İlkadım Belediyesi, daha temiz ve daha yaşanabilir bir dünya için geri dönüştürülebilecek her şeyi topluyor. Bu kapsamda çalışmalarını sürdüren İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü 40 noktada bulunan AYPİKUT’ları yenileyip, modernize ederek ilçe halkın kullanımına sundu. İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, hayatı kolaylaştıran ve doğayı koruyan çözümler ürettiklerini söyledi.
Geri dönüşümün ekonomiye katkılarını vurgulamak ve ayrıştırmayı merkezinde yapmak amacıyla İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ilçede çevre hassasiyetine önemli bir katkı sunduğu AYPİKUT’ları yeniliyor. ATOM (Atık Toplama Otobüsü) ile her gün iki farklı mahallede kağıt karton, cam plastik ve ambalaj malzemelerini toplandığı sisteme ek olarak 40 farklı noktada kurulan AYPİKUT’lar da biriken piller Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları (TAP) Derneğine, toplanan bitkisel atık yağlardan biyodizel yakıta çevrilmek üzere lisanslı firmalara teslim ediliyor. Atık pil ve atık yağların çevreye ve insana zarar veren önemli atık türlerinde olduğuna dikkat çeken İlkadım Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğünde görevli Çevre Mühendisi Ayşegül Akçay, “1 Litre atık yağ 1 milyon metreküp suyu kirletirken,1 adet atık pil ise 4 metrekare toprağın kirlenmesine neden olmaktadır. AYPİKUT adını verdiğimiz bu donanım bünyesinde 5 ton atık yağ 2 ton atık pil saklama kapasitesine sahip bu ekipman ile çevrenin korunması ve atıkların ekonomiye kazandırılması sağlanıyor” dedi.
“Geri dönüşümü özümseyen bir çalışma yürütüyoruz”
İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, “Geri dönüşüm konusunda da öncü belediye olarak gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için çalışmaya devam ediyoruz. Karadeniz Bölgesi’nde tek olan 1. sınıf katı atık getirme merkezi bir ilke daha öncülük yaptık. Belediye ekiplerimiz tarafından toplanan atıklar, bu tesise getirilerek ayrıştırılıyor ve daha sonra geri dönüşüm ile ekonomiye kazandırılıyor. Biz öncelikle hayatı kolaylaştıran ve doğayı koruyan çözümler üretiyoruz. Geri dönüşüm ruhunu özümseyen bir çalışma bütünü ile her bir vatandaşımızı bu farkındalık halkasına katmak için neler yapabileceğimize dair projeler üretiyoruz” diye konuştu.
“Zarar verenler için yasal işlem başlatılacak”
Vatandaşları yenilen AYPİKUT’ların içine kullanımına uygun materyallerin atılması için uyaran Başkan Demirtaş, “Çevreyi koruma amaçlı kurulan bu ekipmanların içine çöp atılması yürek sızlatan bir durum. Geri dönüşümü katkı sağlayan bu kutular sayesinde hem çevre kirliliği önlenecek hem de vatandaşların cebine fayda sağlayacak. Bu şekilde kirletmeye kimsenin hakkı yok. Bu konuda herkes sorumlu davranmalı. Sisteme zarar veren veya kullanılmayacak hale getiren vatandaşlarımızın tespiti halinde gerekli yasal işlemeleri başlatacağız. Geri dönüşüme destek veren herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.