blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Eylül, 2025 16:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Bilinçsiz gençler üstüne aşklarını yazmıştı, 600 yıllık kaya kitabeye koruma örtüsü

Amasya’da aşkların bilinçsiz biçimde ilan edildiği yaz-boz tahtasına dönen 600 yıllık kaya kitabenin üstü uygulanan temizleme çalışmasının akabinde örtüyle kapatıldı. Türkiye’de nadir sayıda bulunan kaya kitabelerden olan 1418 tarihli Bayezid Paşa Camii vakfiyesi kitabesinin örtülü hali tarih meraklılarını huzursuz ediyor.
Yeşilırmak Irmağı kıyısındaki Leğenkaya Şelalesi’nin yanında bulunan Bayezid Paşa Camii vakfiyesi, Arapça harflerle 1418 tarihli kitabe kaya bloğuna kazıldığı için Türkiye’de nadir sayılan kaya kitabelerden biri olarak bedellendiriliyor.
Tarihi yapıtın etrafının yaz-boz tahtasına döndüğünü hatırlatan Araştırmacı-Yazar Hüseyin Menç, "Gençlerin aşklarını, gönüllerinden geçenleri yazmasıyla bir arada kaya kitabesinde bozulmalar görülmüştü. Bu yazıların bertarafı için de temizleme çalışması yapılmıştı. Örtü altında neler yapılmış. Bunu bilmek lazım. Bir rapor edilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Kitabenin üzerinin daima olarak örtülü halde bırakılmasını hakikat bulmayan Menç, "Bu haliyle kuşku ortaya çıkıyor. Sanki temizleme çalışmasında kusur mı yapıldı da üstü örtüldü. Bu türlü bir muhafaza tekniği de olamaz. Fakat bu örtülü tarih demek olur. Tarihin üstünü örtmekten diğer bir şeye yaramıyor" biçiminde konuştu.

Yakın vakitte tanıtımı yapılacak
Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise "Uygulamayla ilgili proje Samsun Kültür Varlıkları Müdafaa Heyetinden onaylandı. Yakın vakitte tanıtımı için gerekli çalışmalar yapılacak. Böylelikle kaya kitabenin gelecek kuşaklara aktarılması sağlanacak" sözlerine yer verildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Eylül, 2025 16:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’da 4 ayrı uyuşturucu operasyonu: 8 gözaltı

Samsun’da 3 ilçede polis tarafından düzenlenen 4 farklı uyuşturucu operasyonunda 8 kişi gözaltına alındı.
Edinilen bilgiye nazaran, Samsun İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Cürümlerle Mücadele (NSM) Şube Müdürlüğü ile ilçe emniyet müdürlüklerine bağlı gruplar, uyuşturucu ticareti ve kullanımına yönelik çalışmalar kapsamında İlkadım, Canik ve Atakum ilçelerinde 4 başka uyuşturucu operasyonunda 8 kişi gözaltına alındı.
Ekipler, İlkadım ilçesinde G.G. (28), A.Y. (21), T.B. (22) ve G.A. (24) isimli şahısların üzerlerinde ve ikametlerinde yapılan aramalarda 2 bin 730 adet sentetik ecza ile 2,82 gram metamfetamin ele geçirildi. Canik ilçesinde H.G. (25) ve O.T.’nin (22) ikametlerinde yapılan operasyonda 7 bin 331 adet sentetik ecza hap ve 1 adet ruhsatsız tüfek bulundu. Her iki kuşkulu gözaltına alındı. Atakum ilçesinde S.D. (27) isimli şahsın üzerinde satışa hazır formda paketlenmiş 8,67 gram metamfetamin ile 1 gram sentetik kannabinoid ele geçirildi. Birebir kişinin ikametinde yapılan aramada 1 adet hassas teraziye de el konuldu. Kuşkulu gözaltına alındı. Yeniden Atakum’da A.Y.G.’nin (32) üzerinde yapılan denetimde 120 gram bonzai (sentetik kannabinoid) ele geçirildi. Kuşkulu emniyet gruplarınca gözaltına alındı.
Gözaltına alınan toplam 8 kuşkulu sorgulanmalarının tamamlanmasının akabinde bugün Samsun Adliyesi’ne sevk edildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.