Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi teknoloji takımlarından B-Dispate Havacılık ve Uzay Takımı, Teknofest’te en başarılı ilk üç takım arasına girmeyi başardı.
BEUN teknoloji takımlarından B-Dispate, havacılık ve uzay alanındaki başarılarına yenilerini eklemeye devam ediyor. Türkiye tarihinin en büyük teknoloji yarışmalarına ev sahipliği yapan Teknofest kapsamında, Türksat tarafından düzenlenen 9. Türksat Model Uydu Yarışması’nda B-Dispate, 152 takım arasından en başarılı ilk üç takım arasında yer almayı başardı. Büyük bir özveri ve çalışmayla daha önce 2021 yılındaki Teknofest kapsamındaki Türksat Model Uydu Yarışması’nda 110 takım arasından finale kalarak Türkiye birincisi olan ve 2022 yılında düzenlenen aynı adlı yarışmada da finale kalmayı başaran B-Dispate takımı, bu yıl da büyük bir başarı göstererek 9. Türksat Model Uydu Yarışması’nda ilk üçte yerini aldı.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, B-Dispate takımını göstermiş olduğu üstün başarılarından dolayı tebrik ederek, “Öğrencilerimizin bu önemli yarışmada elde ettikleri başarı, üniversitemizin teknoloji ve mühendislik alanındaki potansiyelini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan Teknofest’te yer almak, öğrencilerimizin gelişimine büyük katkı sağlamakta ve onları geleceğe daha donanımlı bir şekilde hazırlamaktadır. Ülkemizde milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik bir rol oynayan bu festivalde 9. Türksat Model Uydu Yarışması ile ilk üçte yer alan B-Dispate takımımızı yürekten kutluyor, başarıların devamını diliyorum.” şeklinde açıklamada bulundu.
Başarılarla dolu kariyerinde üstün gayretleri ve çabası ile göz dolduran B-Dispate takımının ilk üçteki yeri kesinleşse de kaçıncı sırada olduğu 2-6 Ekim tarihleri arasında Teknofest Adana’da açıklanacak olan sonuçlarla belli olacak.


BEUN B-Dispate, TEKNOFEST’te adını ilk üçe yazdırdı
Tokat’ta Yeşilırmak taştı, 8 asırlık taş köprünün üç gözü su altında kaldı
Tokat’ta Yeşilırmak’ın taşmasıyla tarım arazileri sular altında kalırken, 788 yıllık tarihi köprünün üç gözü de suya gömüldü.
Tokat’ta etkili olan sağanak yağış ve Almus Barajı’nın maksimum doluluk seviyesine ulaşmasının ardından dolusavaktan su tahliyesinin devam etmesi ile Yeşilırmak’ta taşkın meydana geldi. Irmak kenarındaki tarım arazileri ile Pazar ilçe girişindeki 1238 yapımı tarihi Selçuklu taş köprüsünün 4 gözünden 3’ü su içinde kaldı.
Yöre sakinlerinden Cemalettin Horosan, “1993 yılında yine ırmak gece gündüz aktı. O sene de yine aynı bu aylardaydı. Sonrasında ise arazimize giremedik. Araziye girdikten sonra da bir mahsul alamadık. Bu seneki ise daha da farklı yağdı. Biz daha bunu kaldıramayız. Allah’tan ümit kesilmez ama ümidimizi de yitirdik. Bu daha da akmaya devem ettiği için daha da bir faydası olmaz. Ekimini yaptığım 70 dönüm arazim su altında kaldı. Ekilen arazinin dekar başına 8 bin TL masrafı var. Bunun altından nasıl kalkacağız bilmiyorum. Bu kadar yükseldiğini bilmiyorum. Bu kadar su hiç yoktu. Bu tarih unutulmayacak bir tarih, Allah bir daha göstermesin inşallah” dedi.

