Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Ekim, 2024 00:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum: 0

Başkan Güler: “Arıcılıkta katma değeri yüksek ürünler üretmemiz lazım”

Ordu’da, çeşitli firmaların katılımı ile ‘Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı’ açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, sektörde balın yanı sıra katma değeri yüksek ürünlerin üretiminin arttırılması gerektiğini belirterek, “Biz, balı sadece tenekelerde değil, bunu çok daha küçük satılabilir, ilaç gibi kıymetli gerçek değerinde satmamız lazım. Katma değeri yüksek ürünler üretmemiz lazım” dedi.
Ordu’da ‘Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Ordu Vali Vekili Ayhan Durmuş, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, CHP Ordu Milletvekilleri Seyit Torun ve Dr. Mustafa Adıgüzel, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz ve protokol üyeleri, açılış kurdelesini kestikten sonra fuar alanını gezerek, firma yetkililerinden bilgi aldı. Yeni Ordu Stadı kapalı otoparkında açılışı gerçekleştirilen ve 28 firmanın iştirak ettiği fuar, 4 gün boyunca açık olacak.

“Balı ilaç gibi değerinde satmamız lazım”
Fuarın açılış programında konuşan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Arıcılıkta biz birinci ve ikinciyiz diye tartışma yapıyoruz. Bu güzel bir şey ancak ben temel bir soru sormak istiyorum, o kadar ürettiğimiz bal nerede? Bu balı emektarlarımız emek harcayarak il il, köy köy dağ bayır dolaşarak üretiyorlar. Burada benim söylemek istediğim şey fındıkta birinci olduğumuz gibi balda da birinci veya ikinciyiz ama balı mutlaka Ordu ekonomisine getirip burada pazarlamamız lazım. Yani ürettiği yerde satıyoruz, işin emek boyutunu hallediyoruz ama ortada bal yok. Biz, balı sadece tenekelerde değil, bunu çok daha küçük satılabilir, ilaç gibi kıymetli gerçek değerinde satmamız lazım. Katma değeri yüksek ürünler üretmemiz lazım” diye konuştu.

“Arıcılıkta katma değeri yüksek ürünler için kurslar veriyoruz”
Başkan Güler, arıcılık sektöründe balın yanı sıra katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi için çeşitli kurslar verdiklerini ifade ederek, “Bal çeşitleri var evet ama balı akıllı bir şekilde nasıl kullanırız? Örneğin arı sütü iler ilgili kurslar verdik. Dünya kadar bal satılıyor ancak küçük bir arı sütü ile bundan çok daha fazla kazanç elde etmemiz mümkün, yani katma değeri yüksek ürünler üretmemiz lazım. Biz bununla ilgili kurslar oluşturduk, elemanlar yetiştirdik, yani arı sütü ve propolis gibi ürünler, işin ilaç boyutuna ağırlık vermemiz lazım. Bunu biz teneke teneke değil, kaşık kaşık kullanmamız lazım. O neden bu çalışmalar ağırlık vermemiz gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

“Sanayide üretilen bala karşı çıkıyoruz, ballarımız kayıt altına alınsın”
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, sanayi üretimi yapay balların önüne geçmek için balların kayıt altına alınması gerektiğine dikkat çekerek, “Bizler bal satıyorsak, dünyada ikinci sırada ise ve dünyaya bal satıyorsak bunun bedelini de hepimizin bilmesi gerekiyor. Bu fuarların 2 tane en büyük etmeni var, amacımız fuarlarda arıcılara malzeme satmak olmamalı. Fuarlarda en iyi arıcılık girdilerini arıcılarımıza ulaştırmak olmalı. Biz Avrupa’ya 30 bin ton bal satıyorsak, Avrupa’nın da belirli kriterleri varsa, dünyadaki sağlık kriterleri varsa bu kriterlere uygun balları piyasaya arz etme sorumluluğumuz da var. Biz bakanlığımız şu talepte bulunduk. Dünyada arılarını kayıt altına alan tek sektörüz. Biz balların da kayıt alınmasını istiyoruz. Çünkü sanayideki üretilen ballara karşı çıkıyoruz. Balın adresi dağ, ova ve arıcıdır” şeklinde konuştu.

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi ise arıcılığın Ordu ve Türkiye için önemli olduğunu, ilde 3bin 500 aktif üye, 600 bin kovan varlığı ile yıllık 20 bin ton bal üretimi yapıldığını söyledi. Çiftçi, ilk kez düzenlenen fuarın hayırlı olmasını temenni etti.
Fuarda, Akın Çiftçi tarafından Vali Vekili Ayhan Durmuş, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler ve protokol üyelerine desteklerinden dolayı plaket takdim edildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Şubat, 2026 16:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

BEUN Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencisi Sude Nur Basancı 3. Kez Türkiye Şampiyonu

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Spor Bilimleri Fakültesi öğrencisi, millî sporcu ve aynı zamanda dünya ve Türkiye şampiyonu olan Sude Nur Basancı; ÜNİLİG Muay Thai Türkiye Şampiyonası’nda, gösterdiği üstün performansla başarılarına bir yenisini daha ekleyip adını üçüncü kez Türkiye Şampiyonu olarak zirveye yazdırdı.
Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu (TÜSF) tarafından 14-16 Şubat tarihleri arasında Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen ÜNİLİG Muay Thai Türkiye Şampiyonası’nda, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü öğrencisi millî sporcu Sude Nur Basancı büyük bir başarıya daha imza attı. 61 üniversiteden 280 sporcunun katılımıyla gerçekleştirilen şampiyonada Basancı, Elit Bayanlar 60 kg kategorisinde çıktığı 4 müsabakayı da kazanarak Türkiye Şampiyonu oldu. Bu sonuçla birlikte başarılı sporcu, ÜNİLİG Muay Thai Türkiye Şampiyonaları’nda 3. kez Türkiye Şampiyonluğu elde ederek önemli bir istikrar başarısı gösterdi.
Basancı’nın şampiyonluğu, bireysel başarının ötesine geçerek takım başarısıyla da taçlandı. BEUN takımı, organizasyonda En Teknik Takım Kupası’nı da kazanarak şampiyonayı çifte gururla tamamladı. Elde ettiği bu önemli başarı sayesinde Sude Nur Basancı, 08-13 Haziran 2026 tarihleri arasında Brezilya’da FISU (Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu) tarafından düzenlenecek olan 2026 FISU Dünya Üniversiteler Muay Thai Şampiyonası’nda Türkiye’yi ve BEUN’u temsil etme hakkı kazandı.
Başarılı sporcu şampiyona sonrası yaptığı açıklamada şu ifadeleri belirtti:
"Üniversiteler Arası Muaythai Türkiye Şampiyonası’nda 3. kez Türkiye Şampiyonu olmanın gururunu yaşıyorum. Üç yıldır Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesini üniversite sporları Muaythai branşında temsil ediyorum. Bu yıl da zirveyi koruyarak Burdur’da düzenlenen ÜNİLİG Üniversiteler Türkiye Muaythai Şampiyonası’nda Türkiye Şampiyonu oldum. Üniversitemize bir kez daha Türkiye Şampiyonluğu ve ayrıca En Teknik Takım Kupası kazandırmış olmaktan büyük mutluluk duyuyorum Bu düşüncelerle bizlere her zaman destek olan Sayın Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e teşekkürlerimi arz ediyorum. Bununla birlikte Muaythai Millî Takım Antrenörü Cemal Kocabaş ile her zaman beni destekleyen değerli hocalarıma, arkadaşlarıma ve aileme de teşekkür ediyorum.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü İsmail Hakkı Özölçer, millî sporcu Sude Nur Basancı’nın elde ettiği başarıya ilişkin yaptığı değerlendirmede şu sözleri dile getirdi:
"Üniversitemizin millî gururu, değerli öğrencimiz Sude Nur Basancı’nın ÜNİLİG Muay Thai Türkiye Şampiyonası’nda üçüncü kez Türkiye Şampiyonu olması bizler için büyük bir gurur kaynağıdır. Bu başarı; disiplinli çalışmanın, kararlılığın ve üniversitemizin spor alanındaki güçlü akademik altyapısının bir sonucudur. Öğrencimizin aynı zamanda takımımıza En Teknik Takım Kupası’nı kazandırması, bireysel başarının takım ruhuyla birleştiğinde nasıl anlamlı sonuçlar doğurduğunu göstermektedir. Değerli öğrencimizin Brezilya’da düzenlenecek 2026 FISU Dünya Üniversiteler Muay Thai Şampiyonası’nda hem üniversitemizi hem de ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğine yürekten inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle ülkemizin genç sporcularını her daim destekleyerek önemli dereceler ve başarılar kazanılmasına katkı sunan başta Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Dr. Osman Aşkın Bak ile Gençlik ve Spor Bakanlığı ailesi ile üniversitelerin BESYO ve Spor Bilimleri Fakültelerinin gelişimine her zaman destek olan Yükseköğretim Kurulu Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar ve Yükseköğretim Kurulu olmak üzere şampiyonanın düzenlenmesinde emeği olan Türkiye Üniversite Sporları Federasyonuna ve Türkiye Muaythai Federasyonuna teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca öğrencimizi büyük bir özveriyle çalıştıran ve emek veren Muaythai Millî Takım Antrenörü Cemal Kocabaş ile Spor Bilimleri Fakültemizin kıymetli akademik kadrosuna da teşekkür ediyorum. Türkiye Üniversitelerarası Muaythai Şampiyonası’nda Elite Bayanlar 60 Kg’da Türkiye Şampiyonu olarak altın madalya almaya hak kazanan millî sporcumuz ve aynı zamanda dünya şampiyonumuz olan Sude Nur Basancı’yı en samimi duygularımla tebrik ediyorum. Sevgili öğrencimize başarılarla dolu bir spor kariyeri diliyor; Üniversitemizin adını ve bayrağını hem ulusal hem de uluslararası arenada gururla taşıdığı için en kalbî duygularımla kutluyorum."

Bizi sosyal medyadan takip edin