Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

BEÜ’de “Vergi Bilinci ve Gönüllü Uyum” Adlı Panel

Zonguldak Yayın: 24.02.2016 08:01
Yazar:

ZONGULDAK BEÜ tarafından Vergi Haftası nedeniyle “Vergi Bilinci ve Gönüllü Uyum” adlı panel düzenlendi. Prof.Dr Arif Amirov konferans salonunda gerçekleşen panele Zonguldak Vergi Dairesi Başkanı Kazım Karaca, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Vergi Dairesi Başkanı Kazım Karaca, panelin düzenlenmesinde katkısı bulunan herkese teşekkür ederek şunları söyledi: “27. Vergi haftası kapsamında panelin düzenlenmesinde katkısı olan BEÜ’ye ve vergi denetim kurulu grup başkanlığına teşekkür ediyorum. Düzenlenen panelin faydalı ve hayırlı olmasını diliyorum.”
Panele Konuşmacı olarak BEÜ Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Eroğlu, BEÜ Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Cural ve Vergi Müfettişi Ulvi Cantürk Kaya katılımcılara vergi ve verginin önemi hakkında bilgiler verdi. Panelde ilk olarak konuşan BEÜ Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Cural, mükelleflerin ödenen verginin neden verildiğini ve nereye gittiğini bilmesi gerektiğini ifade ederek “Mükellef ödemiş olduğu verginin nereye harcandığını biliyor mu? Mükelleflerin vergiyi niçin verdiğini bilmesi gerekiyor. Vergimizi kamu harcamalarımızı finansmanını sağlamak için veriyoruz. Mükellef bunun farkında mı? Eğer mükellef vergi neden verdiğini biliyorsa nereye harcandığını da sorgulayacak. İl genelinde milletvekillerinden hesabını soracak. Eğer vermiş olduğu vergi kendisine dönmezse vergi verme noktasında gönülsüz olacaktır “dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Giresun’un Çanakçı ilçesinde asırlık imece geleneği yaşatılıyor

Kültür Sanat Yayın: 30.04.2024 20:00
İhlas Haber Ajansı
Giresun’un Çanakçı ilçesinde asırlık imece geleneği yaşatılıyor

Giresun’un Çanakçı ilçesinde Kuşdili ile imeceye çağrılan köylüler, kemençe eşliğinde tarlalarını çapaladılar, ekinlerini ektiler. Çanakçı ilçesinin köylerinde hala yaşatılmaya devam eden imece geleneği ile işler kolaylaşırken, kemençenin de devreye girmesiyle adeta şenlik havasına dönüşüyor.

Karadeniz’de her yıl bahar aylarından başlayan ve imece usulü ile yapılan ekin ekme bu yılda köylülerin bir araya gelmesi ile şenlik havasında başladı. Giresun’un Çanakçı ilçesine bağlı Düzköy köyü sakinleri Kuşdili ile konuşup anlaşıyorlar, kemençe ile çalışıp, imece usulü ile ekinlerini ekiyorlar. Yöresel kıyafetlerini giyip tarlaya gelen kadınlar hem çalışıyorlar hem de atalarından gördükleri imece usulünü yaşatıyorlar. Köy sakinlerinden Murat Yılmaz, asırlardır bu şekilde mısır ekme geleneğinin devam ettiğini ifade ederek bir gelenek olarak bu anları yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.

Yılmaz, “Atalarımızdan gördüğümüz geleneğimiz bizim köyle beraber birkaç köyde yaşatılmaya devam ediyor. Çok önceden daha fazla imece sayısı, daha fazla arazi vardı ama daha sonra nüfusun artması nedeniyle araziler küçüldü. Bizde ne olursa olsun gelenekten kopmama açısından imece usulünü devam ettirmedeyiz. Biz bu şekilde mısır, ekiyoruz ardından mısırın otunu kazıyoruz. Burada sadece amaç yardımlaşarak işleri kolaylaştırmak. Tek başına birkaç günde bitirilecek işleri komşuların yardımıyla bir günde bitiriyoruz. Kemençenin de eşlik etmesiyle adeta horon oynar gibi bir ritim ve neşe içerisinde ekinlerimizi ekiyoruz” dedi.

Kuşdili ile imeceye çağrılıyor

İmeceye Kuşdili ile çağırdığını anlatan Gülizar Kır ise “Bizim bu köylerde hemen hemen herkes Kuşdilini bilir. Zaten hala köylerimizin her yerinde telefon çekmediği için Kuşdili önemli bir iletişim aracımız olmaya devam ediyor. Biz de Kuşdili ile imecemizi çağırdık. Gelenlerle de iki günde kazacağımız tarlayı bir günde kazmış olduk. Buralarda tarlada tüm haberleşmeyi de neredeyse Kuşdili ile yapan köylüler her gün bir başka tarlada bir araya gelip bahar döneminde ekin ekiyorlar” diye konuştu.