Reklam
Reklam
baskan dogan cinli yatirimcilar avrupaya samsun uzerinden girmek istiyor gxzLLTCI jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Temmuz, 2024 20:37 tarihinde yayınlandı
0

Başkan Doğan: “Çinli yatırımcılar Avrupa’ya Samsun üzerinden girmek istiyor”

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Bugünlerde Samsun’da önemli bir yatırımcı trafiği ile karşı karşıyayız. Avrupa’ya Samsun üzerinden girmek isteyen özellikle Çinli yatırımcıların önemli bir şekilde Samsun’a gelip gittiklerini görüyoruz” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Atakum ilçesinde inşaatçı ve müteahhitler ile bir araya geldi. Doğan, sektör temsilcileriyle yaptığı görüşmeler ve fikir alışverişlerinin ardından görevde olduğu 100 günlük süreç ve bundan sonra yapacakları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Doğan, son dönemde sıkça Samsun’a gelip incelemelerde bulunan Çin menşeili araba firması ‘Chery Automobile’ ve lastik üreticileri gibi birçok global firmanın Samsun’dan Avrupa’ya açılmak için girişimlerde bulunduğunu açıkladı.

“Önemli bir yatırımcı trafiği ile karşı karşıyayız, Çinli yatırımcıların Samsun’a gelip, gidiyor”

Çin ve onun gibi teknoloji devi ülkelerin Avrupa pazarına açılmak için Samsun’da fabrika kurma araştırmalarında olduğunu ve yetkililerin bir süredir incelemelerde bulunduğunu belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Bugünlerde Samsun’da önemli bir yatırımcı trafiği ile karşı karşıyayız. Avrupa’ya Samsun üzerinden girmek isteyen özellikle Çinli yatırımcıların önemli bir şekilde Samsun’a gelip gittiklerini görüyoruz. Havza ilçesinde lastik fabrikasıyla alakalı önemli görüşmeler devam ediyor. Bunların hepsi esasında Samsun’un gelecekte nerede olduğunu gösteren işaret fişekleri. Samsun gelecekte bugün de olduğu yerden çok daha önemli bir yerde olacak. Samsun, Karadeniz’in sadece parlayan yıldızı olmakla kalmayacak. İnşallah bu hızlı tren hayatta geçtiğinde Mersin’den Samsun’a yük taşımacılığı ile alakalı Akdeniz’den Karadeniz’e, şehrin, ülkenin güneyinden kuzeyine önemli bir aksın da Samsun merkezi haline gelmiş olacak. Mersin ticarette neyse Samsun daha da bunun üzerinde bir yere kavuşmuş olacak. Bunun için tabii hep beraber gayret göstereceğiz. Seçtik birilerini onlar yapsın değil, herkes üzerine düşeni fazlasıyla yapsın da yükümüzü daha çabuk kaldıralım. Kentsel dönüşümden başlamak suretiyle inşallah hepinizin katkı ve desteklerini bekliyoruz. Samsun’un yıldızını parlatmak, bu şehirde yaşayan insanların bu şehirde yaşamaktan daha fazla gurur duymasını sağlamak hepimizin elinde. Şikayetleri azaltıp ortak yanlarımızı, mutluluklarımızı arttırdığımızda Samsun’u daha ileri bir yere taşımış olacağız” diye konuştu.

“Kentsel dönüşüm Samsun’da olmazsa olmazımız”

Şehrin şu andaki en büyük sorununun kentsel dönüşüm olduğuna dikkat çeken Başkan Halit Doğan, şöyle devam etti:

“Samsun’un önünde önemli meselelerimiz var. Kentsel dönüşüm en önemli meselemiz. Seçimlerden önce de söyledik. Kentsel dönüşüm Samsun’da olmazsa olmazımız. 15 yıldır konuşulan özellikle İlkadım ilçe ve Samsun’un merkezini kapsayan bir sorun. Ama bu noktada çok fazla istediğimiz ilerlemeyi sağlayamadık. İlkadım’ın belli bölgelerinde kentsel dönüşümün müteahhitler eliyle yapılmasını sağlama adına 4 emsalli alanların oluşturuldu. Bir tarafta da bununla işin yürümediğinin anlaşılmasından sonra da diğer tarafta da riskli alanlarla yeni kentsel dönüşüm yasasıyla muafiyetler, istisnalar sağlayarak dönüşüm sağlanabilir mi diye bir kentsel dönüşüm alanlarının oluşturulduğu bir şehirde yaşıyoruz. Seçimden sonra TOKİ Başkanımızı davet ettik. Öncelikle amacımız şu insanların olduğu yerde binalarını yıkarak kiraya çıkmalarını sağlayarak dönüşüme katkı sağlayacaksınız. Ya da rezerv alanlar içerisinde yeni konutlar üreterek buraya isteklileri almak suretiyle boşalttığınız alanlardan başlayarak dönüşümü sağlayacaksınız. Tabii, burada insanların kiraya çıktığında devletin verdiği kira yardımıyla gerçek kira fiyatlarının arasındaki fark insanların da hayatlarının çok fazla etkilenmemesi lazım. Bir taraftan kiraya çık tekrar diğer eve gel taşın, insanları da empati yaparak yerine koymak lazım diye düşünüyorum. O yüzden TOKİ’nin elinde bulunan yaklaşık 34 dönümlük bir alanı Büyükşehir Belediyemize kentsel dönüşüm rezerv alanı olarak şu anda tanımlayacaklar. Süreç devam ediyor. 24 dönümlük bir alan var. Bizim müşterek olduğumuz 4 dönüm bizim. Geri kalanı bir kısmı hazine, bir kısmı da TOKİ’ye ait. Orayı da TOKİ Başkanlığı bir kısmına ticari alanlar oluşturup değerlendirecek bir kısmına da konut yaparak konutları da Büyükşehir Belediyesine devrederek kentsel dönüşümün başlamasıyla alakalı önemli bir adımı atmış bulunuyoruz.”

“Yapılara daha estetik açıdan bakmak gerekiyor”

Merkezi hükümet ve Büyükşehir Belediyesi yatırımları ile Atakum’un, Samsun’un cazibe merkezi haline geldiğini ifade eden Başkan Doğan, “Sadece Büyükşehir Belediyesi eliyle ya da Büyükşehir Belediyesinin kurduğu bir inşaat şirketi eliyle yapmaktan ziyade Samsun’daki müteahhitlerin de bu konuda destek vermelerini çok arzu ediyorum. Bunu birlikte yapabilirsek dönüşümü daha da hızlı hale getirebiliriz. Çünkü bu bölge esasında Samsun’un denizden baktığınızda en güzel yeri. Zemin olarak da sağlam bölgeleri. Atakum tabii ki biraz daha müşteri bulma ihtimalinin arttığı, Türkiye’deki insanların Samsun’u bildiği gibi Atakum’u da bildiği bir yer oldu. İlk önce sahille alakalı başlayan süreç daha sonrasında şehirleşmeyle alakalı yapılan adımlar, atılan adımlar Atakum’u Samsun’un artık cazibe merkezi haline getirdi. Sadece Samsun’un değil belki de Çorum’dan bu tarafa insanların Ordu’ya kadar yerleşmek için tercih ettikleri bir alan haline geldi Atakum ilçesi Samsun şehriyle birlikte. Ama İlkadım’a biraz ağırlık vermek gerekiyor. Çünkü Atakum yeni şehirleşiyor. Tabii, yeni şehirleşmesinin de bazı sıkıntıları var. Daha estetik açıdan bakmak gerektiğini düşünüyoruz. Bu yüzden bir ‘estetik dairesi başkanlığı’ da oluşturarak biraz mimari projelere de estetik açıdan da bakalım. Sadece demirine, çimentosuna bakmayalım. Biraz görseline, görüntüsüne, şekline de bakarak biraz daha estetiği düzgün belki farklı birlikte oluşturacağımız çözümlerle farklı şehirleşme modellerini de birlikte getirebileceğimiz bir yapıyı da takımda oluşturmayı da umut ediyoruz” şeklinde konuştu.

“İlkadım Samsun için önemli bir sıkıntı”

İlkadım ilçesindeki kentsel dönüşüm sıkıntısının biran önce çözüme kavuşturulması gerektiğinin önemine değinen Halit Doğan, “Bir taraftan da bir cenazeyi kaldırmak zorundayız. İlkadım Samsun için önemli bir sıkıntı. Sadece konut açısından da bakmıyorum. Orada oturan insanların başka yerlere yerleşmeleriyle yerine gelen yerleşim alanlarını oluşturan fertlerin bazen kriminolojik olarak da sıkıntılara sebebiyet veren durumları var. Bu sadece İlkadım’ı etkilemiyor, Samsun’un genelini etkiliyor. Dolayısıyla oradaki şehirleşme sadece binaları yenilemek değil, oradaki yaşam standartlarını, sosyokültürel yapıyı da değiştirmeyi sağlayacaktır. O yüzden İlkadım’daki kentsel dönüş alakalı sizlerden destek bekliyoruz. Müteahhitlerin de bulduğu çözüm önerilerini paylaşmayı arzu ediyorum. Oluşturduğumuz örneklemeleri sizlerle de paylaşarak bu işe katkı sağlamak isteyen arkadaşların da önünü açarak oradaki inşaat faaliyetlere katkı sağlamayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Şu ana kadar yapılan hizmetler

Başkan olarak geride bıraktığı günlerde yapılan çalışmalara da değinen Doğan, ayrıca şunları söyledi:

“Seçimin ardından 100 günlük bir süreci geride bıraktık. Sizlerin de gördüğü gibi daha çok insana dokunan işler, insanın kendini bu şehirde yaşamaktan mutlu hissettiği işlerle şehre katkı sağlamaya ve bir şey söylemeye çalışıyoruz. Mesela su fiyatlarında buraya da geldiğimizde başka yerlerde de seçimden önce dediler ki ya ‘suda indirim yapacak mısınız?’ Ben hiçbir yerde suya indirim yapacağımı söylemedim. Ama seçimden sonra oturdum baktım yani herkes aynı fiyattan suyun faturasını ödüyor. Samsun’da yüzde 80’i 13 metreküp su kullanıyor. Dedim burayı biraz indirsek yüzde 15 civarında. Ama 20 metreküp kullanan bahçesini sulayan, tarımsal sulama yapan, yüzme havuzunu dolduran da bir miktar fazla ödesin. Onun ödeyeceği suyun maliyetini yüzde 80’den çıkarmak yerine yüzde 20 de hayat konforuna göre bir ödemede bulunsa dedik. Belki o su faturasına hiç bakmıyor. Ama emekli önce su faturasına bakıyor. Biraz bununla alakalı bir düzenleme yaptık. Yüzde 15’lik bir su faturasını da biraz esasında 20 metreküpün üzerine de biraz zam yaparak yapmış olduk. Ama sadece bundan sadece şunu sağlamaya çalışıyoruz. Biraz tasarrufu özendirmek. İmkanlarımız sınırsız değil. İmkanlarımız hep kısıtlı. Yani Çarşamba bölgesinde yağmur yağmamış olsaydı 2 hafta önce Çakmak Barajı’ndaki su oranımız yüzde 20’lere kadar düşmüştü. Ama yağmur yağınca tekrar yüzde 50’i geçti. Dolayısıyla biz bu geleceğin imkanın esasında bugünden kullandığımızın farkında olarak hareket edersek biraz işlerimizi de buna göre planlamış oluyoruz. İşte insanların ucuza yemek yiyebileceği 3 tane 153 Restoran oluşturduk. Samsunspor’un etrafında insanların maça giderken gelirken yaşadıkları sıkıntılar vardı. Onları giderecek şekilde yol, altyapı, otopark sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Bir taraftan üniversite öğrencilerinin şu anda tercihlerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yani derdi sıkıntısı Samsun’da yaşadığının farkında olmasını arzulayan her bir bireyi derdiyle dertlenmeye gayret ediyoruz. Bir taraftan organize sanayi bölgesini büyütmekle ilgili önemli bir çalışma içerisindeyiz. 3 milyon metrekarelik organize sanayi bölgesinin ön tarafında 207 dönümü daha katıyoruz şimdi. Havza’da yaklaşık 10 milyon metrekarelik alanı daha organize sanayi bölgesine katıyoruz.”

Başkan Doğan’ın açıklamalarının ardından Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği (SİMDER) yöneticileri ve üyeleri de soru, görüş ve önerilerini dile getirdiler.

Bizi sosyal medyadan takip edin
samsunda 5 bin 690 anne adayina ebe eli gebelik surecinde yakin takip mfSBBsfc
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Haziran, 2026 12:37 tarihinde yayınlandı
0 0

Samsun’da 5 bin 690 anne adayına ebe eli: Gebelik sürecinde yakın takip

Sağlık Bakanlığı’nın “Her Gebeye Bir Ebe” projesi kapsamında Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’nde görev yapan 40 koordinatör ebe, Haziran 2025–Mayıs 2026 döneminde 5 bin 690 anne adayına ulaştı. Süreçte 2 bin 94 yüksek riskli gebe düzenli takip edilerek danışmanlık ve rehberlik desteği sağlandı.

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Her Gebeye Bir Ebe” projesi kapsamında, gebelik sürecindeki anne adaylarına yönelik destek çalışmaları sürüyor. Proje kapsamında her anne adayına bir ebe rehberlik ederek gebelik sürecinin daha sağlıklı ve güvenli geçirilmesi hedefleniyor. Samsun’da görev yapan 40 koordinatör ebe tarafından Haziran 2025-Mayıs 2026 tarihleri arasında gebeliğinin son üç ayında bulunan 5 bin 690 gebeye ulaşıldı. Anne adaylarına fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan destek sağlanırken, gebelik, doğum ve doğum sonrası süreçlerde güvenilir bilgiye ulaşmaları, düzenli takip edilmeleri ve kaliteli sağlık hizmeti almaları amaçlandı.

Öte yandan Eylül 2025-Nisan 2026 tarihleri arasında 2 bin 94 yüksek riskli gebeye en az dört kez ulaşılarak danışmanlık ve rehberlik hizmeti verildi. Yapılan çalışmalarla anne adaylarının gebelik süreçlerini daha güvenli ve sağlıklı geçirmelerine katkı sağlandı. Canik Belediyesi tarafından gebelere verilen doğum öncesi çanta ise gebeleri memnun ediyor.

Canik’te ebeler yakın takipte

Canik İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından ilçede ikamet eden bir gebe ziyaret edildi. Bilgilendirmeler yapıldı. Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Canik İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Gözde Güleç Sarı, “Sağlık Bakanlığı’nın ‘Her Ebeye Bir Gebe’ projesi kapsamında sağlık müdürlüğü olarak koordinatör ebelerimiz aracılığıyla tüm gebelerimizi yakından takip ediyoruz. Bu süreçte tüm gebelerimizi sistemlerimizden tarayarak telefonla arıyoruz. Onları Sağlıklı Hayat Merkezimizdeki gebe okullarımıza davet ediyoruz. Özellikle son 3 ayında olan, riskli gebeliği bulunan kişilere ev ziyaretlerinde bulunuyoruz. Bu süreçte anne adaylarımızın sağlık takiplerini yapıyor, doğum öncesi bilgilendirmeler gerçekleştiriyoruz. Doğum sonrası lohusalık dönemi ve gebelik sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bilgilendirmeler yapıyoruz. Amacımız burada sağlıklı bir gebelik geçirilmesi ve sağlıklı bir yenidoğanın dünyaya getirilmesi. Sağlıklı, bilinçli anneler ve nesiller yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Doğum öncesi ve sonrası dönemin daha sağlıklı yürütülmesini hedefliyoruz. Sağlık müdürlüğümüzdeki koordinatör ebelerimiz bu süreçte anne adaylarımızı her gün telefonla arıyor. Anne adayları istedikleri zaman bilgi sahibi olabiliyor. Bakanlığımızın ‘Annelik Yolculuğu’ mobil uygulamasını anlatıyoruz. Canik ilçemizde yıllık 900 ile bin arasında canlı doğum gerçekleşmektedir. Aylık 500-600 gebe sistemlerimize aktif olarak düşmektedir. Biz bunları her gün sistemlerimizden takip ederek aramalarını gerçekleştiriyoruz” dedi.

“Sürekli benimle iletişim hâlindeler”

Gebe Meltem Çelik, “İş yerindeyken arandım. Sabit bir numara olduğu için ‘acaba dolandırılıyor muyum?’ diye düşündüm. Araştırdım ve Canik Sağlıklı Hayat Merkezi olduğunu anlayınca da gününde ve saatinde oradaydım. Gebe okuluna davet ettiler. 3’üncü hamileliğim olmasına rağmen gitmek istedim. Merak ettim. Çok deneyim kazandım. İlk hamileliği olan insanlar vardı. Birbirimize çok destek olduk. Sürekli benimle iletişim hâlindeler. Ben de riskli bir hamilelik süreci geçiriyorum. Bir çanta verildi. 28 haftalık gebelere bu çantayı veriyorlar. Canik Belediyesi ve Canik İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün birlikte yapmış olduğu projeye dâhil olduk. Bu sayede çok güzel bir çanta hazırlandı. Bir bebeğin ihtiyacı olan ne varsa içerisinde vardı” diye konuştu.

“Sağlıklı anneler, sağlıklı nesiller demek”

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Duygu Suvacı ise “Anne ve bebek sağlığının korunmasına önemli katkılar sağlayan proje sayesinde gebeler, kendilerine atanan ebeler aracılığıyla bireysel danışmanlık ve destek hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Ayrıca ilimizde faaliyet gösteren Sağlıklı Hayat Merkezlerinde hizmet veren Gebe Okullarında anne adaylarına gebelik, doğum, lohusalık, emzirme, yenidoğan bakımı, sağlıklı beslenme ve ebeveynlik konularında eğitimler verilmekte; anne adaylarının doğuma bilinçli ve güvenli bir şekilde hazırlanmaları desteklenmektedir. Gebe okulları, anne ve baba adaylarının gebelik sürecini daha bilinçli ve sağlıklı geçirmelerine önemli katkı sağlamaktadır. Tüm anne adaylarını sağlıklı bir gebelik ve güvenli bir doğum süreci için sağlık kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde olmaya davet ediyoruz. Sağlıklı anneler, sağlıklı nesiller demektir” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin