Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Bayburt’ta tarlalarını sulayamayan çiftçiler, traktörlerle yol kapatıp eylem yaptı

Dünya Yayın: 21.08.2024 12:52
İhlas Haber Ajansı
Bayburt’ta tarlalarını sulayamayan çiftçiler, traktörlerle yol kapatıp eylem yaptı

Tarlalarını yeterli şekilde sulayamayan çiftçiler, traktörlerle yol kapatıp, Sulama Birliği ve Devlet Su İşlerine tepki gösterdi. Çiftçiler, sorunlarının bir an önce giderilmesini istedi.

Kitre, Çayıryolu, Çiftetaş, Salyazı, Oruçbeyli köyleri ve Gümüşhane’nin Köse ilçesine bağlı bazı köylerden çiftçiler traktörleri ile Sünür Ovası’nda bir araya gelerek, arazilerinin yetersiz sulanmasını protesto ettiler, DSİ ve Sulama Birliğini göreve çağırdılar.

Çayıryolu ile Salyazı arasındaki yolu trafiğe kapatan çiftçiler yaklaşık bir saat boyunca eylemlerini sürdürdüler. Onlarca traktörün kapladığı alanda açıklamalarda bulunan çiftçiler, çözüm bulamadıkları için böyle bir yola başvurduklarını, eylem yapmaya mecbur kaldıklarını belirttiler.

“Saygımızdan dolayı biz yine de sesimizi yükseltmiyoruz”

“Bunaldık” diyerek tepkili bir şekilde konuşan çiftçi yetkililerden buraya çözüm bulmaları talebinde bulunarak, “Yetkililerden buraya özen göstermelerini bekliyoruz. Bizlerin bu hale gelmeden önce bu sorunun çözülmesi gerekiyordu. Bizler çözüm bulamadığımız için bu yola başvurduk. Keşke halk buraya toplanmadan önce buraya çözüm bulunsaydı, biz de bu sorunu yaşamasaydık, bu kadar mağdur olmasaydık. Sesimiz belki çok yüksek çıkacak ama saygımızdan dolayı biz sesimizi yine fazla yükseltmiyoruz. Şunu da bilsinler, bu işi son noktaya getirmesinler, bunaldık. İflasın eşiğine geldik, böyle bir şey yok. Bayağı bir zararımız var. Yoncadan bahsedecek olursak bir araziden, bir tarladan 500 balya alınırken, şu an 200 balya alınmıyor, 150 balya ile çıkıyor. Bu vatandaşın tamamen zararıdır. Söylemek istediğim çok şey var ama yetkili bulamadığımız için ancak bunları dile getirebildik” dedi.

Ovada 24 saat çözüm sunan bir ekibin olması gerektiğine değinen bir başka vatandaş, “Burada ani müdahale ekibinin kesin olması lazım. Bu ovanın kartlı sisteme geçmesi lazım. Burada çiftçi toprağına küsmesin” şeklinde konuştu.

“Bizim bu mağduriyetimizin görülmesi lazım. Bu çiftçilerin mağduriyetinin bir önce giderilmesi lazım”

Yetkili bulamamaktan, sorumlu bulamamaktan dert yanan Sivaslı çiftçi, “Buraya Sivas’tan, Çorum’dan, Erzincan’dan, Niğde’den gelen çiftçiler var, her yerden gelenler var. Şu an burada pancarlar bitik halde. 7 ton pancar alıyordum, bir ton pancar alamayacağım. Burada ekip sağlam değil. Sulama Birliği’nde tecrübeli çalışan adam yok. İki kişi var, ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar ama yetişemiyorlar. Bir vana kırıldı, biz kaynak yapıp götürdük. Adamlar gelip ekskavatörle suyu boşalttılar. Ekskavatörü de bizler getirttik. Devlet Su İşleri nerede? Hiçbir sorumlu yok ortada, kimseye ulaşamıyoruz. İki çalışan var, iki çalışanla bu sorun çözülmez. Suyu açmak için bir hafta bekliyoruz, boru patlıyor yedek boru yok. Vana kırılıyor, yedek vana yok. Buna bir an önce çözüm bulunması lazım. Burada 47 bin dönüm arazi var, arazinin yarısı sulanıyor yarısı sulanmıyor. Demirözü’nde, Rüştü’de su sorunu yok ama Çayıryolu-Salyazı arası köylerinin mağduriyeti çok büyük. Bizim bu mağduriyetimizin görülmesi lazım. Bu çiftçilerin mağduriyetinin bir önce giderilmesi lazım” diye konuştu.

Bir diğer çiftçi, borçları nedeniyle devletten yardım beklediklerini belirterek, “Mart ayında ödemelerimiz başlıyor, nasıl ödeyeceğiz, kara kara onu düşünüyoruz. Bu ödemeler ertelenir mi bilmiyorum ama devletten bir yardım bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Bayburt Valisi Mustafa Eldivan ve Bayburt Milletvekili Prof. Dr. Orhan Ateş’in sorunun çözülmesi için çalışma başlattığı öğrenildi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

OMÜ’nün bilgi birikimi ve araştırma kapasitesi sanayi sektörüne aktarılacak

Teknoloji Yayın: 07.09.2024 12:30
İhlas Haber Ajansı
OMÜ’nün bilgi birikimi ve araştırma kapasitesi sanayi sektörüne aktarılacak

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, OMÜ’nün sahip olduğu bilgi birikimi ve araştırma kapasitesini sanayi sektörüne aktaracaklarını söyledi.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Amasya’da savunma, havacılık, teknoloji ve tarım şirketlerine ziyaretler gerçekleştirerek incelemelerde bulundu. Üniversite ile sanayi arasındaki iş birliğini daha da güçlendirmek ve potansiyel ortak projeler geliştirme konusunda ayrıntılı görüşmeler içeren ziyaretler sonucunda bölgesel kalkınmaya destek sağlayacak iş birliği çalışmaları yapılması planlanıyor.

“OMÜ’nün sahip olduğu bilgi birikimi ve araştırma kapasitesini sanayi sektörüne aktaracağız”

Ziyaretlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Ondokuz Mayıs Üniversitesi eğitim alanında bölgesinde en önemli aktörlerden birisi. Son zamanlarda ise bilimsel çalışmalarda ve araştırma-geliştirme (AR-GE) alanında çok daha ileriye gitmeyi başararak Türkiye’de de önemli üniversitelerin başında gelmeyi başardık. Bu başarılar ulusal ve uluslararası derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerine de yansıdı. Çalışmalarımız üniversitemizi araştırma üniversitesi adayı olmamıza vesile oldu. Bu ziyaretlerle üniversite-sanayi iş birliğini daha da güçlendirerek ortak projeler geliştirme konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Firmalarımıza OMÜ’nün bilgi, birikim, deneyim ve bilimsel gücünün çıktılarını paylaşarak bölgesel kalkınmaya destek sağlamak istiyoruz. Firmalarımızın daha güçlü ekonomik yapılara dönüşerek ürün çıktı kalitesini artırarak ihracatı yüksek yapılara dönüşmesini arzuluyoruz” ifadelerini kullandı.

OMÜ Teknoloji ve Transfer Ofisi (TTO) ekinin de yer aldığı ziyarette önemli iş birlikleri için görüşmeler yapıldı. Sektörün önde gelen firmaları ile yapılan temaslar neticesinde OMÜ-TTO, araştırma geliştirme (AR-GE) çalışmaları kapsamında geliştirilen ürünlerin ticarileştirilmesi konusunda iş birliği çalışmaları gerçekleştirecek. Görüşmeler sırasında, üniversitenin sahip olduğu bilgi birikimi ve araştırma kapasitesinin sanayi sektöründe nasıl daha etkin bir şekilde kullanılabileceği üzerinde duruldu. Firma yetkilileri, firmanın mevcut ve gelecekteki projeleri hakkında Rektör Ünal’a detaylı bilgiler vererek üniversite ile yürütülebilecek işbirliklerine dair olası senaryoları paylaştı. Taraflar, akademik bilgi ve sanayi tecrübesinin birleşmesiyle ortaya çıkabilecek yenilikçi çözümler ve teknolojiler üzerine yoğunlaştı.

Ziyaretlerde Rektör Ünal, Orta Karadeniz İşadamları Platformu (OKİP) Başkanı Abdurrahman Karataş, Amasya Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Müdürü Bayram Ali Kukuş ve şirketlerin yöneticileri ile bir araya geldi.

Nöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455