Bartın’da Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu başkanlığında yapılan toplantıda alınacak tedbirlerle ilgili maddeler karara bağlandı. Toplantıda, 2014 yılında yapılan çalışmalarla ilgili katılımcılara bilgilendirmede yapıldı. Yapılan bilgilendirmede, 2014 yılı içerisinde yapılan çalışmalar sayesinde Bartın’da ölümlü boğulma vakalarında 2013 yılına göre yüzde 92’lik bir azalma meydana geldiği belirtildi.
Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu, 2014’teki başarıyı daha da yukarılara taşımak zorunda olduklarını, vatandaşların huzur ve can güvenliği içerisinde tatillerini geçirmeleri için kurumların özverili şekilde çalışmalarını istedi.
Daha sonra görüşülen gündem maddelerine göre Bartın’da halkın yoğun ilgi gösterdiği plajlardaki tüm yüzme alanlarının, mülki amir koordinesinde plaj işletmecisi ve sorumlusu tarafından yüzer emniyet şamandıraları ile belirlenmesi, çeken akıntıdan en çok etkilenen Çakraz, İnkumu, Mugada, Güzecehisar, Büyük Kızılkum-Hatipler sahillerinde bulunan yüzme alanlarında cankurtaran hizmeti verilmesi, çeken akıntı konusunda vatandaşların, Bartın’a tatil maksadıyla gelen misafirlerin ve özellikle öğrencilerin afiş, broşür, eğitim filmi ve benzeri araçlar kullanılarak bilinçlendirilmesi,hava ve deniz durumunun kötü olduğu zamanlarda cankurtaran kulelerine kırmızı bayrak çekilmesine ve her 15 dakikada bir ‘Güçlü olan Çeken Akıntı ölümlü boğulma olaylarına sebep olmaktadır. Ağır deniz koşulları nedeniyle denizde yüzmek tehlikeli ve yasaktır.’ anonsu yapılmasına ve yasağa uymayan şahıslara Bartın Valiliği emri gereği 5326 sayılı Kabahatler Kanununa istinaden idari yaptırım uygulanması, kendisinin ve başkalarının can güvenliğini tehlikeye atanlar hakkında 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nun 13. maddesinin uygulanması, resmi tatillerde plajlarda oluşan yoğun nüfus artışına ilişkin önlemlerin arttırılması, sahil bölgelerinde devriye görevlerinin artırılarak plajlardaki düzen ve intizamın sağlanması, araç trafiğinin düzenli olarak işlemesi hususunda gerekli tedbirlerin alınması ve plaj bölgelerinde 112 Acil Servis ekibi görevlendirilmesi karara bağlandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
tasarim11
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Nisan, 2026 15:42 tarihinde yayınlandı
0
0

Lise öğrencileri 50 yıllık şarkı sözlerini kodla analiz etti: “Türkçe müzik toplumu ana kilitliyor”

Mühendis kökenli öğretmen ve 9. sınıf öğrencilerinden oluşan ekip, Türkçe pop müziği üzerine yürüttükleri araştırmada 50 yıllık şarkı sözlerinde kullanılan fiil zamanlarını Python programlama diliyle analiz etti. 12 bin 397 fiilin incelendiği çalışma, Türkçe pop müziğinde şimdiki zaman kullanımının son 50 yılda iki kattan fazla arttığını ortaya koydu. Araştırma, VIII. Ulusal Çocuk Araştırmaları Kongresi’nde sözlü sunum olarak paylaşılacak.
Karabük Alparslan Gazi Anadolu Lisesi’nden Öğretmen Nur Kabave Kutlu öncülüğünde yürütülen araştırmada, 1975-2025 yılları arasında Türkçe pop müziğinden seçilen 200 şarkının sözleri incelendi. Python tabanlı veri analiziyle gerçekleştirilen çalışmada toplam 12 bin 397 fiil değerlendirildi.
Araştırma sonuçlarına göre, 1975-2000 döneminde yüzde 4,49 olan şimdiki zaman kullanımı, 2000-2025 döneminde yüzde 9,64’e yükseldi. Aynı dönemde geniş zaman kullanımı ise yüzde 37,94’ten yüzde 32,04’e geriledi. Araştırmacılar, bu değişimin toplumun dil üzerinden “anı yaşayan”, hızlı ve geçici olana yönlendirildiğine işaret ettiğini değerlendirdi.
Çalışmaya ilişkin açıklamada bulunan Öğretmen Nur Kabave Kutlu, şarkı sözlerindeki dönüşümün yalnızca içerikle sınırlı olmadığını belirterek, “Şarkı sözlerindeki kaba içerikler çoğu zaman dikkat çekiyor. Biz ise kimsenin bakmadığı bir noktaya, fiil zamanlarına odaklandık. Çünkü toplumdaki değişimin izleri çoğu zaman dilin içinde saklıdır” dedi.
Araştırmanın disiplinlerarası yönüyle de dikkat çektiğini ifade eden Kutlu, mühendislik ve sosyal bilim yöntemlerinin bir araya getirildiğini söyledi. Projede Python kodlamasını öğrenci Emir Demirer yürütürken, araştırmacılar Esma Nur Ergin ve Defne Dursun da verilerin edebi ve toplumsal yorumlanmasına katkı sundu.
Kutlu, “Şarkı sözlerinde sadece kelimeler değil, zaman algısı da değişiyor. Öğrencilerimizle bunu verilerle ortaya koymaya çalıştık” ifadelerini kullandı.
Dünyanın ilk ve tek çocuk araştırmaları kongresi olarak gösterilen VIII. Ulusal Çocuk Araştırmaları Kongresi’nde 8 Mayıs 2026’da sunulacak araştırma, bilimsel özgünlüğüyle de dikkat çekti. Kongre hakem değerlendirmesinde çalışma için, “Geleneksel dilbilim çalışmalarını modern veri analizi yöntemleriyle birleştiren, özgünlüğü ve bilimsel derinliği yüksek bir bildiri” ifadeleri kullanıldı.
Liseli öğrencilerin kodlama ve veri analiziyle ortaya koyduğu çalışma, müzik, dil ve toplum ilişkisine farklı bir bakış sunmasıyla önem taşıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin