Prof. Dr Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi tarafından, TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında hazırlanan “Yer Altından Yer Üstüne, Geçmişten Günümüze Zonguldak” adlı proje 23-27 Eylül 2024 tarihleri arasında 30 öğrencinin ve alanında uzman eğitmenlerin katılımıyla Zonguldak il sınırları içerisinde gerçekleştirilecek.
2024-2025 eğitim öğretim yılında Zonguldak’taki tek TÜBİTAK 4004 olan bu projede genel amacın Zonguldak’ı öğrencilere bütün değerleriyle tanıtmak, bu tanıtımı yaparken öğrencilerin yaparak ve yaşayarak etkinliklere katılmalarını sağlamak olduğu ifade edildi. Öğrencilerin kültürel, doğal, jeolojik, endüstriyel miras kavramlarını öğrenmeleri ve bu mirasların gelecek kuşaklara aktarılması için korunması gereken değerler olduğunun farkına varmaları hedefleniyor. Öğrenciler karayolu, tarihi demiryolu ve deniz yoluyla Merkez ilçe, Çaycuma, Filyos, Devrek ve Ereğli’deki coğrafi, jeolojik ve turistik alanları ziyaret edecek, kültürel değerleri yerinde deneyimleyerek keşfedecek.
Beş gün sürecek projenin kapanış töreni, 27 Eylül 2024 Cuma günü saat 15.30’da Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi’nin Engelsiz Yaşam Merkezi Uygulama Atölyesi’nde yapılacak.


Bilsem’den “Yer Altından Yer Üstüne, Geçmişten Günümüze Zonguldak” projesi
Arama-Kurtarma çalışmalarında hayatını kaybeden AFAD personeli için Rize’de tören düzenlendi
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki Fırtına Deresi’nde yürütülen arama-kurtarma çalışmaları sırasında botun alabora olması sonucu hayatını kaybeden AFAD personeli Ömer Faruk Özkan için Rize AFAD İl Müdürlüğü’nde tören düzenlendi. Törenin ardından cenaze, memleketi Bolu’ya uğurlandı.
Çamlıhemşin ilçesinde kaybolan Volkan Civelekoğlu’nu bulmak amacıyla, kişisel eşyalarının dere kenarında bulunmasının ardından Fırtına Deresi’nde arama-kurtarma çalışması başlatıldı. Çalışmalar neticesinde, kayıp gencin cansız bedenine ilçeye bağlı Şenyuva mevkisinde ulaşıldı. Bu sırada arama-kurtarma faaliyetini yürüten AFAD ekiplerinin bulunduğu botun Fırtına Deresi’nde alabora olması sonucu 5 personel dengesini kaybederek suya düştü. Meydana gelen elim kazada AFAD personeli Ömer Faruk Özkan (28) hayatını kaybederken, akıntıya kapılan diğer 4 personel ise yaralı olarak kurtarıldı.
Hayatını kaybeden Ömer Faruk Özkan için Rize AFAD İl Müdürlüğü binası önünde resmi tören gerçekleştirildi. Törene; Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Cumhuriyet Başsavcısı Recep Sevgili, il müdürleri, siyasi parti temsilcileri, mesai arkadaşları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Törende konuşan ve derin bir üzüntü içinde olduklarını belirten Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, arama-kurtarma personelinin fedakarlığına dikkat çekerek, “Afetlerde arama kurtarma personelimiz bir arama faaliyeti icra ettiğinde veya afetlerde görev alan personelimiz bir faaliyet icra ettiğinde, o kurtarma başarıyla neticelendiğinde hep şu tabiri kullanıyoruz. ’Ekipler canı pahasına mücadele etti’ diyoruz. ’Canını ortaya koyarak mücadele etti’ diyoruz. İşte onun ne anlama geldiğinin bir örneği buradadır. Bugün Çamlıhemşin’de arama kurtarma faaliyeti sırasında arkadaşlarımız her zamanki gibi canları pahasına o faaliyeti icra ederken bugün Ömer Faruk kardeşimizi maalesef kaybettik, Cenab-ı Allah’ın ebediyetine uğurluyoruz. Bu arkadaşlarımız ülkemizin dört bir yanında meydana gelen hadiselerde ilk koşan kardeşlerimiz. Bugün maalesef elim bir kazayla beş arkadaşımızdan dördü yaralandı, sağlık durumları elhamdülillah iyi ama Ömer evladımızı, kardeşimizi uğurluyoruz. Başımız sağ olsun. Rabbim böyle acıları tekrar göstermesin.” ifadelerini kullandı.
Törenin ardından dualar eşliğinde omuzlara alınan hayatını kaybeden AFAD personeli Ömer Faruk Özkan’ın naaşı, toprağa verilmek üzere memleketi Bolu’ya gönderilmek üzere yola çıktı.

