Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Ağustos, 2024 04:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Bilim ve Teknoloji Merkezi açılış için gün sayıyor

Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın’ın seçim vaatleri arasında yer alan Bilim ve Teknoloji Merkezi açılış için gün sayıyor.
Çorum Belediyesi ile Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu arasında yürütülen ortak hizmet projesi kapsamında yapımına geçtiğimiz aylarda Turgut Özal iş Merkezi’nde başlanılan Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde çalışmalar devam ererken Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu’ndan gelen yetkililer incelemelerde bulundu. Bilim Türkiye Genel Müdürü Mehmet Ali Tütüncü ile Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Proje Koordinatörü tarafından gerçekleştirilen incelemeye Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Eray Çetinkaya eşlik etti.
Turgut Özal İş Merkezi 4. katta son hazırlıkları yapılan Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde Doğa Bilimler Atölyesi, Uzay Astronomi ve Havacılık Atölyesi, Teknoloji Atölyesi, Tasarım ve Üretim Atölyesi, Matematik Atölyesi’nin yanı sıra birçok bilim ve teknoloji atölyesi yer alıyor. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumundan gelen yetkililere bilgi veren Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat, Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde çalışmaların sona yaklaştığını kısa bir süre içerisinde tamamlanarak hizmete açılacağını belirtti. Yağbat, “Gençlerimiz için oldukça önemli olan Bilim ve Teknoloji Merkezi’miz de çalışmalar aralıksız devam ediyor. Bir kaç ay içerisinde açılışını gerçekleştireceğiz. Bilim ve Teknoloji Merkezi’miz; Doğa Bilimler Atölyesi, Uzay Astronomi ve Havacılık Atölyesi, Teknoloji Atölyesi, Tasarım ve Üretim Atölyesi, Matematik Atölyesi’nin yanı sıra birçok bilim ve teknoloji alanında atölyeler, laboratuvarlar ve sergi alanlarından oluşacak. Gençlerimiz, bilim ve teknolojiye daha kolay erişecek, deneysel ve uygulamalı etkinlikler gerçekleştirecek. Bilindiği gibi bu proje Belediye Başkanımız Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın seçim öncesinde seçim vaatleri arasında yer alıyordu. Gelecekte yeni Selçuk Bayraktar’ların, Alper Gezeravcılar’ın çıkacağına inandığımız bu projeyi Çorum’a kazandıran, gençlerimize inanan ve güvenen Belediye Başkanımız Dr. Halil İbrahim Aşgın’a teşekkür ediyorum” dedi.
İncelemenin ardından Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Eray Çetinkaya heyete Buhara Kültür Merkezi içerisinde yer alan Robotik Kodlama Atölyesi’ni ve Çorumlu Obası’nı gezdirdi.
Yapım aşaması devam eden ve kısa süre içerisinde tamamlanacak olan Bilim ve Teknoloji Merkezi yetkililerden tam not aldı. Bilim Türkiye Genel Müdürü Mehmet Ali Tütüncü gençlerin bilime yönelmesi adına yapılan çalışmaları her zaman takdirle karşıladıklarını Çorum’da kurulan merkezinde tüm ihtiyaçları karşılayacağını belirtti. Tütüncü “Gördüğümüz kadarıyla merkez içerisinde birçok atölye var. Bu atölyelerde gençlerimiz deneyler yapacak ve yaptıkları deneylerle geleceğimize yön verecekler. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Mart, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük Üniversitesi otomotiv ve havacılık sektörlerinde kullanılmak üzere hafif ve yüksek dayanımlı magnezyum alaşımlarını geliştirdi

Karabük Üniversitesi’nde (KBÜ) TÜBİTAK takviyeli projeyle geliştirilen magnezyum alaşımlarının hem yakıt tasarruf sağlaması hem de daldaki çevresel sürdürülebilirlik maksatlarına katkı sunması bekleniyor.
KBÜ Metalurji ve Gereç Mühendisliği Kısmından Prof. Dr. Ali Güngör ve doktora öğrencisi Yousef Mustafa Salem Fhail Boom, TÜBİTAK 1002 projesi kapsamında otomotiv ve havacılık dallarında kullanılmak üzere hafif ve yüksek dayanımlı magnezyum alaşımlarını geliştirdi. Bu projeyle, hem yakıt tasarrufu sağlanması hem de sera gazı emisyonlarının azaltılması hedefleniyor.
Enerji kaynaklarının hudutlu olması nedeniyle hafif materyallere yönelik arayışların arttığını vurgulayan Prof. Dr. Ali Güngör, "Enerjiye olan talep her geçen gün artıyor. Biz de ‘Yakıt tasarrufu konusunda ne yapabiliriz?’ sorusuna tahlil arayarak hafif metaller üzerinde çalıştık" dedi. Magnezyumun bilinen en hafif metallerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Güngör, bu özelliğin kara ve hava taşıtlarında değerli avantajlar sağladığını söz etti. "Magnezyum, alüminyuma kıyasla yüzde 36, demire kıyasla yüzde 78 daha hafiftir. Bu da çeşitli araçlarda kıymetli yakıt tasarrufu sağlamaktır" diyen Güngör, magnezyumun dayanımının ve korozyon direncinin düşük olması ve şekillendirilebilme zorlukları nedeniyle endüstriyel kullanımının sonlu olduğuna dikkat çekerek bu dezavantajları gidermek için magnezyuma çeşitli elementler eklediklerini lisana getirdi. Güngör, magnezyum alaşımlarının otomotiv dalında direksiyon simidi, iç kapı iskeleti, koltuk iskeleti, şanzıman kutusu üzere birçok modülün üretiminde kullanıldığını söyledi. Magnezyumun araba sacı olarak kullanılması için 6000 serisi denilen alüminyum alaşımlarının akma dayanımına eşit olması gerektiğini anlatan Güngör, "Biz bu çalışmalarda düşük oranlarda alüminyum, çinko, kalsiyum ve manganez içeren magnezyum alaşımlarını döküm yoluyla ürettik. Akabinde uyguladığımız ısılı süreç ve sıcak haddeleme tekniklerini kullanarak, akma dayanımı 155 megapaskal, çekme dayanımı 240 megapaskal olan ve düzlem şekillendirilebilirlik özelliğine sahip magnezyum alaşımlarını üretmeyi başardık" diye konuştu. Elde edilen sonuçların, daha yüksek performanslı magnezyum alaşımlarının üretilebileceğini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Güngör, bir sonraki kademede üretim süreçlerini daha da geliştirerek patent müracaatında bulunacaklarını aktardı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.