Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Mart, 2025 00:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

BEUN’da “Bağımlılıkla Mücadele Stratejileri/Ailenin Rolü” paneli

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde, 2025 Aile Yılı kapsamında "Bağımlılıkla Gayret Stratejileri/Ailenin Rolü" başlıklı panel düzenlendi.
Sezai Karakoç Kültür Merkezinde düzenlenen panele BEUN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Servet Karasu, Senato üyeleri, akademisyenler ve idari işçi ile öğrenciler katıldı. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Zonguldak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Yeşilay Derneği iş birliğinde düzenlenen panel, 2025 Aile Yılı kapsamında bağımlılıkla çaba stratejilerinde ailenin rolü üzerine üç farklı sunumla gerçekleştirildi.
BEUN İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Kısmı öğretim üyesi Doç. Dr. Filiz Akar "Ergenlerde Teknoloji Bağımlılığı ve Ailenin Rolü" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Dünyada ve Türkiye’de giderek artan teknoloji bağımlılığının çeşitli tıp ve görünümlerinden örnekler veren Akar, gerçekleştirilen son çalışmalar ve tutulan istatistikler üzerinden Türkiye’de giderek yükselen teknoloji bağımlılığının aile, akademi ve çeşitli kurum ve kuruluşlar ile ortak çalışmalar gerçekleştirilerek üstesinden gelinmesi, alternatif tahlil yollarının uygulanması konusunda bir muhtaçlık olduğunu lisana getirdi. Gençlerin toplumsallaşma biçimlerinin toplumsal medya odaklı olmasının, bir yanıyla da asosyalliği beraberinde getirdiğini kelamlarına ekleyen Akar, erken yaştan itibaren teknoloji kullanım pratiklerinin eğitici bir perspektifle aileler tarafından çocuklarına kazandırılması gerektiğini belirterek sunumunu sonlandırdı.
TBM Eğitim Farmatörü Elvan Özdoğan Gürer "Bağımlılık ve Aile" başlıklı sunumunda, gençlerin çeşitli bağımlılık çeşitleriyle olan bağları üzerinden buna sebep olan etkenler ve aileye düşen rol üzerine istatistiki datalar de kullanarak transferde bulundu. Özdoğan Gürer ayrıyeten toplumsal medya ve internet kullanım pratikleri üzerinden yeni bağımlılık biçimlerinin geliştiğini, bu süreçte ailelere büyük roller düştüğünü tabir ederek çeşitli şimdiki istatistiklerden hareketle Türkiye’deki gençler üzerine gerçekleştirilen çalışmalardan örnekle, bağımlılıkla uğraşta aileye düşen rol ile gerçekleştirilebilecek adımları aktardı.
YEDAM Toplumsal Hizmet Uzmanı Buse Parıltı ise "Yeşilay Danışmanlık Merkezi" üzerine gerçekleştirdiği sunumda Yeşilay’ın faaliyetlerinden ve YEDAM olarak bağımlılık özelinde gerçekleştirdikleri çalışmalardan bahsetti. Bilgilendirici bir sunumda bulunan Parıltı, bağımlılık cinsleri ve örnekleri üzerinden aileyi merkeze alarak gerçekleştirilebilecek çaba ve tedbir yollarını aktardı. Işık ayrıyeten gençlere YEDAM’ın faaliyetlerinden bahsederek merkezlerde gerçekleştirilen çeşitli etkinlikler ve hobi imkanları ile bağımlılıkla çabada erken teşhis ve tedbirler konusunda faydalanabilecekleri imkanları da tanıttı.
Panel sonunda BEUN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Servet Karasu, sunum gerçekleştiren konuklara teşekkür evrakı takdiminde bulundu. Prof. Dr. Servet Karasu "2025 Aile Yılı kapsamında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak çeşitli etkinlikler gerçekleştirmenin yanında çok sayıda yeni aktifliğin de planlamasına çalıştıklarından bahsederek BEUN olarak her alanda gösterilen çalışma ve elde edilen muvaffakiyetlerin yanında Üniversitenin toplumsal sorumluluk ve çıktılar bağlamında da faaliyetler göstermeye gayret gösterdiğini, bugün gerçekleştirilen "Bağımlılıkla Çaba Stratejileri/Ailenin Rolü" başlıklı ortak iş birliğiyle düzenlenen panelin de bunlardan biri olduğunu söz etti. Giderek tesiri artan çeşitli bağımlılık çeşitleriyle ilgili olarak bu panelin bilhassa öğrenciler açısından büyük kazanımlar sağlayacağına inandığını kelamlarına ekleyen Prof. Dr. Karasu, etkinliğin düzenlenmesi için dayanak ve teşviklerini sunan başta BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer olmak üzere Zonguldak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne, Yeşilay Derneğine, panelistlere ve tüm öğrencilere teşekkürlerini sundu.
2025 Aile Yılı kapsamında gerçekleştirilen "Bağımlılıkla Uğraş Stratejileri/Ailenin Rolü" başlıklı panel, günün anısına binaen çekilen hatıra fotoğrafıyla son buldu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Mustafa Akgün tarafından
24 Mart, 2025 13:32 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Başkan Aslan: “Gerede Çayı temiz akana kadar durmayacağız!”

Gerede Çayı Temiz Aksın Platformu ve Eskipazar Ekonomik Kalkınma Derneği Başkanı Mehmet Emin Aslan, Dünya Su Günü'nde paylaşımda bulundu. Aslan, "22 Mart Dünya Su Günü'nde Utanç Tablosu!" diyerek kirletilen sulara dikkat çekti.

Aslan, paylaşımında: "Suyun hayati önemine dikkat çekilmesi gereken bir gün. Ancak Türkiye’de birçok nehir ve dere gibi Gerede Çayı da kirli akmaya devam ediyor!

Anayasa’nın 56. maddesi ve 2872 sayılı Çevre Kanunu açıkça çevrenin korunmasını emrediyor. Ancak siyasi ve ekonomik baskılar nedeniyle yasalar uygulanmıyor, yetkililer sessiz kalıyor!

Sonuç: Sular kirleniyor, canlılar ölüyor, çiftçiler ve hayvancılıkla uğraşanlar büyük zarar görüyor!

Bugün yetkililerden süslü "Dünya Su Günü" mesajları duyacağız, peki ya gerçek adımlar? Koca bir hiç!

Ama biz Gerede Çayı Temiz Aksın Platformu olarak susmayacağız! Daha fazla anlatacak, daha çok insana ulaşacak ve mücadeleyi büyüteceğiz!

Bu, sadece çevrecilerin değil, vicdanı olan herkesin mücadelesidir! Gerede Çayı temiz akana kadar durmayacağız!" ifadeleri yer aldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.