blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Mayıs, 2024 16:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

’Böbrek üstü bezi, yüksek tansiyona neden olabilir’

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hulusu Atmaca, böbrek üstü bezlerinin yüksek tansiyona neden olabileceğini söyledi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği’nden Prof. Dr. Hulusi Atmaca, hormonal hipertansiyon hakkında bilgilendirmede bulundu. Hipertansiyonun tanımını yapan Prof. Dr. Atmaca, “Halk arasında ‘tansiyon hastalığı’ olarak isimlendirilen ve erişkin nüfusun yüzde 25’ini etkileyen hipertansiyon, kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin önemli bir sebebidir. Hastalığın uygun önlem ve tedavisi, bu ölümleri etkili bir şekilde azaltmaktadır. Etkili tedavi şartlarından biri de hipertansiyonun nedenini tespit edip nedene yönelik tedavi planlamasıdır” dedi.

“Hipertansiyon, böbrek üstü bezi hipertansiyonuna bağlı gelişir”
Hormonal hipertansiyon hakkında bilgi veren Prof. Dr. Atmaca, “Hipertansiyonun yüzde 90 nedeni bilinmez, ancak yüzde 10 nedeni sekonder hipertansiyon olarak adlandırılan böbrek üstü bezi hipertansiyonuna yani hormonal hipertansiyona bağlı gelişir. Böbrek üstü bezi başlıca 3 çeşit hormon salgılamaktadır. Bu hormonlardan birinin aşırı salgılanması söz konusu olduğu hastalarda böbrek üstü bezi hipertansiyonu gelişir. Böyle hastalarda uygun ilaç tedavisi ile kan basıncı daha az ilaçla ve daha kolay kontrol altına alınabilmektedir. Ayrıca, uygun hastalarda aşırı çalışan böbrek üstü bezinin cerrahi olarak çıkarılmasıyla hastaların çoğunda hipertansiyon düzelir ve ilaç tedavisine gerek kalmaz. Bu yüzden tansiyonu olan hastalarda kimlerin böbrek üstü bezi veya hormonal hipertansiyon açısından taranması gerektiği sorusu önem kazanır” diye konuştu.

Bu belirtilere dikkat
Prof. Dr. Atmaca, böbrek üstü veya hormonal tansiyonun hangi kişilerde daha sık görülebileceğini şöyle sıraladı: “Ataklar halinde tansiyonda ani yükselme ve düşmesi olanlar. Üç adet veya daha fazla ilaca rağmen tansiyonu kontrol altında olmayanlar. Aile bireylerinde yaygın tansiyon veya ani ölüm hikâyesi olanlar. Böbrek üstü bezinde kitlesi olanlar. Kan potasyum düzeyi düşük olanlar. Anestezi, entübasyon, cerrahi, gebelik, anjiografi sırasında hipertansif atak ve açıklanamayan şok hikâyesi olanlar. Hipertansiyonun genç yaşlarda (20 yaş öncesi) başlaması. Hipertansiyonun ileri yaşlarda (50 yaş üstü) başlaması ve deride çürükler, mor çatlaklar ve kas güçsüzlüğü olanlar.”
Atmaca ayrıca, “Bahsi geçen özelliklerden en az birini taşıyanların böbrek üstü bezi veya hormonal tansiyon açısından endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanına başvurması gereklidir” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Kasım, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Bakan Uraloğlu: “İlk göreve geldiklerinde 4.7 milyon kullanıcının bilgileri yurt dışına çıkarılmıştır”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamasıyla 4.7 milyon kullanıcının bilgilerinin yurtdışına çıkarıldığını belirterek, "İlk vazifeye gelindiği anda bu yapılmıştır. Bu türlü bir iradeye mi biz bu ülkeye teslim edeceğiz. Allah’ın müsaadesiyle etmeyeceğiz" dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Trabzon’da düzenlenen AK Parti Mahallî İdareler Başkanlığı Bölge Toplantısı’na katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Bakan Uraloğlu, 2053 yılında demiryolu ağını 17 bin 500 kilometreye çıkartılacağını belirterek, "Ülkemizi 2 bin 251 kilometrelik süratli demir yolu yaparak yüksek süratli demir yolu ağları ile tanıştırdık. Önümüzdeki aylarda 225 kilometre süratli giden yerli ve ulusal yüksek süratli tren setimizi raylarda denemeye başlayacağız. İnşallah 2028 yılında 14 bin kilometre olan demiryolu ağımızı 17 bin 500 kilometreye çıkartacağız. 2053 yılında da 28 bin 500 kilometreye çıkartacağız. 2053’e kim sağ kim selamet diye bir yaklaşım olabiliyor. Tabi ben Rabbimden kendi adıma 2053’ü bana görmeyi nasip etsin diye niyaz ediyorum. Daima birlikte inşallah. 48 saatte süratli trenlerle bütün Türkiye’yi dolaşma imkanına inşallah nasip olacağız" dedi.

"İstikbali bilgiler dahil hepsi daima beraberinde yurt dışına çıkarılmıştır"
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamasıyla 4.7 milyon kullanıcının bilgilerinin yurtdışına çıkarıldığını kaydeden Bakan Uraloğlu, "Biz ideoloji değil insanı merkeze koyduk. Hengame değil hizmet odaklı olduk. Rant değil proje odaklı olduk. Laf değil hakikaten icraat odaklı olduk. Lakin maalesef ülkede muhalefet yapma ismine olanlar bunun tam karşıtından hareket etmişlerdir. Yürütülen kimi isimli soruşturmalar var biz bunun hiçbir yerinde yokuz. Şikayet eden kendileri, itirafçı olan kendileri, iç hengame eden kendileri ancak isimli makamlar elbette takip ediyor. Benim Bakanlığımı ilgilendiren bir tarafı huzurlarınızda paylaşmak istiyorum. İstanbul’un ferdî bilgileri ile ilgili soruşturmanın bir modülü var ondan bahsedeceğim. İstanbul’daki Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamaya koyduğu 4.7 milyon kullanıcının bilgileri. O bilgilerde bütün şahsî bilgiler var. İrtibat bilgilerinden, TC kimlik numarasına, mail adresine, mesken ve iş adresine bütün bilgileri var. Birebir vakitte pozisyon bilgisini paylaştığı için bütün gününü hayatını nerede geçirdiğinin bilgileri var. Hasebiyle sizin özeliniz neredeyse ne varsa bütün bilgiler yurt dışına çıkarılmıştır. Bunun en suçsuz mazereti seçimlere yönelik insanlara ulaşma mazeretidir. Bunu da yaptılar zati. Kim Abdulkadir Uraloğlu. Kimdir bu; AK Partilidir. Tamam onun önüne biz hangi reklamları nerede nasıl çıkarırsak onu tesirler kendimize oy verdiririz. Bu en saf olanıdır. Fakat istikbali bilgiler dahil hepsi daima beraberinde yurt dışına çıkarılmıştır. Birinci vazifeye gelindiği anda bu yapılmıştır. Bu türlü bir iradeye mi biz bu ülkeye teslim edeceğiz. Allah’ın müsaadesiyle etmeyeceğiz. Biz bu ülkeye hizmet etmeye daima bir arada devam edeceğiz. İnancımız, çabamız, sadakatimiz ile yolumuza Allah’ın müsaadesiyle devam edeceğiz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini almadan 2029’u konuşmamızın bir manası yok. 2027 mi olur 2028 mi olur seçimi Allah’ın müsaadesiyle inşallah beraberce alacağız. Bu ülkeye bütün gruplarımızla birlikte bütün dava arkadaşlarımızla bir arada hizmet etmeye devam edeceğiz" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin