Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Eylül, 2024 16:00 tarihinde yayınlandı
0

Bimetal soğutucu ile elektronik bileşenler ve LED aydınlatmalar daha uzun ömürlü olacak

Hitit Üniversitesinde, elektronik bileşenlerin ve LED aydınlatmaların daha uzun ömürlü çalışmalarını sağlamak amacıyla TÜBİTAK projesi başlatıldı. Proje kapsamında bakır ve alüminyumdan oluşan (Bimetal) soğutucu üretilecek.

Hazırlanan projeyle elektronik bileşenler ve LED aydınlatmalardaki mevcut soğutucuların yerine, bakır ve alüminyumdan oluşan (Bimetal) özel geometrik tasarıma sahip soğutucuların kullanılması amaçlanıyor.

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Özdilli’nin yürütücülüğünü yaptığı ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyfi Şevik’in araştırmacı olduğu “Sürtünme Kaynağı ile Al/Cu Bimetal Soğutucu (Heatsink) Tasarım ve İmalatı” başlıklı proje TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Özgür Özdilli, bakır ve alüminyum bileşenlerinden geliştirilecek soğutucunun, tek tip malzemeden üretilen soğutuculara kıyasla daha yüksek soğutma performansına sahip olacağını ifade ederek yeni soğutucu modeliyle elektronik bileşenlerin kullanım ömrünü uzatmayı hedeflediklerini söyledi.

Elektronik devrelerin gelişen teknoloji ile birlikte bileşenlerin aşırı ısınma riskine dikkat çeken Özgür Özdilli, “Soğutucular, kritik bir öneme sahiptir çünkü işlemciler, güç kaynakları ve entegre devreler gibi bileşenler yoğun çalışması sırasında yüksek ısınma eğilimindedirler. Bu bileşenler uzun süreli kullanımlarda aşırı ısınabilir ve bu da performans kaybına, arızalara ve hatta kalıcı hasarlara neden olabilir. Geliştirilecek yeni tip soğutucu, bu tür sorunları önlemeye yardımcı olarak elektronik cihazların ömrünü uzatacaktır.” şeklinde konuştu.

Bu proje ile farklı özel malzemeler ve geometriler kullanarak geleneksel soğutuculara alternatif ürünler üretebileceklerini belirten Doç. Dr. Seyfi Şevik ise bu ürünlerin bilgisayar teknolojilerinden yeni enerji araçlarına kadar geniş bir yelpazede kullanılabileceğini ifade ederek özellikle çip ve LED gibi ısı üreten elektronik bileşenlerin soğutulmasında etkin bir rol oynayabileceğini kaydetti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
karabukte uyusturucu ve kacak tutun operasyonu 8 gozalti J1IR8tRR
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Mayıs, 2026 12:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük’te uyuşturucu ve kaçak tütün operasyonu: 8 gözaltı

Karabük’te jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonlarda uyuşturucu madde ile bandrolsüz tütün ele geçirilirken, 8 kişi gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye göre, İl Jandarma Komutanlığı unsurlarınca il merkezi ve Eskipazar ilçesinde icra edilen 5 ayrı faaliyette, 8 şahsın üzerinde, araçlarında, iş yerinde ve ikametinde arama yapıldı. Yapılan aramalarda 3,30 gram bonzai, 3 gram metamfetamin, amfetamin emdirilmiş farklı ebatlarda 3 adet peçete, 0,42 gram amfetamin hammaddesi, 1 adet hassas terazi ile 3 adet uyuşturucu kullanma aparatı ele geçirildi. Operasyonlarda ayrıca 19 kilogram bandrolsüz kıyılmış tütün ile 3 adet bandrolsüz tütün doldurma makinesi de ele geçirildi.

Gözaltına alınan 8 şüpheli, işlemlerinin ardından adliye sevk edildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin