Türkiye’de yapay zekâ takviyeli anons sistemi kullanılan birinci kent Gümüşhane oldu.
Türkiye’de bir vilayet belediyesi seviyesinde birinci sefer hayata geçirilen yapay zekâ dayanaklı sesli anons sistemi Gümüşhane Belediyesi tarafından devreye alındı. Belediye hoparlörlerinden yapılan günlük bilgilendirme, cenaze ilanı, aktiflik ve ihtar anonsları artık yapay zekâ teknolojisiyle profesyonel bir seslendirme ile vatandaşlara ulaştırılıyor. Yeni sistemde cenaze ilanları erkek sesiyle, öteki anonslar ise bayan sesiyle seslendiriliyor. Uygulama sayesinde acil anonsların telefon üzerinden uzaktan da devreye alınması ve anonsların daha net ve anlaşılır olması hedefleniyor.
"İnsan faktörü olduğu vakit birtakım aksaklıklar yaşanabiliyordu"
Projeyi duyuran Gümüşhane Belediye Başkanı Vedat Soner Başer, "Çağımız teknoloji çağı, biz de belediyemizde teknolojinin bütün imkânlarını kullanmaya çalışıyoruz ve yeni teknolojileri de takip ediyoruz. Daha evvel Kent Rehberi ismi altında akıllı kentler platformuna geçtik. Vatandaşlar tüm talep ve isteklerini ve belediyemizle ilgili tüm süreçlerini bu uygulamaya yüklüyor. Bu halde de vatandaşın tüm talebi ilgili müdürün önüne düşüyor iş ve süreçlerimizde hızlanma meydana geliyor ve takibi kolaylaşıyor. Teknolojiyi takip etmemiz sonucunda yapay zekâyla belediyemizin tüm duyuru ve anonslarını yapıyoruz. Bu bize çok fazla kolaylıklar sağlayacak. Bir defa çok düzgün bir diksiyonla, çok anlaşılır bir tonla bütün anonslarımızı kente duyurmuş olacağız insan faktörünü ortadan kaldırıyoruz. Acil anonslarımız olduğu vakit bazen gecikmeler yaşanıyordu insan faktörü işin içindeyken. Artık çok kolay bir biçimde bulunduğumuz yerden telefonla dahi metni giriyoruz yapay zeka iki biçimde anonsu yapıyor. 1 bayan ve 1 erkek sesi olmak üzere 2 sesimiz var. Biz cenaze anonslarını erkek sesiyle planladık, başka tüm duyuruları da bayan sesiyle planladık. Çok daha anlaşılır bir biçimde düzgün bir Türkçe ile vatandaşın hizmetine sunmuş olduk" dedi.
"Artık anonslarda ne söylendiğini anlayabiliyoruz"
Belediye hoparlörlerinden yapılan anonsların bazen anlaşılamadığını tabir eden İsmail Hayal, "Yapay zekanın kullanıma nazaran insanlara çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Gümüşhane Belediyesi’nin daha evvelki anonslarını bazen anlayamıyorduk lakin bu yapay zeka ile birlikte çok hoş olduğuna ben şahit oldum. En azından ne dediklerini anlıyoruz. Bugün çok yakınımızın annesi vefat etti şu anda net olarak onu anlayabildik" diye konuştu.
Esen Demir de, "Gümüşhane küçük bir kent ve biz burada olup biten her şeyi evvel belediye anonslarından öğreniyorduk. Artık yapay zekaya geçti daha anlaşılır hale geldi" tabirlerini kullandı.