blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Mayıs, 2025 20:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

BEUN “Çevrim İçi Sayıştay ve Sayıştay Denetçiliği” eğitimi için pilot üniversite oldu

"Çevrim İçi Sayıştay ve Sayıştay Denetçiliği" eğitimi için pilot üniversite olan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mesken sahipliğinde, birinci çevrimiçi eğitim aktifliği gerçekleştirildi.
BEUN İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Metin Çoban Konferans Salonu’nda Maliye Kısmı Dr. Öğr. Üyesi Şerife Akıncı Tok’un "Türkiye’nin Malî Yapısı" dersi bağlamında gerçekleştirilen çevrim içi eğitim, Sayıştay Uzman Denetçileri Tuncay Arıduru ve İlbey Tuğrul Hayran tarafından verildi. Aktifliğin, Sayıştay Başkanlığının üniversite öğrencilerine yönelik gerçekleştirdiği eğitim programları kapsamında birinci sefer çevrim içi olarak yapılması, BEUN’u pilot kuruluş olarak öne çıkardı.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencileriyle birlikte olmaktan memnuniyet duyduklarını söz eden Sayıştay Uzman Denetçileri Tuncay Arıduru ve İlbey Tuğrul Hayran, eğitim kapsamında; Sayıştay’ın tarihi, vazife, sorumluluk ve yetkileri başta olmak üzere Sayıştay denetçiliğine ait pek çok bilgi verdi. İlgili kanun, mevzuat ve yönetmeliklerle temellendirdikleri anlatımları öğrenciler ve akademisyenler tarafından ilgiyle takip edildi. Ders sonunda ise öğrencilerle soru-cevap aktifliği gerçekleştirilerek ders mevzularının pekiştirilmesi sağlandı.
BEUN İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde düzenlenen çevrim içi eğitim programına ait açıklamada bulunan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Sayıştay’ın Türkiye’nin en esaslı ve değerli kurumlardan biri olduğunu belirterek yaptığı açıklamada şöyle dedi:
"Ülkemizin en kıymetli kurumlarından olan Sayıştay’ın, öğrencilerimize yönelik gerçekleştirdiği eğitim programının öğrencilerimizin meslek planlamaları ve çalışmaları için epeyce yararlı olacağına inanıyorum. Geleceğimizin aydınlık yüzü gençlerimiz, kendilerini yetiştirme sürecinde Sayıştay Başkanlığına ait merak ettiklerini öğrenme imkânı buldu. Bu bağlamda bilhassa Sayıştay Başkanlığının eğitim programları aracılığıyla öğrencilerimizin Sayıştay’ı tanıması hayli değerlidir. Ayrıyeten Sayıştay’ın çevrimiçi eğitimlerinin birincisinin Üniversitemizde gerçekleşmesi bizlerin memnunluk kaynağı oldu. Sayıştay ve Sayıştay Denetçiliğine ait verdikleri hoş bilgiler ve deneyim transferi için Uzman Denetçilerimiz ve Sayıştay Başkanlığı ailesi başta olmak üzere aktifliğin gerçekleşmesinde emeği geçen, katkı sunan tüm akademik ve idari işçimize teşekkür ediyorum."

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Mayıs, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Bu implantlar ömürlük

Rize’de akademisyenler tarafından geliştirilen ‘Akıllı İmplant Projesi’ ile implantların ömrü uzatıldı. Yapılan çalışmaya Rize’de yapıldığı için ‘Rimplant’ ismi verildi.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) akademisyenleri 3 yıl süren çalışma sonucunda dünyada bir birinci gerçekleştirdi. Ağız ve Diş Sağlığı’na yönelik gerçekleşen çalışmada, implantlar ortasında bir yenilik ortaya koyarak ömrünü insan ömründen uzun tutacak bir proje geliştirilerek implantın ömrünü uzattı. Araştırma Rize’de gerçekleştiği için ismi ise ’Rimplant’ oldu. Çalışmaların sonucunda titanyumdan yapılan ‘Metal-Organik Kafes (MOF) yapı içeren anti bakteriyel/antimikrobiyal özellikli dental implant ve bunun üretim idaresi Türk Patent ve Marka Kurumundan patent tescili aldı.
Hayata geçirilen proje ile implantı ömürlük kıldıklarının altını çizen Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Güç Sistemleri Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vagif Nevruzoğlu "Çalışmanın mühendislik boyutuna baktığımızda çalışma esnasında implant bünyesinde bir boşluk olduğunu fark ettik. Bu boşluğu sıkışmış bir havayla doldurup bu boşluğun statik basınç oluşturması sonucunda olumsuz istikamette etkilendiğini gördük. Bizler bu çalışmamızda implantta bulunan boşluğa lazer ışınlarıyla nano boyutlu kanallar açarak anti bakteriyel casusların dokuya salınımını gerçekleştirdik. İmplantın dış kısmında yer alan anti bakteriyel özelliği direkt dokuyla temas ettiği için vakitle çok süratli bir biçimde geçerliliğini yitiriyor. Bizler ise bu boşluğa anti bakteriyel casuslar yükleyip daha sağlıklı ve uzun ömürlü kıldık. Bu bakterinin vakitle tüketilmesi durumunda tekrar vida açılıp yenisini yükleyerek implantı sonsuz kıldık" dedi.
Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kısmı öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Şaban Beriş ise diş implantlarını bir üst düzeye taşıdıklarını tabir ederek "Ekibimizle birlikte tıp dünyasında kimi sorunlara tahlil arayışı içerisine girdik. Son çalışmamızda da alternatif olarak diş implantlarını bir üst düzeye geçirdik. Hem anti bakteriyel casus hem de ilaç kullanabileceği bir özellik geliştirdik. Bunları da doku ile nüfusun artması için lazer takviyeli kanallar yerleştirdik. Bu prosedür dokunun ilaca ulaşması istikametinde yararlı olmuştur. Böylelikle kanalların fizikî dayanıklılığı artmıştır bu da insan ömrünün üstünde bir kullanım mühletini kapsamaktadır" halinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.